Publicerad januari 18, 2021
Aktivitetsguiden Linda Staaf: "Sök dig bort från trängseln - även i naturen"
Ju fler som söker sig ut i naturen – desto större risk för både trängsel och slitage. Så hur kan vi undvika att fastna i turistfällor och ”Instagramturism”, där besök till en grotta eller ett berg mest blir en sak att bocka av på listan över upplevelser?
Linda Staaf är aktivitetsguide och driver företaget Wood and water, som tar med deltagare på upplevelser i naturen; till fots, på mountainbike, i kajak och – för den som vill ha lite mer sus i magen – även höghöjdsbana med zipline. Själv har hon ett naturligt förhållande till naturen, uppvuxen på bondgård och van att springa i kohagarna, som hon uttrycker det, men hon ser också ett ökat intresse för att komma ut i naturen över de senaste åren.
- Det har blivit en slags trend, många vill helt enkelt vara en ”outdoorperson”. Sociala medier bidrar förstås, och det har blivit allt vanligare att vi möter människor ute i naturen som kommer med en Instragrambild av exempelvis en grotta och undrar hur man hittar dit, skrattar hon och fortsätter:
- Jag brukar dock lyfta fram att naturen är vacker oavsett var man är, det finns skönhet i all natur.
Krav på både infrastruktur och guider
Det ökade intresset ställer också högre krav på infrastruktur som uppmärkta leder och sophantering, speciellt på de platser som är tillgängliga för alla, även den som är ovan att vistas ute i naturen.
Men det ställer också krav på den som guidar grupper längre in i mer orörd terräng, påpekar hon:
- Under en guidad tur när vi rör oss bortom dessa platser blir ju guiden på något sätt den som tar ansvar för gruppen både genom att hitta, samt se till att platserna besöks med respekt och att inget skräp eller slitage efterlämnas.
Vad är det som gör naturen så fantastisk?
- Det är en svår fråga faktiskt, som jag inte har något romantiskt svar på. För mig är naturen ”hemma”, det är normaltillståndet. Om man vänder på frågan och tittar på hur vi påverkas av att vistas i urbana miljöer, så vet jag själv att jag ganska snabbt blir mindre kreativ, får migrän, känner mig begränsad och instängd. I naturen får jag luft, flow och energi.
Väder och vind påverkar aktiviteterna
Hur är det att driva företag med naturen som arena?
- Min verksamhet är väldigt beroende av väder och vind. Regn och blåst påverkar min ekonomi negativt, lite som för en lantbrukare. Men inte bara ekonomin, utan även upplevelsen i sig påverkas av vädret, så allt hänger väldigt mycket på hur man är som person. Det är mycket som jag inte kan styra över, och det gör det nog svårt att göra det jag gör om man inte kan leva med en viss osäkerhet. Styrkan är att jag kan erbjuda olika äventyr. Om det blåser för mycket för paddling, så kan jag erbjuda cykling istället.
Om du blickar framåt lite, vad tror du om utvecklingen för uteliv i naturen?
- Jag hoppas att vi kan få en jämnare fördelning i vår natur, där tendensen på vissa håll är att ”alla” åker till samma ställen. När man är ovan och inte vet vart man ska ta vägen är det kanske inte så konstigt, men om för många gör det samtidigt ger det både slitage på naturen och mindre tjusning. Det är inte bara att vara i naturen som är lösningen, utan att finna ro i naturen. Och det är svårt om alla trängs på samma klippa, vi behöver kunna hitta egna ställen för att naturupplevelser ska kunna vara så som vi beskriver den: en möjlighet till lugn och ro.
Hur kan vi lösa det?
- Om man verkligen vill connecta med naturen – åk inte dit alla andra åker, när alla andra åker. Entusiasterna väljer övrig tid på året än högsäsong. Söndag kväll är till exempel betydligt lugnare än lördag eftermiddag på många håll.
Läs fler artiklar om naturen som en väg till välmående
Länkar till tre andra texter
Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 3 2020.
Foto: Bronya Arciszewska och Grace Mugglestone