Äntligen dags för egentid – satsa på friskvård i sommar

Publicerad

Nu är sommarledigheten här och möjlighet för vila, återhämtning och att hitta kraft och inspiration. Glöm därför inte bort att ta hand om dig och din egentid under de kommande sommarveckorna.

Undersökning om egentid

Bokningstjänsten Bokadirekt.se gjorde förra året en undersökning där man frågat närmare 9 000 personer i vilken utsträckning de tar egentid och hur de upplever att det påverkar deras tillvaro.

Enligt undersökningen svarar 74 procent att de har ett stort behov av egentid och två av tre ger sig själva mer egentid idag än för tre år sedan. Men för 33 procent innebär detta det dock mindre än 30 minuter per dag. Den största anledningen (34 procent) till att inte ta egentid är den egna personen och det ”dåliga samvetet”. Trots detta anger merparten i undersökningen (60 procent) att deras omgivning uppmuntrade dem till att unna sig egentid.

De stora vinsterna med egentid är enligt undersökningen att man får bättre humör, återhämtning och tålamod, ökad självkännedom och målmedvetenhet.

Behandlingar och träning i topp

Att gå på behandling, träna och se på film var de tre populäraste egentids-aktiviteterna enligt Bokadirekts undersökning.

–  Det är smart att investera sin tid i friskvård. Se bara till att konsultera en medlem från Kroppsterapeuterna, säger Peter Feldt, generalsekreterare i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund. Du kan vara säker på att du får en riktigt bra behandling och så är du i trygga händer.

 

Här hittar du Kroppsterapeuternas medlemmar

 

”Frågan om man ska föra journal är en ickefråga!”

Publicerad

Kroppsterapeuterna vill trycka på vikten att föra journal. Det borde vara en självklarhet för alla som är verksamma i friskvårdsbranschen, anser generalsekreterare Peter Feldt och förklarar varför:

I samband med att GDPR har trätt i kraft har också frågan om journalföring i vår bransch väckts. Vissa terapeuter har helt enkelt tagit den enkla vägen och tror att man kommer undan GDPR genom att inte skriva journal. Dessutom har det kommit till min vetskap att det finns bemanningsföretag som har sagt till sina terapeuter att inte skriva journal för att komma undan ”byråkratiskt krångel”.

Men det här är en så kallad ickefråga!

Journaler/anteckningar ska föras, annars tar man inte sitt ansvar och bör tänka om. Inte av lagliga skäl, nej – det här handlar om mycket viktigare saker än så.

Det här handlar om att ta ansvar, att visa att vi vill bli tagna på allvar och bli en del av svensk hälso- och sjukvård.

Varför ska jag föra journal?

Det finns flera anledningar till att föra journal, här kommer några av de viktigaste:

(mer…)

Ta reda på mer om BOT-avdraget

Publicerad

På BOT-avdragets nya hemsida finns information om BOT och vad ett BOT-avdrag skulle kunna innebära i form av förbättrad folkhälsa och minskade sjuktal. Räkna ut vad sjuknärvaro kostar och passa också på att stötta BOT-avdraget med ett enkelt klick.

Sök Kry-stipendiet

Publicerad

Du som är yrkesverksam medlem i Kroppsterapeuterna och funderar på att kompetensutveckla dig, kom ihåg att du kan söka Kry-stipendiet för ett bidrag till dina studier. Kroppsterapeuterna delar tillsammans med försäkringsbolaget Svedea ut stipendium som alla yrkesverksamma medlemmar kan söka. Totalt kommer 20 000 kronor att delas ut under 2018.

Stipiendet avser fortbildning inom yrket eller bidrag till projekt som gagnar förbundets verksamhet.

Mer information

Krypodden om kost

Publicerad

I Krypoddens nya avsnitt pratar vi  om kost, ett av de fyra områden som Kroppsterapeuternas medlemmar är verksamma inom.

Vad vi äter har stor betydelse för hur vi mår. Vi träffar Fredrik Ölander som är funktionsmedicinsk terapeut och vi  får tips på hur man kan tänka när det gäller kosten samt vilken hjälp man kan få av en kostrådgivare

Lyssna här!

 

Träffa Kroppsterapeuterna på Göteborgsvarvet Expo

Publicerad

Kroppsterapeuterna deltar på Göteborgsvarvet Expo på Svenska Mässan 17-19 maj.

