Egen lokal eller hyra in sig?

Oavsett om du tänkt ha en egen lokal eller hyra in dig hos någon annan terapeut gäller det att tänka på några saker:

  •  Är lokalen anpassad för den verksamhet du tänkt bedriva? Om du behöver bygga om, tänk på att de kan krävas bygglov från din kommun. Kan din hyresvärd stå för kostnaden eller ska du?
  • Vad ställer kommunen du verkar i för krav på lokaler för hygienverksamhet? Du är endast anmälningspliktig om du arbetar med stickande eller skärande verksamhet men du har skyldighet att lokalen uppfyller de krav som kommunen ställer när det gäller lokalen. Läs mer här
  • Vad ingår i hyran? El, vatten, värme, internet, utrustning, städning, reception, bokningssystem m m.
  • Hur lång är avtalsperioden och uppsägningsperioden?
  • Får du sätta upp skyltar vid entrén?
  • Har du möjlighet att hyra ut ditt rum vidare om du vill dela det med någon?

Mall - hyresavtal lokal

Mall - hyresavtal lokal Mall - hyresavtal del av lokal medlemmar

Hos Hyresnämnden kan du också läsa mer om avtal och annat som är viktigt att veta när du hyr en lokal. Där kan man till exempel kolla om man har en skälig hyra på sin lokal. Vill man ta reda på vad hyrorna ligger på för andra motsvarande lokaler kan man kontakta privata eller kommunala hyresvärdar som förhandlat fram sina hyror med en lokal hyresgästförening.

 

Som medlem i Kroppsterapeuterna kan du få hjälp med rättigheter som hyresgäst

Johan Engborg

På advokatfirman Nova kan Kroppsterapeuternas medlemmar få råd av Johan Engborg och hans kollegor.

Johan Engborg på advokatfirman Nova i Stockholm är speciellt inriktad på allmän affärsjuridik. Han får ofta frågor om hyresavtal från våra medlemmar.

– Det vanliga är att man har ett treårs-avtal med en möjlighet till förlängning på ytterligare tre år på sin lokal, säger han.

Men man kan förstås försöka förhandla med sin hyresvärd. Det finns de som har sexmånaders-avtal med tre månaders uppsägningstid. Det finns även tidsbestämda avtal från en månad till 15 år.

– Man kan ibland få ner priset på hyran för lokalen om man förbinder sig över en viss tid.

 

Vid uppsägning

Det händer att hyresvärdar säger upp hyresgäster och då är det viktigt att ta reda på om uppsägningen är giltig och vilka rättigheter man har som hyresgäst. Johan och hans kollegor på Nova svarar gärna på frågor från Krys medlemmar.

15 minuters rådgivning är kostnadsfri.

– Jag har även varit med vid förhandlingar med hyresvärdar vid några tillfällen. Det kan till exempel handla om olika problem som uppstått med en lokal.

 

Tänk på att din lokal ska vara anpassad för hygienverksamheter. Läs mer här.