Publicerad februari 01, 2019

Eva Ohlsson: ”Jag fick en ny karriär efter 55!”

En väninna som hade opererats för bröstcancer och som slet med sin ödemdrabbade arm blev ingången till lymfmassage för Eva Ohlsson. Sedan dess har hon behandlat och utbildat mängder av klienter och har inga planer på att trappa ner.

Antingen så slutar jag massera, eller så utbildar jag mig ordentligt. Det valet stod Eva Ohlsson inför när hon insåg att dagskursen hon gått för att lära sig massera för hemmabruk inte var tillräcklig för att kunna ge släkt och vänner svar på alla frågor om kroppar och krämpor. Så hon letade vidare och hittade Axelsons utbildning, som hon fick bråttom att anmäla sig till, då hon redan var 55 år och nu stod inför ett karriärskifte.

- Jag hade jobbat som banktjänsteman i 31 år och sa upp mig för att börja på Axelsons.

Det har hon inte ångrat. För även om det inte har varit lätt hela tiden, så älskar hon sitt jobb – och har inga planer på att sluta även om den gängse åldern för pension är passerad.

- Jag fick en ny karriär efter 55 och det är som att bli ung på nytt!

Under tiden på Axelsons träffade hon en annan blivande massageterapeut som också pendlade från Uppsala, och efter ett par tågresor tillsammans beslöt de sig för att starta en verksamhet tillsammans.

- Vi hyrde in hos hos en kiropraktor, annonserade för dyra pengar och hankade oss fram, kan man väl säga. Men så blev vi tillfrågade av en fysioterapeut på Rehabcentrum här i Uppsala, om vi inte ville börja jobba med henne. Vi nappade på erbjudandet och anslöt oss till Boka direkt i samma veva. Och DÅ lossnade det!

Parallellt med verksamheten hemma i Uppsala har Eva Ohlsson under många år varit involverad i Dala massageteam, som åker runt på olika sportevenemang som exempelvis Vasaloppsveckan och O-ringen. Det ger både erfarenhet, pengar, utbildning och ett väldigt stimulerande sammanhang.

- Det är givande att träffa andra massörer, se lite hur de jobbar och förstås att möta många olika typer av kroppar. Dessutom arrangerar de en rad utbildningar som vi får gå som en del av betalningen, vilket är kul.

Evas CV är långt. Hon verkar vara igång med ständig vidareutbildning. Förutom inom ramen för Dala massageteam, har hon gått och uppskattat utbildningar med Ben Benjamin i Krys regi.

Dock har hon hittat sin nisch där hon verkligen tycker att hon kan bidra; lymfmassage.

- Klienter med kronisk svullnad har länge haft svårt att få hjälp inom vården, och även om det har blivit bättre både i Stockholm och Uppsala bland annat genom påtryckningar från Svenska ödemförbundet, så har vi mycket att göra för de här personerna.

Nu både behandlar Eva sina klienter och utbildar dem i egenvård genom lymfmassage, så att de allt eftersom kan lära sig att häva vätskeansamlingar själva.

- Jag ser oss massageterapeuter som arbetar med lymfmassage som ett komplement till sjukvården. Det är så roligt, man ser resultat direkt och det är väldigt stort för de patienter som inte har informerats om detta tidigare.

Som massageterapeut i Uppsala kommer man inte ifrån en och annan student som har spända axlar, nackar och käkar.

- De bokar kanske lite kortare behandlingar, men de kommer, absolut. Ofta är de väldigt tacksamma när man hjälper dem med muskelknutor i käkar, som jag masserar inifrån munhålan. Och det är ju helt avgörande för livskvaliteten.

Fakta:

Namn: Eva Ohlsson

Yrke: Medicinsk massageterapeut med lymfmassage som specialitet

Antal år i yrket: 12

Verksam i: Uppsala

Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och tidigare publicerad i Kroppsterapeuten Nr 4 2018.

Foto: Privat