I montern erbjuder Kroppsterapeuternas medlemmar 15-minuters behandlingar i klassisk massage, ayurvedisk massage och rådgivning inom kost, träning och hälsa till mässans besökare. Varmt välkommen att besöka Kroppsterapeuternas monter!

Vårt monternummer är B03:80

Vår sponsor under mässan är Fysioett

Läs mer om Expot

Massagens Dag 2018 – Årets branschdag

Publicerad

Den 12 maj är det Massagens Dag i hela Norden. Många av Kroppsterapeuternas medlemmar passar på att uppmärksamma dagen med att göra event av olika slag.

De anordnar bland annat öppna hus i sina lokaler eller samarbetar med butiker, företag eller andra aktörer på sin ort. Den gemensamma nämnaren är att de på något sätt visar upp sin behandlingsform, erbjuder allmänheten rabatter eller prova på-behandlingar.

Så håll utkik efter massörer eller andra kroppsterapeuter i gallerior, butiker eller på andra ställen där du befinner dig den 12 maj.

Kroppsterapeuternas medlemmar finns över hela Sverige. Du hittar dem här!

Jonas Bergqvist utsedd till Årets medlem 2018

Publicerad

I samband med Kroppsterapeuternas Inspirationsdag med årsmöte i Stockholm den 14 april  utsågs Jonas Bergqvist till Årets medlem 2018. Han är medlem i Kroppsterapeuterna som kostrådgivare och PT sedan 2015 och driver Paleo Institute som utbildar kostrådgivare och personliga tränare. Han skriver också böcker och föreläser om kost, hälsa, träning och livsstil.

Så här lyder motiveringen:

”Jonas Bergqvist är kostrådgivaren, den personliga tränaren, idrottsmassören och fysioterapeuten som tagit klivet in i kärnan av svensk friskvård.

Jonas är dessutom författare, föreläsare och utbildare och har på kort tid blivit en förebild i branschen. Han brinner för att bygga broar som länkar samman sjuk- och friskvården med insikten om att dessa måste förändras i takt med varandra.

Hans framtidsorienterade och målmedvetna övertygelse är en inspiration för oss alla och hans positiva framtoning och professionella förhållningssätt till sitt yrke gör honom till en ambassadör av klass och Årets medlem 2018 i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.”

Susanne Wolmesjö rör sig smart

Publicerad

Att kroppens rörelser har betydelse för hjärnans utveckling och vår inlärningsförmåga är ett ämne som är mer aktuellt än någonsin, med tanke på hur stillasittande både barn och vuxna är i dag. En som viger sitt liv åt att studera hur rörelsemönster påverkar såväl koncentrationsförmågan som stressnivåer är Kry-medlemmen Susanne Wolmesjö.

Den nyutbildade idrottsläraren Susanne Wolmesjö hade svårt att ta in det hon såg på sitt extraknäck på ett dagis i Florida: Barnen kördes till skolan, hade chokladbitar och vitt bröd i lunchlådan och kunde knappt röra sig naturligt under de korta stunder de fick röra sig på en gård med höga staket.

Det var 80-tal och Susanne, som var i Florida på idrottstipendium, för att spela volleyboll och studera, initierade en studie för att se hur barnens motorik och vanan att röra sig påverkade deras självkänsla. Resultaten var tydliga: De som hade sämst motorik hade också sämst självkänsla – och tvärtom: Ju bättre motorik, desto bättre förhållande till sig själv. De barn som hade dålig balans hade sämre uppfattningsförmåga.

(mer…)

Inspirationsdagen 14 april – årets stora medlemsevent

Publicerad

Nu är vårens stora medlemsevent bara några veckor bort. Den 14 april samlas kroppsterapeuter från hela landet på hotel Scandic Continental i Stockholm för en heldag fylld av inspiration, kunskap och nya kontakter.

Triathleten och hälsoinspiratören Jonas Colting pratar om vår mänskliga potential och naprapaten Christina Henriksson håller tillsammans med massageterapeuten och PT:n Håkan Norebrink en  föreläsning där fötterna är i fokus. Dagen bjuder också på utställning med ett tjugotal deltagare från Krys affärsnätverk och samarbetspartners, nätverkande och mingel med med kollegor, årsmöte, middag och korande av Årets medlem 2018. En fullspäckad dag med andra ord!