Publicerad juni 15, 2020

Årets medlem Micael Nydén: "Fortfarande hungrig på ny kunskap"

Micael har nära 30 års erfarenhet från friskvårdsbranschen.

Han är på ständig jakt efter ny kunskap, nya infallsvinklar och nya erfarenheter. I nästan 30 år har han behandlat allt från slitna thaiboxare till musiker som behöver mjukas upp mellan spelningarna. Micael Nydén är Årets medlem 2020, en utmärkelse han tar emot med både ödmjukhet och stolthet.

- Det var väldigt oväntat, men det är klart att jag är jätteglad att det jag gör uppmärksammas. Ibland undrar man om det man gör har något värde, men jo: Mitt arbete bidrar till utveckling. Det känns oerhört bra att ha medlemmarnas stöd i det, säger Micael Nydén när han får veta att han utsetts till Årets medlem 2020.

Idag driver han egen mottagning i Göteborg och har under sina nästan 30 år i branschen gått från att främst behandla thaiboxare på ett kampsportscenter till det han kallar ”vanliga människor”:

- Jag tröttnade efter ett tag på all hets kring deff och hur de slet på sina kroppar. Men framför allt tröttnade jag på att jobba heltid som svetsare och halvtid som massör, utöver det.

Förvissad om att det måste finnas människor även utanför kampsportsvärlden som också hade problem med sina kroppar, släppte han sina anställningar och startade eget. Han valde också att förnya kunskaperna genom att gå en sju månaders heltidsutbildning på Axelsons och fortsatte direkt med kinesisk medicin för att bli akupunktör enligt TCM. Idag är han auktoriserad kroppsterapeut, och har en utbildningsnivå som motsvarar omkring 60 högskolepoäng.

- Det är en bra lägsta nivå för att få jobba mer gentemot sjukvården. Har man den här typen av lite längre utbildningar i ryggen, borde vi också kunna få komma in och jobba med sjukvården. Det är otroligt mycket vi skulle kunna hjälpa till med där, som de legitimerade inte kan göra. Och bäst blir det ju när vi kan samarbeta under ömsesidig respekt för varandras kunskaper och yrkesroller.

Vill inte begränsas

För egen del vill han dock inte utbilda sig vidare till ett yrke som ger legitimation, då han tror att det skulle begränsa honom rent yrkesmässigt, men han uppskattar samarbetet med exempelvis fysioterapeuter och idrottsläkare, och tycker att hans långa erfarenhet gör att han får gehör för sina tankar och åsikter av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.

- Jag diskuterar exempelvis gärna med fysioterapeuter som ger råd om övningar till mina kunder, och som jag tycker är helt fel. Om man exempelvis har en viss typ av ärrvävnad i axeln, så är det bättre att behandla den först, innan man ger övningar som i värsta fall kan förvärra problematiken. Jag har flera gånger upplevt att det uppskattas att jag lägger mig i, pratar med en kunds fysioterapeut och föreslår ett annat förlopp i behandlingen.

En fjäder i hatten är att en tidigare kund som nu själv utbildar sig till fysioterapeut, tar hjälp av Micael i sina studier.

- Jag hjälper honom med olika infallsvinklar. Det känns som att man är på rätt väg när man kan hjälpa de som ska bli legitimerade, med deras utbildningar.

På Skönhetsfabriken, där han tar emot sina klienter har han många kollegor med angränsande specialiteter: Idrottsläkare, dietist och osteopat bland annat.

- Vi hänvisar till varandra och visar varandra ömsesidig respekt. Jag känner mig väldigt trygg när jag har dem.

Kunderna som står på scenen

Samtidigt som han värnar om kroppsterapeuters yrkesstolthet, är han också noga med att betona att vissa saker ska hanteras eller åtminstone undersökas av vårdpersonal innan han går igång med en behandling.

- Ibland säger jag att jag vill att en kund går till en vårdcentral för en undersökning, och visar det sig vara något som är okej att behandla, så gör jag det. Det kan exempelvis vara så att man gör reflextester och det ger antingen noll utslag eller extrema utslag, så måste de göra en undersökning så att det inte rör sig om någon ryggmärgsproblematik. Ofta är det bara ligament som trasslar, men ändå; det ska undersökas.

