Publicerad augusti 09, 2018

Anette Blückert: "Mina kunder blir hjälpta av själva samtalet under massagen också."

Efter 14 år som massageterapeut håller Anette Blückert tidboken tom en dag i veckan för att utbilda sig till KBT-terapeut. Inte för att hon behöver mer att göra eller för att hon är trött på att massera, tvärtom. Utan helt enkelt för att hon misstänker att nuvarande tempo med åtta kunder om dagen vecka ut och vecka in, inte är hållbart i tid och evighet.

Intresset för massage väcktes när hon som ung tävlingssimmare själv fick massage och upplevde att det gav bra effekt. Efter utbildning på Axelsons började hon jobba deltid med massage och sedan 2005 gör hon det på heltid.

- Kropp och knopp sitter ihop och jag får ofta höra att kunder blir hjälpta av själva samtalet under massagen också. Så på sikt hoppas jag att det kan bli ett stöd, som både gör att jag kan jobba lite mindre med massage och samtidigt bättre hjälpa massagekunderna.

Sina kunder tar hon hand om dels i Hallsberg och dels i Örebro, där hon har lokal i det stora, centrala SCB-huset.

- Här jobbar det massor av folk, som kommer ner till mig på massage som privatpersoner. Tidigare jobbade jag mer med företagsmassage och jag är fortfarande ute en dag i månaden. Men när det blir nedskärningar så är den första som ryker massören och det gör det sårbart att satsa allt på företagsmassage.

Med åtta kunder om dagen och heltidsarbete som massör, har hon utvecklat ett antal tekniker för att spara lite på sin egen kropp:

- Jag försöker till exempel sitta ner när jag masserar, vilket går bra i revolvingen, då kunden ligger på sidan. Men att ha mycket att göra är ju ett lyxproblem.

Och kanske klarar hon den belastningen i och med att hon själv tar hand om sin kropp:

- Jag har aldrig slarvat med min träning. Jag tränar alltid tre dagar i veckan och har bland annat åkt Vasaloppet och sprungit lopp som maraton flera gånger, berättar hon.

- Den typiska kunden är en kontorsarbetende kvinna i ”åldern då kroppen börjar ta stryk”, som Anette uttrycker det. Men också en och annan ung kroppsbyggare. Musarmar, stela nackar och värkande axlar dominerar bland problem hon löser.

Förutom fördjupning i lymfmassage och de pågående studierna till KBT-terapeut, tar Anette det ganska lugnt med kurser och utbildningar, helt enkelt för att hon hellre vill fördjupa sina färdigheter i det hon redan är bra på.

- När jag var yngre ville jag hela tiden gå mer och mer kurser, men när jag insåg att kunderna är nöjda med det jag kan och erbjuder så bestämde jag mig för att främst fokusera på att bli riktigt bra på det jag redan gör, istället för att bredda och bredda.

Fakta

Namn: Anette Blückert

Yrke: Massageterapeut. Jobbar med revolving, stretching, koppning, bindvävsmassage (”Det är svårt att säga vad jag gör för massage, jag blandar en rad olika tekniker allt efter behov”)

Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades i Kroppsterapeuten Nr 2 2018.

Foto: Privat