Hur har du det på jobbet Carina Johansson i Helsingborg?

Publicerad

Lär känna dina förbundskollegor bättre genom att följa med på en arbetsdag! Vi börjar hos Carina Johansson på Ryggakuten i Helsingborg!

Jag jobbar som massageterapeut på en mottagning tillsammans med fem naprapater. Ofta är det långa arbetsdagar, så som det ofta är för oss egenföretagare.

Ett par timmar i veckan är jag anställd i Helsingborgs simsällskap och har ett rum i simhallen, där jag tar emot elitsimmare. De laddar just nu inför SM i sommar och börjar bli allmänt slitna, så de vill ha mycket massage just nu.

Ett par timmar i veckan är jag på ett stort företag, som köper 100 behandlingar i stöten, som jag betar av allt eftersom. Mest tid tillbringar jag på kliniken och idag började jag klockan 7 med två idrottare. Den ena ägnar sig åt Ironman och behöver hjälp med återhämtning och för att ladda om inför nästa tävling. Den andra är golfare och behövde hjälp med trötta ben.

Klockan 9 kommer en klient in som har skadat en tå i samband ed att han flyttade möbler. Han kom in då med smärtor i leden och nagelbädden var helt blå. Vårdcentralen ville de inte röntga, så han kom hit och jag fick hjälp av en naprapat för att bedöma om tån var bruten. Det fanns inget som tydde på det, så jag behandlade med laser och skickade hem honom med kryckor. Nu en vecka senare kommer han in för laserbehandling igen, utan kryckor och med en betydligt bättre tå!

Laser har jag jobbat med i sex år och tycker att det är bra som komplement vid exempelvis akuta ryggskott, som jag inte vill ha så länge på bänken där det är risk att de ligger och stelnar till.

Därefter hjälper jag en man som alltid får ont i ryggen när han åker skidor och nu har han åkt skidor – och fått ont i ryggen.

Efter en halvtimmes lunchpaus har jag en företagskund, 25 minuter. Ofta tycker jag att de korta behandlingarna är mer utmanande, då har jag kortare tid att bedöma vad som ska prioriteras.

Jag avslutar dagen med fyra 50 minuters massage, varav en är en kvinna som tyvärr har gått in i väggen. Trots det underhåller hon mig från början till slut, hon pratar glatt hela tiden!

En klient är en student som kommer med smärta i axlar och rygg med jämna mellanrum. Hon har dålig ekonomi och har svårt att komma regelbundet.

Därefter kommer en hantverkare som har ont i rygg och vader och sist denna dag kommer en kvinna och som har jobbat på kontor hela sitt liv. Hon har ont i hela kroppen och jag och en naprapat gör vad vi kan för att hon ska klara av att arbeta vidare.

Texten är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 2 2019.

Foto: Privat

Karin Thyr – musikern som hittade rytmen i yoga

Publicerad

Regler och gurus var inget för Karin Thyr. Även om hon fastnat för yoga, hade hon svårt för alla gamla traditioner som bortförklarades med att det är en del av yogatraditonen; ”så har man alltid gjort”. När hon väl hittade sin mentor Sadie Nardini, som kunde presentera en mer modern och funktionell syn på yoga, gick hon från att yoga lite då och då, till att utbilda sig till yogalärare själv och att skapa sin egen utbildning.

Yogan har kommit och gått i Karin Thyrs liv genom åren. För 25 år sedan blev hon introducerad för solhälsningar av en lärare i scenisk framställning, vilket skulle leda henne vidare på en spretig upptäcktsresa genom många olika yogaformer. Men det var först när hon hittade Sadie Nardini som bitarna föll på plats och hon förstod hur hon kunde yoga utan prestationskrav eller den skaderisk hon såg gav många av hennes yogalärare problem med lederna.

Då, för drygt tio år sedan fanns det inte så mycket yoga tillgänglig online, men ett par filmer med Sadie Nardini hittade Karin och hon fastnade direkt för Sadies sätt att närma sig yogan.

(mer…)

Årets medlem Anneli Selberg: ”Kraften kommer ur teamet”

Publicerad

Efter många år som soloföretagare var Anneli Selberg redo för en ny fas, med personal att dela och utveckla sin vision tillsammans med. På mindre än två år har hon gått från enmansföretagare till arbetsgivare för tre personer och utvecklat signaturbehandlingar som lockar turister från hela världen till Luleå.

Hon pratar fort, får mycket gjort, tänker stort och vågar långt mer än de flesta. Oavsett om det handlar om fartfyllda sporter till havs eller om det gäller att plöja ner sjusiffriga belopp i en uppväxling av sitt företag. Det ligger nära till hans att tänka att med Anneli Selbergs marchfart, kan hon nog behöva en och annan behandling för egen del mellan varven. Och det har hon god tillgång till nu, i och med det team hon byggt upp omkring sig.

