Publicerad december 01, 2016

Ewa Lövendahl: Det är viktigt att se helheten

Ewa Löwendahl - porträtt_webb- Jag firar 20 år som terapeut i år. Eftersom jag är fullbokad på mottagningen så bjuder jag in till olika gratispass i bland annat spinning, säger Ewa Lövendahl från Höör i Skåne.

– Under dessa 20 år har det hänt väldigt mycket på friskvårdsfronten. En mängd nya massageutbildningar har tillkommit och när jag startade var vi två massörer i Höör, nu finns här många. Det mest positiva är att många företag idag har friskvårdsbidrag till sina anställda, vilket gör att fler har ekonomisk möjlighet att gå till massören. Förr kom man med mer tydliga symtom, t ex ont i huvudet, nacken, ryggen osv. Nu har man ofta mer ont lite överallt. Samhället har blivit stressigare, antagligen ger vi inte kroppen det den så väl behöver; rörelse, vila, återhämtning.

Beröringens kraft

Från början var Ewa undersköterska och jobbade mycket med ungdomar, bland annat på LVM-hem.

– När heroin går ur kroppen så gör det ont, säger hon utan omsvep. Jag märkte att jag kunde nå fram till värstingkillar genom beröring.

– Mitt hjärta brinner för de trasiga människorna, fortsätter hon. De som aldrig haft någon som hållit om dem. De som aldrig blivit tagna på av någon som inte vill dem illa.

Hennes intresse för beröringens kraft ledde till att hon läste till massageterapeut på Komplementärmedicinska högskolan i Malmö. Innan dess hade hon även gått skadeutbildningar och alltid intresserat sig för idrott av olika slag.

Allt fokus på behandlingar

ewalövendahl2– För mig är det viktigt att bli bra på det jag gör. Därför säljer jag heller inte produkter, utan fokuserar på behandlingarna. Till mig kommer man om man har ont. Jag är rak och tydlig i min kommunikation och jag skickar alltid med övningar som mina kunder måste göra själva.

Hon tillägger att hon alltid gör en noggrann anamnes.

– Det är viktigt att se helheten. Problemet behöver inte sitta där kunden har ont.

Ständiga vidareutbildningar

För Ewa är det ett måste att hela tiden vidareutbilda sig och hon har bland annat läst kurser i farmakologi. Hon är dessutom fibromassör och kan därför behandla patienter med fibromyalgi.

Ewa samarbetar mycket med läkare och kiropraktorer.

– Jag ger inte bara massage. Det gäller att ha kunskap om anatomi, fysiologi,hur nervbanorna går och förstå hur allting hänger ihop.

– Jobbet är en del av ens liv, fortsätter hon. Jag hade inte kunnat jobba med detta om jag inte tyckte om människor och aktivitet. Man kommer nära många människor och får mycket förtroende.

Men det finns annat än behandlingar som sysselsätter Ewa. Hon är styrketräningsinstruktör, går stavgång, håller i vattengympa och är spinninginstruktör.

– Jag är även FaR-ledare, dvs fysisk träning på recept.

Svår sjukdomstid

Det ena har lett till det andra, förklarar hon. Allt hänger ihop i en röd tråd. Själv brinner hon för träning i olika former, men även den mest hälsosamma kan drabbas av bakslag. För snart tre år sedan diagnosticerades hon med cancer och kunde inte arbeta på över ett år.

– Varje morgon när jag stiger ur sängen är jag tacksam, säger hon allvarligt.

Det var en svår tid. Hon valde att vara öppen med sin sjukdom och kommunicerade med vänner och kunder via sin facebook-sida.

– Det var helt otroligt vilket stöd jag fick. Mängder av människor hörde av sig.

Men hon poängterar flera gånger att hon inte vill identifiera sig med sin sjukdom. Hon är inte friskförklarad ännu, men hon ser ljust på framtiden och hon jobbar för fullt, fast kanske något mindre än förut.

– Direkt när jag började arbeta så kom mina kunder tillbaka. Idag har jag åtta veckors väntetid, säger hon och låter glad på rösten.

 

Artikeln är skriven av Kajsa Jacobsson och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 3, 2016. Foto: Peter Brinch.