Publicerad maj 04, 2020

Hur har du det på jobbet, Annica Ramde?

Jag har drivit hotell med min man i Nässjö och Eksjö i många år och är utbildad spa- och hudterapeut. När man driver hotell har man jour dygnet runt och 2015 började jag få symptom på utmattning, men jag ignorerade dem och en dag 2018 blev jag hämtad från jobbet med ambulans.

Det fick mig att tänka igenom hur jag vill ha mitt liv och jag hade haft ögonen på utbildningen till zonterapeut länge – men alltid haft för fullt upp. Jag bestämde mig för att gå utbildningen, trots att jag inte mådde bra. Det var bra, för redan under första helgen var det som att min hjärna packades upp ur plastfolie!

Ibland behövde jag lägga mig på en behandlingsbänk och vila, men kunde ändå lyssna och följa med i undervisningen på så sätt. Allt eftersom mådde jag bättre och bättre och jag lärde mig förstå hur kroppen fungerar.

Nu driver jag min egen verksamhet på ett hälsocenter, Forma framtid, där det finns gym, naprapater, fysioterapeuter, akupunktör och så jag, som jobbar med zonterapi och öronakupunktur. Jag är ensam om att ge zonterapibehandlingar i Eksjö, och det är ju en fördel.

Att dra igång verksamheten, med allt det administrativa, tog nästan knäcken på mig. Jag tyckte allt tog så mycket tid och trots att jag har haft samma bank i över 30 år, var det svårt att få mänsklig kontakt med dem – fast jag hade kapital!

Men i oktober förra året var jag redo att dra igång. Dagarna börjar oftast med att jag kommer en timme innan dagens första klient. Jag kokar tevatten, tänder ljus och går igenom bokningsschemat för dagen, läser in mig på anteckningar om de som ska komma, funderar igenom hur behandlingarna kan läggas upp.

Så kommer första kunden, och vi går igenom tillsammans vad vi ska göra. Är det enbart fötterna som ska behandlas, eller ansiktet eller öronakupunktur? Behoven kan se lite olika ut från gång till gång.

Många av mina kunder dras med någon form av utmattningssyndrom, vilket kanske är ganska naturligt, eftersom jag själv har berättat om min utmattning och min väg tillbaka. Men jag möter också många oroliga ungdomar, ofta med stressproblematik och magbesvär.

Tills vidare jobbar jag tre dagar i veckan med zonterapi och öronakupunktur, och har mellan tre och fem klienter per dag. Jag har dusch på mitt rum, så jag skulle kunna dra igång spa-verksamhet med scrub-, ler- och ansiktsbehandlingar också, men i nuläget har jag inga planer på det. Jag mår så bra av att ge dessa behandlingar, som verkligen hjälper människor.

Dagens starkaste intryck:

En kvinna var här för en tid sedan och fick handzonterapi. Hon hade haft problem med sin höft under lång tid och haft svårt att gå. När hon nu kom tillbaka berättade hon att hon varit ute och promenerat, något hon inte hade gjort på fyra år. Efter bara en behandling, vilket ju inte är så vanligt!

Text: Berättat för Ulrika Hoffer och först publicerat i Kroppsterapeuten Nr 1 2020.

Foto: Privat