Sök Kry-stipendiet

Publicerad

Kroppsterapeuterna delar tillsammans med försäkringbolaget Svedea ut stipendium som alla yrkesverksamma medlemmar kan söka. Totalt kommer 20 000 kronor att delas ut under 2017.

Stipiendet avser fortbildning inom yrket eller bidrag till projekt som gagnar förbundets verksamhet.

Mer information

Lyssna på Krypodden i sommar!

Publicerad

Hur kommer du igång med din träning? Hur kan du minska på sockret i kosten? Vad kan du göra för att få mer fysisk rörelse i din vardag? Hur undviker du stressfällan? Varför mår vi så bra av beröring och hur viktig är sömnen för vårt välbefinnande? Lyssna på Krypodden och ladda upp med tips och råd för din hälsa!

Lyssna på Krypodden

Ge dig själv egentid i sommar!

Publicerad


Nu är sommarledigheten här och möjlighet för vila, återhämtning och att hitta kraft och inspiration. Glöm därför inte bort att ta hand om dig och din egentid under de kommande sommarveckorna.

Undersökning om egentid

Bokningstjänsten Bokadirekt.se har nyligen gjort en undersökning där man frågat närmare 9 000 personer i vilken utsträckning de tar egentid och hur de upplever att det påverkar deras tillvaro.

Enligt undersökningen svarar 74 procent att de har ett stort behov av egentid och två av tre ger sig själva mer egentid idag än för tre år sedan. Men för 33 procent innebär detta det dock mindre än 30 minuter per dag. Den största anledningen (34 procent) till att inte ta egentid är den egna personen och det ”dåliga samvetet”. Trots detta anger merparten i undersökningen (60 procent) att deras omgivning uppmuntrade dem till att unna sig egentid.

De stora vinsterna med egentid är enligt undersökningen att man får bättre humör, återhämtning och tålamod, ökad självkännedom och målmedvetenhet.

Behandlingar och träning i topp

Att gå på behandling, träna och se på film är de tre populäraste egentids-aktiviteterna enligt Bokadirekts undersökning.

–  Det är smart att investera sin tid i friskvård. Se bara till att konsultera en medlem från Kroppsterapeuterna, säger Peter Feldt, generalsekreterare i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. Du kan vara säker på att du får en riktigt bra behandling och så är du i trygga händer.

 

Här hittar du Kroppsterapeuternas medlemmar

 

Så jobbar Naturskyddsföreningen med friskvård för sina medarbetare

Publicerad


Naturskyddsföreningen är en ideell förening för naturskydd och miljövård, och där arbetsmiljö även är något det värnas om internt. Varje vecka får personalen nyttja en friskvårdstimme under arbetstid, och varannan vecka finns möjlighet att få företagsmassage. Nu tittar föreningen även på att utöka antal friskvårdsaktiviteter som erbjuds.

 

Ofta fullbokat

– Vi vill förebygga att folk blir sjuka och skapa en trivsammare arbetsmiljö. Sedan två år tillbaka erbjuder vi massage på kontoret varannan vecka, och det är ofta fullbokat. Vi har även regelbundna friskvårdsföreläsningar där vi bjuder in talare som Skyddskommittén väljer ut, ofta på rekommendation av medarbetarna, berättar Maria Palm, HR-chef på Naturskyddsföreningen.

Maria Palm, HR-chef på Naturskyddsföreningen.

När Naturskyddsföreningen bestämde sig för att börja med företagsmassage tittade man på olika lösningar och förde en diskussion med egenföretagande massageterapeuter, bemanningsföretag och Företagshälsovården. Valet föll på de enskilda massageterapeuterna på grund av priset och den personliga kontakten.

– Vi satte upp några provtider med två massageterapeuter som kom på rekommendation, och lät personalen välja vem de tyckte bäst om. Båda två var lika omtyckta, och därför bestämde vi oss för att jobba med båda på rullande schema, säger Maria Palm.

 

(mer…)

Lyssna på Krypodden

Publicerad

Hur kommer du igång med din träning? Hur kan du minska på sockret i kosten? Vad kan du göra för att få mer fysisk rörelse i din vardag? Varför mår vi så bra av beröring och hur viktig är sömnen för vårt välbefinnande? Lyssna på Krypodden och ladda upp med tips och råd för din hälsa!

Lyssna på Krypodden och ladda upp med tips och råd för din hälsa.

Hälsostrategens tips till dig som vill sälja in friskvårdstjänster

Publicerad

Ann-Sofie Forsmark är hälsostrateg, hälsocoach och ekonom och driver eget företag inom strategiska hälsofrågor på organisations- och ledarskapsnivå. Dessutom arbetar hon med podden, Health for Wealth, som belyser hälsofrågor på arbetsplatser ur olika perspektiv.

