Publicerad oktober 24, 2016

Tove Falck - massör i fjällnära miljö

Från norr till söder gör vi nedslag bland våra medlemmar. Och längst norrut finns Tove Falck som driver Fjällmassage i Kiruna sedan 2010.

Tove Falck_webb

Granne med fjällen. Tove Falck arbetar som massageterapeut i Kiruna.

I en stad som på grund av sättningar i marken från gruvindustrin nu gör den drastiska åtgärden att flytta centrum, bedriver Tove sin verksamhet. Långt, långt norrut i vårt avlånga land.

– Jag tror jag är den nordligaste massören i Sverige, säger Tove - och jag älskar fjällen, tillägger hon som förklaring på företagsnamnet Fjällmassage.

Ända sedan hon var ung har hon periodvis tagit hand om olika fjällstugor åt Svenska turistföreningen. Detta arbete vill hon inte släppa helt.

– I fjällstugorna stannar folk som är på fjällvandring. Ofta har jag haft barnen med mig under dessa perioder. Där finns ingen el och ingen uppkoppling.

År 2010 omskolade hon sig från lärare till massageterapeut på Axelsons Gymnastiska
Institut i Stockholm. Därefter startade hon eget och har idag fem till sex veckors väntetid för nya kunder.

– Min kundgrupp består av män och kvinnor i åldrarna 9-93 år. Människor uppe i malmfälten är väldigt positiva till alternativa behandlingsmetoder. Min egen analys är att det beror på de stora neddragningarna inom sjukvården i Kiruna. För att få hjälp med diskbråck och annat kopplat till muskler och leder vänder man sig gärna till massageterapeuter eller andra typer av  kroppsterapeuter.

Fjällmassage-webb

Kunder från gruvindustrin

Många av hennes kunder kommer från gruvindustrin samt från bygg- och anläggning. Ofta har de likartade problem med smärta och stelhet i muskulaturen.

– Det är mycket terapeutiska behandlingar och sällan folk som kommer hit
bara för att det är skönt.

Tove har heller inte så mycket skönhetsbehandlingar, trots att hennes hemsida berättar om olika naturliga ansiktslyft - förutom den klassiska massagen och andra behandlingar.

– Jag är inte så mycket för rena skönhetsbehandlingar, utan mer intresserad av kropp och själ. Man attraherar det man sänder ut, säger hon och nämner som exempel bioenergihealing som hon lärt av en rysk instruktör på Axelsons.

– I healingen arbetar men med kroppens egna energier och det fungerar med och utan handpåläggning. Man kan saga att man hjälper kunden att hjälpa sig själv. Det gäller att ta det lugnt efteråt, kroppen fortsätter att jobba med det som kommer fram, säger hon. Många sover väldigt bra efter en behandling.

Koppning - smärtsamt men effektivt

En annan behandling hon gärna berättar om är så kallad koppning.
– Jag använder mig av mjuka silikonkoppor som fungerar som en slags förlängning av armarna. I början av en terapeutisk behandling koppar jag gärna igång ryggen. Men man måste ta en noggrann anamnes, kunden måste vara helt frisk.

Koppningsmassage utförs genom att kopporna dras över huden. Enligt Tove är det ett mycket effektiv sätt att öka circulation av blod och lymfa i ett område. Bland annat har behandlingen visat sig ha goda effekter mot celluliter.

– Den främsta orsaken till celluliter är dålig blodcirkulation och ett trögt lymfflöde.
En försämrad cirkulation leder till att slaggprodukter samlas i vävnaden och till slut kan celluliter bildas.
Det är rätt smärtsamt att koppa celluliter, berättar hon och det krävs ett antal
behandlingar för att det ska göra effekt. Även efter koppning kan en del kunder känna sig smått bakfulla, speciellt efter första behandlingen.

– Det är slaggprodukter i bindväven som ska ut ur kroppen, säger hon, men effekten på lång sikt är extremt bra.

Hon berättar att hon har lägre pris för grundskole- och gymnasieelever.

– Det kommer många idrottsungdomar till mig och även de som söker för huvudvärk. Huvudvärken handlar ofta om stela axlar. Barnen behöver en stund då de bara är. Efteråt pratar jag om kost och avslappning.

Artikeln är skriven av Kajsa Jacobsson och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 3, 2016. Foto: Privat.