Johan Arnkil bytte verkstadsgolvet mot närvarande beröring

Publicerad

Johan Arnkil1-webbJohan Arnkil är göteborgaren som bytte långa arbetsdagar på verkstadsgolvet mot en yrkesbana som massör och coach i eget företag. En resa som var långt ifrån självklar, men som inte gick att hejda när den väl hade börjat.

Det var år 2000 och Johan Arnkil hade satsat hårt på sin bowlingkarriär de senaste fem åren. Till en början mest uppfylld av revanschlusta och utan någon genomtänkt plan, men senare allt mer strukturerad och därmed framgångsrik.

Nya mål

Nu var det ändå dags att söka nya mål i livet. Han hade jobbat på en rad olika företag, 42 för att vara exakt, främst inom industrin. Men det var inte ännu en ny arbetsgivare som lockade.

Det var massage.

Efter att själv ha fått massagebehandlingar och förstått vilken inverkan de kan ha på en människas välbefinnande, började planen ta form:
– Om jag kunde lära mig ge massage, så kunde jag också få mer massage.

Efter sin utbildning till massör började han ge behandlingar och upptäckte att det passade honom minst lika bra att ge massage – som att få.

– Jag mår bra av att han kontakt med andra människor. Vi behöver beröring.

Bitarna föll på plats och Johan, som ser tillbaka på en uppväxt som präglats av utanförskap och ensamhet, bestämde sig för att satsa vidare för att skapa en yrkestillvaro som skicklig massör.

Både lusten att utvecklas vidare och förutsättningarna fanns.

– Jag jobbade trettiotimmarsveckor i industrin och hade ganska mycket tid till förfogande att vidareutbilda mig och ge behandlingar. Alla förutsättningar fanns så det var ett ganska enkelt val.

Ändrad livssyn

För första gången i livet befann han sig i ett sammanhang som präglades av entusiasm och glädje. Helt andra känslor än vad som präglat tillvaron tidigare.

– Ja, jag var en sån som tyckte att bussen var tidig när jag missade den, inte jag som var sen. Och att det bara regnade när just jag gick utanför dörren, skrattar han.

Kanske var det mer sammanhanget som tidigare gödde de pessimistiska dragen hos Johan, för i arbetet med att hjälpa människor att må bättre växte lusten att se ljusare på livet.
Han jämför med den period då han jobbade med datasystem till bowlinghallar, med allt vad det innebär av teknisk support och arga kunder utan tålamod.

– Människor blir otrevliga när datorer inte fungerar. Det är något helt annat med människor som har en kropp som inte fungerar, märkligt nog.

Johan Arnkil5-webbNär företaget rotat sig så pass att han kunde jobba med behandlingar 20 timmar per vecka, började nya tankar pocka på. För även om det var fantastiskt att kunna leva på sitt företag, så var det också ganska tungt att stå och massera många timmar i veckan.

En dag dök en inre bild upp: Ett visitkort där det stod ”coach, föreläsare och författare”. Planer på en mer varierad och balanserad tillvaro tog form.

– Till en början var det en skrämmande tanke. Jag blev livrädd! Men så började jag öppna upp mig för nya intryck, och påbörjade en utbildning till mindfulnessinstruktör och en coachutbildning.

Närvarande beröring

Johan pratar mycket om det han kallar för närvarande beröring.

– Muskler kan knådas till avslappning, men det kan vara fullt tillräckligt med medveten, närvarande beröring. En del människor kan ju påverka en bara genom
att lägga sina händer på ens axlar. Det är djupt fascinerande.

Just kombinationen mindfulness, eller uppmärksamhetsträning som han väljer att kalla det, i kombination med massage kan ge en extra dimension till behandlingarna.
Sedan 2014 är han företagare på heltid. Det tog tid för honom att helt våga tro på att han kunde få det att gå runt.

Viktigt med nätverk

– Egentligen är det rätt konstigt att jag var så rädd för att ta steget fullt ut i en företagartillvaro. Både min pappa och min bror är framgångsrika företagsledare. Men för mig var det långt ifrån en
självklarhet.

Johan Arnkil4-webb

Redan från början har han varit medveten om att företaget inte rullar av sig själv bara för att man startar ett företag. Han har lagt mycket tid på att knyta kontakter, synas i lämpliga sammanhang, nätverka och jobba upp relationer som gör att hans kunder gärna rekommenderar honom.
Men han har också satt en tydlig gräns för hur många timmar i veckan han kan ge massage och samtidigt både hålla kvalitet och må bra själv.

– Som massör är jag beroende av att mina kunder kommer tillbaka och att de rekommenderar mig vidare. Det är framtidens metod, reklam fungerar inte alls lika bra tycker jag. Man behöver samverka
med andra, både andra behandlare och personer i andra branscher. Jag tycker också att man ska se till att ha en alternativ inkomstkälla, så att man inte är fast vid att ge behandlingar från morgon
till kväll, flera dagar i veckan.

För Johan var massagen inkörsporten till livet som entreprenör, något han själv är lite förvånad över att han trivs så bra med.

– Att driva företag är personlig utveckling och att utbilda sig i vuxen ålder, för att det känns angeläget, är att investera i sig själv.

Johans bästa företagartips

• Håll korta arbetsdagar
• Satsa på en alternativ och passiv inkomstkälla, så att du inte är så sårbar om du inte orkar ge behandlingar flera timmar om dagen eller vill vara ledig eller den dagen du inte orkar jobba så mycket längre.
• Bygg upp kontaktnät och nätverka.
• Lägg tid på personlig utveckling. Gärna en liten stund varje dag.
• Gör avstämningar för dig själv. Är jag på rätt spår? Mår jag bra av mitt jobb? Justera
kursen vid behov.

 

Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 4 2016.

Foto: Jenny Blad