Publicerad januari 20, 2017

”Det känns bra i hjärtat varje gång jag kan hjälpa någon att må bättre”

Pernilla_Malm_ webb

Pernilla Malm - zonterapeut.

På Färingsö vid Mälaren några mil utanför Stockholm bor Pernilla Malm med sin familj. Sin praktik där hon arbetar med zonterapi och öronakupunktur har hon i Vasastan i Stockholm.

- Jag har alltid varit nyfiken på alternativa metoder och att få människor att må bra. Som barn var jag väldigt drabbad av migrän och den enda gången jag minns att jag kände mig riktigt fri från det var när vi hade besökt en homeopat. Hon tittade mig en stund i ögonen och sa sig veta exakt vad jag behövde. Och det visste hon… det var det enda som jag kom ihåg fungerade, minns Pernilla.

Vill nå ut med zonterapin

Hon vill kunna nå ut med zonterapin och öronakupunkturen – att så många som möjligt ska få uppleva och upptäcka de metoderna. Att man istället för att se alternativa metoder som en ”sista utväg” eller ”jag har verkligen prövat allt” ge det en chans lite tidigare.

- I mitt yrkesliv har jag ett antal gånger varit med om att lyckas komma tillrätta med till exempel migränproblem genom zonterapi och öronakupunktur. Oavsett vad problemet gäller så känns det lika bra i hjärtat varje gång man lyckas hjälpa någon att må bättre, säger Pernilla

Spänningar i kroppen bidrar till smärta

Hon tycker att det enkla ofta är det bästa, och att vi människor krånglar till saker och ting.

Pernilla Malm-zonterapi

Zonterapi är en av de äldsta metoderna för självläkning av kroppen.

- Ta zonterapin till exempel, om det fungerade för flera tusen år sedan, så borde det ju fungera även idag. Många yttre faktorer och omständigheter är såklart förändrade, men människokroppen ser ju på ett ungefär likadan ut.

Spänningar i kroppen generellt tror Pernilla bidrar till mycket smärta. Får vi bara spänningar att släppa så vi kan få igång blodgenomströmningen och cirkulationen så är vi en bra bit på väg, menar hon.

Att mycket handlar om stress det vet vi ju idag, men finns det något man kan tänka på själv för att kunna hantera det?

- Självklart att dra ner på tempot eller strukturera om, men även att hitta sin egen grej som får just dig att koppla av. Men först och främst måste man ju såklart förändra det som gör att man hela tiden hamnar där. Som zonterapeut sätter jag igång processen och försöker få den att gå åt rätt hall. Och då det handlar om självläkning så strävar ju kroppen efter att må bra och då kommer den att börja jobba. Att alla människor är individer får man inte heller glömma bort – samma sak funkar inte för alla. Men att allt hänger ihop i kropp och själ, det är vi nog många som är överens om, säger hon.

Pernillas 5 tips för bättre balans och hälsa

Få en bra start på dagen
Hitta en variant på frukost som du kan förbereda kvällen innan och som minimerar stressen på morgonen. Och som känns bra i kroppen samt gör att du håller dig mätt en stund. Om man vill ha kall frukost tycker jag chiapudding med bär som toppas med frukt är fint, alternativt havrepudding med samma tillbehör.

Ta vara på dagsljuset och kom ihåg att röra på dig
Försök att få lite ljus mitt på dagen, kanske en lunchpromenad eller åtminstone en liten snabb sväng. Bättre än ingenting alls. Försök också att hitta en träningsform som passar dig, men utan allför hårda krav på dig själv. Träning ska såklart vara kul också.

Lek med maten
Pröva dig fram, experimentera lite med smakkompisar. Något som är tidssparande och brukar vara uppskattat är plockmat. Ställ fram olika grönsaker och tex kallskuret kött på bordet så får alla i familjen plocka ihop sin egen måltid. Servera i en tortilla eller pitabröd med en enkel sås till. Minska intaget av halvfabrikat så har man kommit långt när det gäller hälsa.

Koppla av
Ge dig själv fotmassage – eller byt med din partner – lite mjuk fotmassage är bara välgörande. Gå gärna barfota så ofta som möjligt så får du lite ”fotmassage” den vägen.

Sova bra
Jag tipsar ofta och gärna om epsomsalt (magnesiumsulfat) om man har badkar och vill ta ett avkopplande bad innan man går och lägger sig. Ligga på spikmatta fungerar toppen för vissa, men inte för alla.

Fakta:

Namn: Pernilla Malm

Ålder: 44 år

Bor: Färingsö utanför Stockholm

Yrke: Zonterapeut i sitt företag Fotzonen.

Läs mer om zonterapi