Publicerad mars 23, 2018

Att plogga - ny motions- och miljötrend

Erik Ahlström har skrivit krönikan om att plogga som publicerades i Kroppsterapeuten Nr 1 2018

 

Ut och plogga!

Plogga står för plocka skräp och jogga. Under flera år har jag försökt ändra på ett allmänt beteende som jag anser är tecken på ett sjukt, osunt samhälle utan respekt för varandra; nämligen nedskräpning!

Jag tar för givet att du som läser den här texten gillar att röra på dig och lika mycket som du tycker illa om nedskräpning.

Så nästa löptur, kör en rush till första bästa skräphög eller ta din kompis på en intervallrunda. På ställen där du vet att det är skräpigt blir det korta intervaller och på rena ställen långa. Du kan även kombinera med benböj, armhävningar där du plockar upp skräpet med ena handen. Ja, att sätta ihop ett bra träningsprogram för ploggare kan bli något för framtiden.

En anledning till att du inte skräpar ner är att du gör som alla andra. Är det rent så förblir det rent, du kastar inte heller den första stenen i en miljö du uppskattar, gillar och respekterar.

Forskning har gjort gällande att om du går på ett idrottsarrangemang och läktaren är full med skräp så sitter åskådarna längre ifrån varandra än om läktaren är ren. Skräp, och klotter skrämmer och gör att vi tar avstånd från varandra. Jag har ofta undrat och även ställt frågan på min Facebooksida varför skräp som ölburkar, snusdosor, cigarettfimpar, cigarettförpackningar, hamburgerpapper och engångmuggar är i kraftig majoritet av allt skräp som finns på våra gator och torg. Kan svaret vara att de som gillar skräpmat, dricker och suger i sig nikotin, de bryr sig mindre om både sin hälsa och sin miljö?

Att plogga är inne i ny fas, då det har ett otroligt stort intresse! Ofta får vi höra att vi startat en ny motions- och miljötrend och vi har snart kört över 100 plogga-event för privatpersoner, organisationer, skolor och företag på bara ett par månader.

Att plogga upp ett ton skräp med 700 barn i Järla skola i slutet av september var den hittills största och starkaste minnet. All denna glädje, lycka och energi dessa 700 barn i ålder 10-12 år utstrålar när de ger sig ut för att plogga: High five, kramar, selfies och barn som kommer upp och många tackade mig personligen för att jag kom förbi och hjälpte till att plogga. Jag blev tårögd och får fortfarande rysningar när jag tänker på att insatsen gav 1000 kilo skräp från ett 750 kvadratmeters stort område kring Järla skola.

Jag är övertygad om att ifall ungdomar och elever på ett tidigt stadium lär sig att förstå värdet av en ren miljö och att det är osolidariskt att slänga skräp – någon annan måste ju plocka upp det – så tror jag att man har med sig det hela livet.

Om vi redan tidigt i livet lär oss att bry oss om vår närmiljö, är chansen stor att vi också utvecklar en hållbar livsstil som skonar miljön.

Några tips:

  1. Nästa gång du tar en promenad eller springer, ta med en påse, eller så har du redan en löparrygga du kan fylla.
  2. Lägg upp bilder på Instagram och tagga med #Plogga #skräpselfie och #ettskräpomdagen
  3. Arrangera en städdag. Bestäm ett datum och samla ihop ett gäng vänner eller kontakta exempelvis en löparklubb.

Läs mer på plogga.se

 

Text: Erik Ahlström

Foto: Privat