Publicerad november 29, 2017

Eva Ericson: "Det är klart att det funkar!"

Det är visserligen 17 mil till Gnosjö från Nybro, där Eva Ericson bor och driver Evas hälsohus, men tankarna går onekligen till den berömda Gnosjöandan när man hör Eva berätta om sitt yrkesval och sitt företagande. Utgångspunkten har alltid varit: ”Det är klart att det funkar!” Och det har det gjort. Nu firar hon 15 år som massör och zonterapeut med egen firma.

Det började egentligen med att hon var sjuk. Helt plötsligt gjorde knäna ont och hon fick ta sig fram med hjälp av kryckor. Inget blev bättre trots medicinering och någon diagnos kunde aldrig ställas. Men så gick hon till en väninna som jobbade med zonterapi. Där fanns hjälp att få.

- Jag var så dålig att min man nästan bar in mig till henne, och när jag var där pratade hon om hur man ska tar hand om sig och ta det lugnt. Jag hade inte tänkt så mycket på det, jag jobbade natt på en industri och det var ju kanske inte det bästa. Min väninna sa att om man bara öser på så blir man sjuk i den svagaste länken. Det var väl knäna i mitt fall.

Efter en tids behandling och vila gick det bättre för Eva och när hon såg en annons i tidningen om en zonterapiutbildning, så hoppade hon på. Först på skoj, men väl där fortsatte hon hela utbildningen.

- Zonterapi är lite speciellt och det är inte så lätt att nå ut, så jag utbildade mig till massör också, för att kunna försörja mig.

Direkt efter det startade hon sitt företag, väl hjälpt av alla de 100 praktiktimmar hon skulle genomföra för att bli godkänd på utbildningen:

Flyt med företagskunder

- Jag tjatade mig till att få komma till ett par företag här i trakten, och där blev jag kvar. Sen har det bytts ut en del, men då har jag i stort sett samma vecka fått in andra företag som kunder. Jag har haft ett otroligt flyt!, säger Eva och påpekar att möjligheten till friskvårdsbidrag för arbetsgivaren gav henne en klar fördel, eftersom införandet sammanföll med hennes företagsstart.

- Men jag har aldrig tänkt att det inte skulle fungera eller att det skulle gå trögt. Många sa att jag inte var klok som sa upp mig för det här, men jag har aldrig ångrat mig.

De stora fördelarna tycker hon är att få rå sig själv och sin tid.

- Om jag ber chefen om ledigt en fredag, så får jag alltid ja, skattar hon.

Hon avsätter också generöst med tid för behandlingarna, för att undvika stress:

- De flesta har ju 50 minuter som behandlingstid, men jag har 1 timme och 15 minuter, så att kunden hinner komma ner i varv, utan jäkt. När jag är på företag kan det däremot vara 30-minutersbehandlingar, om det är på arbetstid.

En annan fördel är att jobbet ger många möten med människor, även om hon kan sakna kollegial sammanhållning:

- Förr fanns det ett större utbud av kurser här, i Kalmar bland annat. Nu blir det mer och med telefonkurser, där man ska sitta och lyssna på någon som pratar. Jag försöker så gott jag kan att gå på kurser för att träffa andra, utbyta erfarenheter och förkovra mig. Det kan lätt bli ensamt annars.

 

Om Eva Ericson

Massör och zonterapeut I Nybro, Småland – som firar 15 år i yrket i januari.

Erbjuder bland annat massage enligt Lotorpsmetoden och bastukvällar med tilltugg.

 

Texten är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 3 2017.

Foto: Privat