Publicerad november 16, 2020

Desiree Blomberg, ny generalsekreterare: "Hälsa och friskvård är viktig samhällsfråga"

Desiree Blomberg, generalsekreterare i Kroppsterapeuterna. Foto: Per Myrehed.

Desiree Blomberg är förbundets nya generalsekreterare, som ser fram emot att få vara med att driva förbundets kärnfrågor vidare och inte minst – arbeta med synlighet och inflytande. Själv har hon en lång bakgrund inom både kommunikationsarbete och friskvård – och  Ironman-meriter i bagaget!

Med en lång erfarenhet av att jobba inom medlemsstyrda organisationer och med en bakgrund som spänner över såväl kommunikationsarbete som friskvårdsarbete, har Desiree Blomberg bra förståelse för hur Kroppsterapeuterna kan bli än mer synliga och hur förbundets kärnfrågor kan komma ännu högre upp på både politikers och allmänhetens agenda.

- Hälsa och friskvård är en av de viktigaste frågorna att lyfta i samhället, för vi kommer inte att kunna förlita oss på att sjukvården ska hantera allt, speciellt inte sådant som vi kan påverka och förebygga själva.

Att förbundet är en given aktör i folkhälsoarbetet ser hon som en självklarhet: 

- Kroppsterapeuterna är ett av de största förbunden som jobbar med frågan och våra medlemmar jobbar passionerat inom sina yrken för att de vill bidra till ökat välmående i samhället. Det är oerhört viktigt att vara tydliga med vad vi kan, gör och står för samt vad våra kvalitetssäkringar innebär, så att den som bokar massage, träning med mera lätt kan ta reda på vad olika friskvårdsleverantörer har för kompetens.

Att jobba för ett ännu starkare förbund är därför högprioriterat:

- Frågor som hur vi blir fler, ännu starkare, mer synliga och hur vi ökar medlemsnyttan ser jag gärna att vi arbetar aktivt med.

Från soffpotatis till triatlet

Som ung spelade Desiree Blomberg volleyboll och badminton och fysisk aktivitet var en självklarhet. Efter avslutad karriär följde en period som, enligt egen utsago, ”soffpotatis”, så hon vet hur det känns att släppa ambitionen att bidra till sitt eget välmående. Hon beslöt sig dock för att vända skutan genom att bland annat börja springa. Det ledde henne snabbt vidare och nu är hon utbildad PT, gruppträningsinstruktör och triatlet, med bland annat två genomförda Ironman, full distans* på meritlistan.

- Jag har ett personligt intresse av att göra saker som jag mår bra av. Det påverkar livet i stort så mycket, hur vi rör oss, sover och äter. Det såg jag inte minst när jag jobbade på Berghs School of Communication, där jag också hade rollen som hälsoinspiratör vid sidan av att jobba med att utveckla kommunikationsutbildningar.

Senast kommer hon från uppdraget som sportchef på Hammarbygymnasterna och dessförinnan var hon sälj- och medlemschef på Sveriges Annonsörer.

- Det gör att jag har en stor förståelse för vad det innebär att jobba inom medlemsstyrda organisationer och hur vi som organisation kan bidra till våra medlemmars arbete på bästa sätt.

Just nu tränar hon varken för Ironman eller tar emot klienter som PT, utan fokuserar på det nya jobbet och på att leda spinning och styrketräning i grupp på Friskis & Svettis. Men nya mål finns:

- Ja, nu vill jag vandra mer och har ett mål om att genomföra en riktig utmaning 2022. Jag behöver mål, om än realistiska mål. Och de kan behöva ändras utmed vägen, men det är bara en del av utvecklingen. Livet handlar om att utvecklas och att våga!

 

Fakta: Desiree Blomberg

Bor: Stockholm
Bakgrund: Flera år i olika funktioner på SAS, studier i marknadsföring, försäljning, kommunikation och sociologi, arbete med skräddarsydda utbildningar på Berghs School of Communication, gruppträningsinstruktör på Friskis & Svettis, utbildad PT och hängiven triatlet med två hela genomförda Ironman samt ett antal halvdistans. Var med och startade Team Powerwomen, en ideell idrottsförening som arrangerar bland annat träningar och event inom uthållighetsidrott.

*Ironman är en triatlontävling som ställer höga krav på fysisk och mental styrka och uthållighet. Loppet inleds med 3,8 kilometer simning i öppet vatten, fortsätter med 180 kilometer cykling och avslutas med 42 kilometer löpning (ett maraton) – i ett svep.

Texten är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 3 2020.

Foto: Per Myrehed