Bland Micael Nydéns kunder märks mestadels ”vanliga människor, med vanliga problem”. En och annan idrottare hänger kvar, bland annat ett par maratonlöpare och thaiboxare. Han har dessutom en lite speciell kundkategori, som började i och med att en ny kund hörde av sig och behövde hjälp. Kunden visade sig vara Leif Käck, som då producerade Orups show på Rondo i Göteborg. Dagen efter ringde Orup själv och ville ha behandling.

- Jag trodde att det var ett skämt, men det var ju verkligen Orup som dök upp och den hösten och hela våren behandlade jag honom en gång i veckan.

Ryktet spred sig i musikerkretsarna och nu finns både musiker, tv-personligheter och skådespelare på kundlistan.

Alltid på jakt efter ny kunskap

Micaels stora engagemang i förbundets aktiviteter gav honom utmärkelsen Årets medlem.

Det främst ländrygg, bäcken, skuldror, nacke och axlar som är Micaels specialitet, men nyfikenheten driver honom att hela tiden söka nya kunskaper. En milstolpe var till exempel när Ben Benjamin var i Sverige härom året och höll utbildning:

- Strax efter utbildningen så hade jag en kund med whiplash, efter en bilolycka femton år tidigare, och som inte kunnat vrida huvudet åt höger sedan dess. Jag behandlade exakt så som Ben Benjamin sagt, och det gav effekt direkt. Verkligen en wow-effekt! Och jag som ett tag trodde att han var en amerikansk skrävlare, säger Micael och skrattar.

Efter den upplevelsen la han ut en sökning om att han vill ha tio personer med liknande problematik, som han kunde få behandla, för att se om det gick att få samma fina resultat i större skala. Och det gjorde det. Nu hoppas han att Ben Benjamin kommer tillbaka till Sverige och delar med sig av kunskaper inom områden.

- Knän är till exempel något jag skulle vilja lära mig mer om av honom.

Balansen mellan lat och hungrig

Å ena sidan beskriver sig Micael som ”lat” och försöker hålla arbetsveckan till mellan tre och fyra dagar per vecka, något som både ger en okej inkomst och mycket tid över för att bland annat vara tillsammans med sin tioårige son. Å andra sidan beskriver han sig som kunskapstörstande och att han alltid strävar efter nya insikter och kunskaper:

- Jag är hungrig. När man slutar vara hungrig, så ska man lägga av sig hatten. Ska alltid sträva efter att vara sitt bästa jag. Då behöver man hålla motivationen uppe och får aldrig låta arbetet blir slentrian. Alla vi möter är unika. Två personer kan söka för samma problem, men de kan ha helt olika förutsättningar vad gäller hälsotillstånd, aktivitetsnivå, ålder och så vidare. Då är vi också skyldiga att behandla var och en utifrån rätt förutsättningar. Klarar man inte det, så tycker jag att man ska välja att trappa ner.

Själv stod han inför ett sådant val 2007. Han var helt enkelt trött på att med behandling efter behandling, trött på människor. Med en bakgrund som plåt- och svetsmekaniker var det inte mycket att fundera på:

- Jag ringde mina gamla kolleger i plåtbranschen och det ledde till att jag fick jobba med Volvo XC60 i sex månader. På så vis kunde jag arbeta upp lite ny hunger och komma tillbaka med full kraft och motivation efter det.

Någon större dipp har han inte upplevt efter det, med är noga med att omge sig med inspirerande, kunniga personer för att hålla igång sin glöd. En sådan är Art Riggs, som han assisterade på en utbildning i Stockholm förra året.

- Det var verkligen en milstolpe. Att träffa Art Riggs är för mig lite som att träffa Bruce Springsteen. Han gav mig dessutom tillgång till allt hans material, att dela med mig vidare i Sverige.

FAKTA
Namn: Micael Nydén
Gör: Massageterapeut, akupunktör, personlig tränare med mera.
Verksam i: Göteborg
Antal år i yrket: 30

 

Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och först publicerad i Kroppsterapeuten Nr 2 2020.

Foto: Jenny Blad