Publicerad oktober 23, 2017

Äventyr och massage i Älvdalen

När man är uppväxt på längdskidor, med en pappa som tävlade i långlopp och som knep andraplatsen i Vasaloppet under sina aktiva år, finns det egentligen bara två alternativ:

Antingen vänder man allt vad skidåkning heter ryggen. Eller så satsar man på en egen längdåkningskarriär – och låter intresset för rörelse och natur genomsyra sitt företagande.

Systrana Mörk, Cathrine, Anne och Marie gjorde det senare. De valde lite olika spår i början av yrkeslivet, men när det blev dags för familjebildning återvände alla tre hem till Älvdalen.

Anne från Storhogna, där hon jobbat som spachef i tio års tid. Cathrine från Göteborg och Marie från Italien, där hon jobbade som skidlärare. Cathrine jobbade också i Italien som skidlärare, delvis samtidigt som Marie. Med små barn och föräldralediga pappor som sällskap. Men det verkar vara lite så. Enkelt och spontant och sammanhållet – om man heter Mörk och kommer från Älvdalen. Rörigt och lite galet, om man just knackat på den dalablå dörren till huset där de bland annat planerar event som skidläger i Sverige och Italien, multisportloppet Sportkullan Adventure Race samt erbjuder personlig pilatesträning och ger massagebehandlingar.

Tydliga roller

Och medan det kan tyckas lite rörigt att försöka förstå de tre systrarnas bakgrunder helt exakt, så blir det betydligt klarare om man tar avstamp i 2013. Då var alla tre redo att samla sina intressen för kropp, natur och rörelse under ett och samma tak: Sportkullan AB.

Sedan dess har det varit en del viktig pappersexercis och livliga diskussioner om arbetsfördelning, som med stöd av flinka coacher och rådgivare bland annat har landat i att Marie sköter ekonomin. Cathrine jobbar med sponsorer. Anne är lycklig när hon får slippa allt vad pappersarbete heter, men tar gärna ett par extra massagebehandlingar och bär rollen som banchef för Sportkullan Adventure Race med ett leende på läpparna.

- Det är ju det som är glädjen i det här: Att kunna göra det jag älskar och leva det liv jag vill leva. Det kanske inte alltid är lika roligt att öppna lönekuvertet, men å andra sidan utövar jag ju mina intressen på arbetstid. Jag skulle dö om jag jobbade 7-16 och sen stressade iväg ut för att hinna göra det jag älskar, säger Anne Mörk.

Och det stora intresset för Anne är rörelse. I skogen. Förutom en bakgrund som spa-chef har hon också jobbat med skogsbruk och ger sig mer än gärna ut och springer – helst obanat – och memorerar tänkbara banor till framtida race.

Marie kompletterar om det behövs ytterligare inspektioner. Hon har nämligen förälskat sig i mountainbikecykling på senare år och tar sig snabbt och gärna ut i skogen för baninspektion. Jobb och fritid i samma smäll.

Foto: Tobbe Nilsson

Cathrine sätter sig gärna i kajaken, något hon använt som alternativträning även under de aktiva åren som skidåkare, men planerar, liksom systrarna, jobb efter intresse och passion. Skidlägren i Italien är ett exempel på det:

- Vi åker till ett ställe där hela bygden är planerad utifrån längdskidåkning. Man kan ta en buss ut i en dalgång och åka tillbaka mot hotellet, stanna utmed vägen på fina värdshus och hoppa på bussen en bit om man inte orkar åka hela vägen. Det är så enkelt, säger Anne Mörk.

Lägret sammanfaller med en av tävlingarna i långloppscupen, som en del deltagare väljer att delta i. Då råder sann feststämning i italiensk stil; det är inte självklart att det är blåbärssoppa i vätskekontrollerna. Proseccokorkarna poppar tätt utmed spåret och istället för saltgurka för saltbalansen är det ost och lufttorkad skinka som avnjuts.

- Lika viktigt som vi tycker att det är att förmedla rörelseglädje och upplevelser i naturen, lika underbart är det att få visa de fantastiska omgivningar vi reser till i Italien, säger Cathrine och svarar utan en sekunds tvekan på varför de genomför läger i Italien:

- För att vi vill vara där! Det är en ren njutningsresa!

Tävlingsmänniskor även i företagandet

Sportkullan Adventure Race.

