Publicerad mars 26, 2019

Katja Jennekvist: "Ibland är det meningen att saker ska ta tid!"

Tanken på att jobba som massageterapeut låg och grodde i närmare 20 år innan Katja Jennekvist lämnade jobb och trygg inkomst för att utbilda sig och starta eget. Idag driver hon egen praktik i Västervik, efter många år som verksam i Stockholm.

Katja Jennekvist är drillad i näringslivet. Med många års erfarenhet av ledande befattningar inom kundtjänst och marknadsföring, var hon väl införstådd med vilka krav det skulle komma att ställas på henne när hon startade eget 2005.

Alltså tänkte hon nogsamt igenom vilken typ a verksamhet hon ville driva och kom fram till att hon ville jobba ute på företag, i närområdet där hon bodde. Ingen egen lokal. Inga långa tidskrävande resor genom Storstockholm.

- Under den här tiden så var det något av en hype att utbilda sig till massageterapeut och jag visste ju att jag var tvungen att få ihop det rent ekonomiskt. Jag gjorde redan en del ideellt arbete, som ledare på Friskts & Svettis. Både i jympa men senare även i yoga.

Hon valde att positionera sig som det självklara valet för företagsmassage, genom att helt enkelt ringa runt till företag och erbjuda provbehandlingar.

- Det här är ett praktiskt arbete, så det gäller att ta sig ut och möta människor så mycket man kan. Jag tog med mig bänken och bad potentiella kunder samla ihop tre personer som fick provbehandlingar.

Ganska snart hade Katja ett företag som rullade på, men erkänner att det inte bara varit enkelt att fatta de nödvändiga besluten:

- Det var inte alltid så lätt, jag satt med barn, hus, bra lön och bra jobb. Men jag kastade mig ändå utför stupet. Det är lite typiskt mig. För vem ska göra det om inte jag gör det? Jag har bestämt mig för att när jag blir gammal, så ska jag inte ångra sådant jag inte gjorde, skrattar hon.

Sedan sommaren 2017 bor och arbetar Katja i Västervik, något som blev en naturlig förlängning av att barnen växte upp och besöken i sommarhuset strax utanför Västervik kunde bli både längre och fler.

- När vi packade ihop och åkte tillbaka till Stockholm efter sommaren 2016 kände jag extremt starkt att jag ville vara kvar och bo fast i huset.

Det gör hon nu, medan hennes man har en fot kvar i Stockholm, där han fortfarande jobbar.

- Mitt jobb kan jag utföra överallt, även om det förstås kräver sitt att starta upp på nytt i en ny stad. Det var en ren chansning att göra det här, men det har gått jättebra.

När hon fick möjlighet att hyra lokaler som låg i anslutning till Västerviks stadshotell, tackade hon ja, även om det var ett kontrakt på tre år och med hög hyra.

- Men vad är det värsta som kan hända? Går det inte, så får jag väl jobba med något annat, och betala hyran ändå.

Nu behövdes inte det, för efter lite extrajobb i receptionen på hotellet under sommaren hon flyttade ner, så fick hon hotellpersonalen som kunder. Och förstås hotellgäster. Och andra företag och privatpersoner, faktiskt har hon så fullt att hon samma dag som vi gör den här intervjun ska ta emot en kollega, Fia Thörn, som ska avlasta Katja.

- Det är ju tråkigt att behöva hänvisa till en tid om en månad, om någon har akut ont. Det går ju inte.

Kunderna har hittat Katja genom att ryktet spridit sig, både till större företag och till privatpersoner, utan direkta marknadsföringsinsatser. Hon är ändå i full gång att få ordentligt ordning på den biten, något hon tycker behövs även om kalendern är full.

- Absolut. Jag ska ha lite affischer och gatupratare och inte minst; komma igång ordentligt med Facebook och Instagram.På sikt är det inte omöjligt med fler terapeuter under Katja Jennekvists paraply.

- Det frigör ju tid för mig om vi är fler. Det här är ett arbete som är väldigt hands on, så även om jag har massor av idéer, så stannar de flesta i huvudet. Det finns helt enkelt inte tid att genomföra dem.