Efter ett tiotal år med sitt företag Kroppsbalans i Luleå, som uppskattad massageterapeut med en stor, fast kundkrets, ville hon växla upp. Med ett sparkapital som vuxit till sig i företaget över tid, en ledarskapsutbildning från Luleå tekniska universitet och en stark idé om att förvalta all den rikedom den arktiska naturen erbjuder gjorde hon slag i saken och anställde, inte bara en person, utan tre. Hon totalrenoverade lokalerna och skapade en serie signaturbehandlingar, som tar till vara på traditionella örter och växter från den lappländska naturen, något som gjort kundunderlaget globalt, då bland annat lyxlodger i regionen anlitar henne för exklusiva behandlingar.

(mer…)

Hans Eriksson: ”Jag tycker aldrig att det tar emot”

Publicerad

Hans Eriksson massageterapeutDry needling var pusselbiten som saknades i Hans Erikssons – mycket välfyllda – palett. Med det hittade han ett komplement till de 20-tal massage- och zonterapibehandlingar han ger varje vecka. Samtidigt jobbar han fortfarande heltid som idrottslärare på gymnasiet i Timrå.

Hans Eriksson utbildade sig till zonterapeut 1984 och ett par år senare till massageterapeut. 1992 startade han sitt företag, Kroppshälsan, men behöll jobbet som idrottslärare på gymnasiet i Timrå.

– Visst hade jag kunnat gå över på enbart mitt eget företagande, men det är just kombinationen som jag tycker är det bästa. Möjligheterna på idrottsgymnasiet är ju fantastiska, vi har till exempel två ishallar, en sporthall, en fotbollshall, en tennishall och dessutom fantastisk natur. Så det har jag inte haft lust att släppa.

Lärarjobbet innebär också att han undervisar gymnasieelever i massage. En kurs om 100 gymnasiepoäng ger eleverna en bra introduktion, även om de inte blir diplomerade.

(mer…)

Övervikt – en gordisk knut som kräver nya lösningar

Publicerad

Erik Hemmingsson är fetmaforskare och författare till boken Slutbantat!

Sannolikt möter du som kroppsterapeut  klienter som suckar uppgivet och konstaterar att den nya dieten inte höll i längden. Inte den här gången heller. Fetmaforskaren Erik Hemmingsson förklarar varför och presenterar en alternativ väg ut ur bantningsträsket i sin bok Slutbantat.  

Kampen mot övervikt är svår att vinna. Av de som försökt, tvingas allt för många att konstatera att inte bara smyger sig kilona på igen – och kanske ett par extra därtill. Dessutom naglar sig känslan av misslyckande fast och skapar onödig stress. En slags gordisk knut som tycks omöjlig att lösa för många.

Erik Hemmingsson ägnar sin forskning åt att försöka göra just det; hitta nya sätt att lösa och förstå överviktens mekanismer. Inte bara hur kalorimodellen med ”energi in och energi ut” (inte) fungerar eller hur kroppens försvarsmekanismer mot viktminskning slår till så fort vi stryper tillgången på energi. Utan även hur vår uppväxt, utbildning, stressnivå och ekonomiska förutsättningar spelar in. Men framför allt vill han få oss att förstå att övervikt är inget man väljer eller är ett resultat av en lat personlighet.

– Framför allt måste vi förstå att stigmatiseringen kring övervikt är mycket värre än vad de flesta tror. Det är väldigt svårt att leva med övervikt i dagens samhälle, många möts av en mängd fördomar och diskriminering. Det är ett otroligt jämförande klimat, redan bland tonåringar.

(mer…)

Mia Ahl: ”Jag behöver ha ett yrkesliv där jag gör nytta!”

Publicerad

När Mia Ahl träffade sin man för tio år sedan uppstod ljuv kärlek – men det fanns ett problem: Hon hade katt. Och han hade kattallergi. Men med hjälp av kinesiologi kunde både katt och man samsas hemma hos Mia.

– Jag blev förstås väldigt fascinerad av kinesiologi, men då hade jag inte en tanke på att jag själv skulle jobba med det. När Sabine Rosén, som var den som hjälpte min man i och med att de var vänner sedan tidigare, startade sin utbildning, var jag med på introduktionsdagarna. Jag fastnade totalt! Nu är detta mitt kall, som jag också kan jobba med!

Mia Ahls mål är att hjälpa så många som möjligt att må så bra som möjligt, både fysiskt och psykiskt. Därför jobbar hon halva veckan på sin praktik med klienter. Den andra halvan arbetar hon som anställd med rekrytering och ledarskapscoaching. En perfekt kombination för att fortsätta uppleva att arbetet som kinesiolog är ett brinnande intresse.

(mer…)

Katja Jennekvist: ”Ibland är det meningen att saker ska ta tid!”

Publicerad

Tanken på att jobba som massageterapeut låg och grodde i närmare 20 år innan Katja Jennekvist lämnade jobb och trygg inkomst för att utbilda sig och starta eget. Idag driver hon egen praktik i Västervik, efter många år som verksam i Stockholm.

