Publicerad september 21, 2017

Kerstin Petersson: Satsa mer på friskvård i samhället

Kerstin Petersson är massageterapeut, idrottsmassör och andningsterapeut enligt Lotorpsmetoden och bor och arbetar i småländska Vislanda.

Efter att i många år har jobbat inom vården och med fokus på sjukdom så ville hon jobba mer med friskvård.

- Jag har själv haft mycket problem i rygg och nacke, bland annat diskbråck i ländryggen. Jag började gå på behandlingar och blev fascinerad av att det gav så god effekt. Bara med händernas hjälp. Jag kände att jag ville hjälpa andra på samma sätt. Har man ont är det inte värktabletter man behöver utan hjälp med roten till det onda.

Men det tog några år innan Kerstin helt kunde släppa jobbet inom vården,

- Jag gick min utbildning på Bergqvist massageutbildningar i Linköping 2008. Jag jobbade samtidigt i vården under några år tills jag fick upp en kundkrets. Sedan 2014 har jag arbetat heltid som massör. I Vislanda har jag min salong, där hyr jag också ut behandlingsrum till en kraniosakralterapeut och en fotvårdsspecialist. Det är roligt med arbetskamrater fast vi har egna företag. Man kan alltid bolla lite med varandra. På salongen arbetar jag cirka 60 procent och resten av tiden arbetar jag som massör ute på företag.

Kerstin tycker att det borde satsas mer på friskvård i samhället.

- Vi behöver lära våra barn och medmänniskor hur vi ska ta hand om oss själva. Var och en är ansvarig för sin egen hälsa. Om man har smärta och problem som inte går över tror jag det är bra att gå till olika terapeuter, sjukgymnaster med mera. Var och en kan sin sak och kroppen är ju en stor helhet. Man kan inte bara förlita sig på sjukvården.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Det är all respons man får från kunderna! All tacksamhet och värme. Känslan när de säger att värken försvunnit trots att de provat det mesta är oöverträfflig. En stor fördel är ju också att man kan styra sina arbetstider.

Vilka råd ger du till dina kunder?

- Grunden till hälsa tror jag är att alla flöden i kroppen cirkulerar. Det är som en å, rinner det för sakta slaggar det igen, och där blir sjukdom. Därför är det viktigt att:

  • Lyssna på kroppen! I dagens stressade samhälle är det så lätt att bara köra på. Vi är så noga med att serva bilen och maskiner men förväntar oss att kroppen bara ska gå... Vi behöver lyssna inåt ibland.
  • Lära sig andas rätt. Andningens betydelse för vår hälsa är underskattad. Det är den som syresätter kroppen och transporterar bort sura ämnen. Andningen pumpar ju också runt vårt lymfsystem.
  • Motionera och träna kroppen – helst så att den är lite starkare än vad som krävs för det jobb du utför.
  • Äta näringsrik ren mat – utan socker, tillsatser och transfetter.

 

Fakta:
Namn: Kerstin Petersson
Bor: Vislanda
Ålder: 52 år
Yrke: Massageterapeut, andningsterapeut, idrottsmassör
Praktik: Kerstins Massage & Friskvård