Att de har en tävlingsbakgrund återspeglar sig tydligt i företagandet – på ett positivt sätt:

- Jag inser mer och mer hur mycket jag älskar att tävla! Det handlar inte om att jag ska krossa andra, det handlar bara om att se vad jag själv klarar av, var mina gränser går, säger Marie och Anne fyller i:

- Ibland anses det lite fult att tala om tävling, men jag kan inte alls se det som något negativt. För mig är allt en tävling: Att gå upp på morgonen, få iväg barnen, komma till jobbet, hinna det jag ska, hämta, fixa middag… Det är oerhört skönt att klara det loppet och få vinsten i form av en timme över. Det är min egen lilla seger.

Systrarna Mörk brinner inte bara för sitt eget tävlande, de gör det möjligt för andra att testa sina krafter också, i Sportkullan Adventure Race, ett multisportlopp för enbart kvinnor som har blivit det största i sin genre. Så pass att större arrangörer hör av sig för att få tips på hur de kan locka fler kvinnor till startlinjen. En möjlig anledning är Sportkullans önskan om att sänka ribban för att anmäla sig, bland annat genom att ta vattensträckorna på luftmadrass istället för kajak.

- Det är betydligt enklare att gå till Biltema och köpa en luftmadrass för 200 kronor än att investera i en kajak. Att få tag i en cykel är ofta en investering stor nog, säger Marie Mörk.

Alltså står en blandning av toppelit och spontananmälda motionärer redo på raceday.

Plats för starten meddelas två veckor innan, kartan delas ut kvällen före start och målet är alltid i Älvdalen. Banan går genom hisnande natur, kohagar, vattenfall och över dammluckor vid gamla kvarnar.

Massage är ett detektivarbete

Massagen är hjärtat i verksamheten, som alla tre utför och kanske kan det bli aktuellt med framtida anställda för att korta de långa väntetiderna de nu har.

- När jag började jobba lite mer efter senaste föräldraledigheten kändes det helt underbart att få dyka ner i en persons muskler igen. Varje enskild massage är ett äventyr, säger Marie Mörk och får medhåll av Anne:

- Det är en deckare varje gång man står inför en klient. Och det finns många deckare att lösa…!

Bland kunderna märks en mix av skidåkare, kontorsarbetande kvinnor med ömmande nackar, äldre män som kör skogsmaskiner och plötsligt får ont och söker sig till massagen för första gången. En och annan skoteråkare som kört fast i den blöttunga vårvintersnön och försökt lyfta loss skotern kommer också.

Även om mycket av verksamheten är förlagd utomhus, både sommar och vinter, så är just lokalfrågan något som tynger systrarna just nu: Det är otroligt svårt att hitta en lokal där de kan packa upp inte bara den pilatesrefomer de använder för personlig träning, utan alla de andra, som de köpte in i tron om att det skulle vara en smal sak att hitta en lokal där de kunde öppna sin pilatesstudio.

Att nå ut tillräckligt i bruset med sina skidläger och lopp är en annan utmaning, som de gör sitt bästa för att övervinna.

- Nästa år är det femårsjubileum för Sportkullan Adventure Race och då är målet att dubbla antalet startande lag, som i år var 40 stycken med tre deltagare i varje, säger Cathrine Mörk.

Inspirationen kommer föga oväntat från pappa Inge, som då och då rycker in med sina kunskaper om bland annat vallning.

- Framför allt har han visat att inget är omöjligt. Han är 70 år nu och startade i Åre extreme challenge tillsammans med oss nu i sommar. Förra året följde han med som supporter och kom på att han ju kunde cykla dit, drygt 30 mil. Tanken var att ta det i två etapper, men framåt midnatt kom han linkande med cykeln, berättar Cathrine.

- Han är ju ett levande bevis på att rörelseglädjen aldrig tar slut. Jag var ute och åkte skidor med honom i vintras och då åkte han ifrån mig. Så jag räknade ut att om jag ska hålla jämna steg med honom, så ska jag vara mer vältränad om 26 år än vad jag är nu, skrattar Anne.

 

FAKTA

Sportkullan

Drivs av: Marie, Anne och Cathrine Mörk, alla tre utbildade massageterapeuter, löpcoacher, pilatesinstruktörer och skidlärare.

Erbjuder: Massage, pilates, skidläger, löpargrupper och arrangerar multisportlopp.

Sportkullan har sitt säte i Älvdalen, där systrarna bor.

 

Texten är skriven av Ulrika Hoffer och först publicerad i Kroppsterapeuten Nr 3 2017.

Foto: Ulrika Hoffer och Tobbe Nilsson