I planerna ligger bland annat att kunna erbjuda små grupper i anpassad träning. Att undervisa i yoga är också något Katja vill frigöra tid till – och delvis redan gör. För yoga är en stor del av Katjas liv, och hon både undervisar och praktiserar själv, något hon började med i samband med en utmattningsdepression i början av 2000-talet. I samma veva föll tankarna på plats; att det inte skulle gå att återgå till samma arbete, samma rutiner och samma tempo.

Den yogaform Katja fastnade för var viryayoga, som hon kom i kontakt med på ett träningskonvent med Friskis & Svettis.

- Jag drogs till viryayogan för dess uppbyggnad, där fokus ligger på att få med hela kroppen, på ett sätt så att det inte skadar utan bygger upp.


För hennes egen del
har det inneburit förändring att flytta från Stockholm till Västervik. Hon uppskattar att kunna bo på landet men ändå bara ha ett par kilometer på cykel till stan och jobbet. Hon uppskattar tystnaden och de mörka vinternätterna, som ibland bryts av en klar stjärnhimmel. Allt det där som Katja saknade i villan utanför Stockholm, där det förvisso fanns natur och hav, men också bussar, bilar, dagis, skola och så vidare, som innebar en ständig ljudmatta. Samtidigt ser hon många likheter mellan Stockholm och Västervik:

- När jag flyttade från Stockholm så trodde jag inte att det fanns någon stressad person i en liten fin stad som Västervik. Men jag möter mycket stress här också, jag tror att det handlar om samhället i sig. Möjligen blir man lite mer hårdhudad i Stockholm, men det är samma besvär här som där; stress, stillasittande arbete…

- Den stora skillnaden för mig är nog att jag inte går en massa utbildningar hela tiden, skrattar hon och fortsätter:

- Förut så var allt så tillgängligt och jag gick på det mesta. Nu väljer jag lite mer noga.

Katja Jennekvists bästa tips för ett hållbart yrkesliv som kroppsterapeut:

Tänk strategiskt och våga tro på det du gör. Det är viktigt för att kunna göra ett bra jobb. Jag har också oroliga nätter och tänker på ekonomi och så vidare, men jag är helt övertygad om att det jag gör är bra och behövs.

Skaffa kunskap! Se till att du har bra och tillräcklig utbildning. Ta hjälp i form av starta eget-kurser med mera.

Lokal eller inte? Jag valde att inte ha egen lokal i början, utan att jobba ute på företag. Det var rätt för mig. För andra kanske det passat bäst att vara anställd och få erfarenhet ett par år först?

Våga ringa runt! Be om tre anställda på de företag du vill jobba, och bjud dem på varsin provbehandling. Gå ut och träffa folk och fråga om de behöver din hjälp. Men räkna med att det blir ett och annat nej också, det är oundvikligt.

Skriv avtal! Om du jobbar på företag, se till att du får betalt för den tid du är där, inte bara den tid du ger behandling. Var tydlig och professionell i den frågan, det ger hög trovärdighet!

Spring inte på alla bollar! Bestäm vilket spår du ska rikta in dig på, annars blir du lätt splittrad. Det betyder att du ibland behöver säga nej.

Ha någon du kan prata med. En coach, en kunnig vän eller annan som kan hjälpa dig att tänka klart och hitta nya lösningar. Allt kan man inte ta med hem och diskutera.

Hushåll med din kompetens. Vad är det egentligen kunden har bokat? Vad är överenskommet och relevant? Bara för att du KAN ge träningstips och annat, betyder det inte att du SKA göra det. Välj med omsorg vad du delar med dig av under en behandling, det är en konst att kunna peppa på rätt nivå.

Gå själv på behandlingar! Det är så lätt att glömma bort, jag gjorde det själv i början. Hitta eventuellt någon du kan byta behandling med, det ger också utbyte av erfarenheter. Dessutom är det viktigt att bli påmind om känslan att ta behandling.

Acceptera att du tvivlar och kämpar. Det är inte alltid så bekvämt att leva ut sina drömmar. Men det är viktigt att ha kämparglöd, det ger ofta flow.


Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och tidigare publicerad i Kroppsterapeuten Nr 1 2019.

Foto: Nathalie Chavez