Vad ser du som den största utmaningen för företag som vill skapa en friskare arbetsplats?

– Det viktigaste är att förstå att hälsa är en fråga som måste integreras och genomsyra verksamheten. Det kan inte vara ett kortsiktigt projekt eller ett sidospår. I den prestationstrend som råder inom till exempel träning och fitness är det viktigt att våga arbeta fram en definition rund vad hälsa är på respektive arbetsplats och utgå från det. Ta hjälp av forskningen: Vi vet att dagsljus, 30 minuters fysisk aktivitet, bra mat och tillräckligt med sömn är grundläggande för att kunna fungera på topp – och det behövs även när det är hårt tryck på jobbet.

(mer…)

Nu tar Kroppsterapeuterna en tydligare ställning i frågan om upphandling av friskvård

Publicerad

Allt fler företag och organisationer har idag insett fördelarna med att erbjuda företagsmassage och annan friskvård till sina medarbetare. Studier visar att friskvårdssatsningar bidrar till mer motiverade och friskare medarbetare. Däremot vet inte alla företag och upphandlare var de ska vända sig för att hitta en friskvårdare att anlita idag. Därför satsar nu Kroppsterapeuterna på att tydligare informera om och marknadsföra sina medlemmar.

– Vi har pratat med ett antal företag som erbjuder friskvård för sina medarbetare idag om varför de valt att skriva avtal direkt med våra medlemmar. Alla instämmer att fördelen är att man får en närmare relation när det är samma person som kommer, vilket kan vara särskilt viktigt för att medarbetarna ska känna sig bekväma med att få t.ex. en massage. Att som företag bygga en relation med en enskild friskvårdare tycks ha fördelen att fler på företaget blir intresserade av att delta, säger Peter Feldt, generalsekreterare i Kroppsterapeuterna.

På frågan om varför man valt att erbjuda företagsmassage från början svarade ett av de tillfrågade företagen: ”Vi försöker titta på hur vi kan förebygga att folk bli sjukare. Och vi vill skapa en trivsammare arbetsmiljö.”

Svar från ett av de andra företagen var: ”För att hålla personalen frisk. Vi vill jobba i förebyggande syfte.”

(mer…)

”Att kombinera massage, samtal och träning är en framgångsfaktor”

Publicerad

Petra Eninge, Malmö.

Vi ställer några snabba frågor till Petra Eninge som driver sitt företag Salubis i Malmö. Hon är utbildad friskvårdsterapeut och kostrådgivare med kognitiv inriktning, massage- och sorgeterapeut, testledare för hälsoprofilbedömning samt personlig tränare.

Hallå Petra, vad jobbar du med?

– Jag arbetar framförallt med lite ”trasiga” människor och tar bland annat hand om smärtproblematik, rehabilitering och stresshantering. Leder även MåBra-kurser för cancerpatienter samt utbildar stödpersoner för BRO, Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation. Att kombinera olika massagebehandlingar med samtal och träning på en individuell nivå är en framgångsfaktor.

Varför har du valt att arbeta med friskvård och hälsa?

– Jag brinner för att få personer att må och fungera bättre. Kroppen är fantastisk på att återhämta sig om vi bara ger den och själen rätt förutsättningar. Med hjälp av enkla förändringar uppnås fantastiska resultat.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få vara med på resan och få uppleva att klienter blir smärtfria och att de mår så mycket bättre. Min breda kunskap gör att jag kan hjälpa på ett individuellt sätt. Fantastiskt när jag får ”lägga pusslet” för individen och på så sätt komma tillrätta med bakomliggande problem så att klienter mår och fungerar så mycket bättre i vardagen.

Vad är ett tips du brukar ge dina kunder för att må bra?

– Att äta hyfsat bra, röra på sig varje dag efter förmåga och att ta sig tid för avslappning.

Massagens Dag 2017 – årets branschdag

Publicerad

Den 12 maj är det Massagens Dag i hela Norden. Många av Kroppsterapeuternas medlemmar passar på att uppmärksamma dagen med att göra event av olika slag.

De anordnar bland annat öppna hus i sina lokaler eller samarbetar med butiker, företag eller andra aktörer på sin ort. Den gemensamma nämnaren är att de på något sätt visar upp sin behandlingsform, erbjuder allmänheten rabatter eller prova på-behandlingar.

Så håll utkik efter massörer eller andra kroppsterapeuter i gallerior, butiker eller på andra ställen där du befinner dig den 12 maj.

Kroppsterapeuternas medlemmar finns över hela Sverige. Du hittar dem här!