Katja Jennekvist är drillad i näringslivet. Med många års erfarenhet av ledande befattningar inom kundtjänst och marknadsföring, var hon väl införstådd med vilka krav det skulle komma att ställas på henne när hon startade eget 2005.

Alltså tänkte hon nogsamt igenom vilken typ a verksamhet hon ville driva och kom fram till att hon ville jobba ute på företag, i närområdet där hon bodde. Ingen egen lokal. Inga långa tidskrävande resor genom Storstockholm.

– Under den här tiden så var det något av en hype att utbilda sig till massageterapeut och jag visste ju att jag var tvungen att få ihop det rent ekonomiskt. Jag gjorde redan en del ideellt arbete, som ledare på Friskts & Svettis. Både i jympa men senare även i yoga.

Hon valde att positionera sig som det självklara valet för företagsmassage, genom att helt enkelt ringa runt till företag och erbjuda provbehandlingar.

(mer…)

Eva Ohlsson: ”Jag fick en ny karriär efter 55!”

Publicerad

Antingen så slutar jag massera, eller så utbildar jag mig ordentligt. Det valet stod Eva Ohlsson inför när hon insåg att dagskursen hon gått för att lära sig massera för hemmabruk inte var tillräcklig för att kunna ge släkt och vänner svar på alla frågor om kroppar och krämpor. Så hon letade vidare och hittade Axelsons utbildning, som hon fick bråttom att anmäla sig till, då hon redan var 55 år och nu stod inför ett karriärskifte.

– Jag hade jobbat som banktjänsteman i 31 år och sa upp mig för att börja på Axelsons.

Det har hon inte ångrat. För även om det inte har varit lätt hela tiden, så älskar hon sitt jobb – och har inga planer på att sluta även om den gängse åldern för pension är passerad.

– Jag fick en ny karriär efter 55 och det är som att bli ung på nytt!

(mer…)

Maria Johnson: ”Det viktigaste är att bli riktigt bra på sitt område”

Publicerad

När Maria Johnsons mamma lämnade efter sig ett arv för drygt femton år sedan stod det specifikt att en del av pengarna skulle användas till utbildning. Det blev startskottet för en ny yrkesbana, där hon lämnade jobbet som barnskötare bakom sig för att fortsätta som egen företagare och massageterapeut.

Idag delar hon lokal med sex andra terapeuter, som tillsammans är med och gör Borlänge lite friskare.

–  Jag upplever att det var tyngre i början, både ekonomiskt och att bedöma hur många kunder man orkade ha. Nu är det lättare, jag har många trogna kunder och är i stort sett fullbokad och vet att jag klarar runt 30 behandlingar per vecka. Mer än så blir för tungt för kroppen.

För att lätta lite på arbetet som massageterapeut, har hon även utbildat sig till spa-terapeut för att kunna varva in det mellan de tyngre behandlingarna. Dessutom vaxar hon ben och färgar fransar och bryn, något som många efterfrågar.

– Spa-behandlingarna är inte riktigt lika kostnadseffektiva, för det är ganska dyra produkter man ska använda, men samtidigt så är det mindre slitsamt för kroppen.

(mer…)

Malin Stjärnehag: ”Att vara massageterapeut är lite som att backpacka!”

Publicerad

Det var egentligen för att få bättre kunskaper om kroppen och för att bli en bättre yogalärare som Malin Stjärnehag utbildade sig till massageterapeut. Inte för att jobba med massage. Man strax efter avslutad utbildning var schemat fullt – med massagekunder! En fullträff, skulle det visa sig.

Malin Stjärnehag beskriver sig som ”en sån som har flängt runt”: rest, jobbat, rest, jobbat. Men intresset för kroppen och hälsa har också funnits med, så för ett par år sedan började hon studera till sjukgymnast. Efter en tid i skolbänken tog dock suget att resa över och studierna lades på hyllan.

Vi fångar Malin Stjärnehag i slutet av första arbetsdagen efter en skön sommarsemester. Hon förvånas lite över att hon känner sig trött och ovan, för jobbet som massageterapeut ger normalt en massa energi och glädje.

– Det här är det bästa jobbet man kan ha. Det passar mig väldigt bra, det är praktiskt och konkret och det innebär att jag får hjälpa människor.

Att hon skulle bli massageterapeut och egen företagare var dock ingen självklarhet. Efter en längre resa till Sydamerika inledde hon en ny yrkesbana, som yogalärare. Men ganska snart kände hon att det krävdes mer djupgående kunskaper om hur kroppen fungerar för att kunna vara en bra yogalärare. Att ta upp sjukgymnaststudierna var dock inte aktuellt. Däremot var Axelsons utbildning till massageterapeut ett lockande alternativ. När den var avslutad gjorde hon det inte krångligare för sig än att söka upp en klinik där hon själv fått massagebehandling, för att höra om de hade plats för henne.

(mer…)