Publicerad maj 03, 2017

Ewelina Gulliksson: "Jag gillar muskler!"

Uppväxt i en företagarfamilj och med ett stort intresse för kropp och hälsa gjorde valet enkelt för Ewelina Gulliksson. En utbildning var inte tillräckligt. Hon valde istället att utbilda sig till såväl personlig tränare, massör och kostrådgivare för att ge sitt företag Hälsofiluren en flygande start.

Kanske var det den stora fascinationen för muskler som fick Ewelina Gulliksson att ta steget och utbilda sig till personlig tränare för snart tio år sedan. Eller så var det uppväxten med en mamma som är sjukgymnast och inspirerade henne att öva upp handlaget med muskler och senare utbilda sig till massör.

Det var hur som helst inget oväntat beslut när Ewelina valde att sätta kroppen i fokus när det var dags för vidareutbildning. Sedan 2010 driver hon sitt företag Hälsofiluren i Stockholm och jobbar med företagsmassage i första hand.

- Jag gillar muskler! Jag har alltid fascinerats av muskler, hur de växer, hur de fungerar, allt man kan göra med muskler och hur massage kan påverka musklerna. Och när jag ser en fitnesstävling blir jag alltid fascinerad av hur muskler kan se ut på olika sätt hos olika personer, fast det är samma muskler, som har samma funktion.

Jobbar med företagsmassage

Men i det dagliga arbetet är det inte så mycket pumpade muskler som tas om hand. Snarare trötta kontorskroppar som längtar efter en halvtimmes uppmjukande avkoppling. För det är företagsmassage som är det Ewelina jobbar med mest. Att det blev så är en följd av klassiskt nätverkande:

- Jag träffade en gammal lågstadiekompis och när han fick höra att jag var massör sa han att han jobbade på ett bankkontor där de behövde en massör. Det blev strax flera bankkontor, men hon nöjde sig inte med det, utan har aktivt letat uppdrag själv också. Bland annat genom att helt enkelt gå runt till olika butiker i stan och erbjuda sig som företagsmassör.

- Ja, jag tänker att det är svårare att avfärda någon som står framför dig än någon som ringer, säger hon och skrattar.

- Nu är det fullt i kalendern. Ett drygt tiotal massagebänkar står utplacerade på olika kontor runtom i stan.

- Jag har alltid fascinerats av muskler, hur de växer, hur de fungerar, allt man kan göra med muskler och hur massage kan påverka musklerna.

-  Ja, jag vill inte släpa runt på en bänk. Nu står de där när jag kommer och jag kan åka kollektivt, slipper leta parkering och sitta i bilköer. Det är jätteenkelt. Och så har jag ljus, oljor, handdukar, musik och så vidare med mig i en rullväska som jag drar med mig överallt. Fyra dagar i veckan är hon ute på företag. Onsdagar ”vilar” hon med administration.

En balansgång

- Drömmen vore att massera tre dagar i veckan, men då måste jag göra något annat de andra dagarna, jobba med kostrådgivning eller som personlig tränare. Eller anställa.

Något hon inte alls är främmande inför.

- Nej, det är alltid en balansgång, ska jag kunna ta fler uppdrag, så måste jag göra det. Men det är inte helt enkelt, det skrämmer lite också.

Att starta företaget var ingen hög tröskel för Ewelina. Båda föräldrarna är företagare och fanns med som stöd.

- Det viktiga för mig var att komma igång så snabbt som möjligt och få fart på verksamheten. Visst ville jag också ha allt klart ned i minsta detalj, som profilkläder och perfekt hemsida, men man får begränsa hur mycket tid man lägger på allt förberedande arbete, det kommer en stund då man bara måste kasta sig ut i det. Även om inte allt är fixat och klart ned i minsta detalj.

Bra på att ta hjälp

Att det har gått så bra och smidigt som det har gjort, tror hon själv beror på att hon är bra på att fråga och ta hjälp.

-  Ja, det är ju gratis att fråga! Och om någon annan vet hur man löser ett problem, så varför inte ta hjälp? Sen tror jag at det är viktigt att berätta för andra vad man gör, så är det lättare att få hjälp, tips och bli rekommenderad när det dyker upp nya uppdrag.

Förutom att vara tydlig i sitt företag; vad hon kan, vad hon gör och vad hon behöver hjälp med, anser Ewelina att det är avgörande att man som massör själv tar hand om sig. För att orka med, för att vara en förebild.

-  Det är jätteviktigt. Att själv träna, stretcha, ta massage… Men det är också viktigt med bra och god mat, sömn. Och kärlek!

Den egna träningen är för Ewelinas del styrketräning, något hon började med redan i högstadiet. Men även löpning.

-  Jag har alltid sprungit med pappa. Han är 75 år nu och springer fortfarande tre dagar i veckan. Han är österrikare, säger hon och förklarar vidare att det förstås innebär skidåkning i Alperna och för det behöver man både bra kondition och starka ben.

Vill vara del av ett större sammanhang

Några egentliga baksidor med sitt jobb ser hon inte.

- Det är ett ensamt yrke, men jag har ju alltid människor runt mig, sager Ewelina Gulliksson.

- Det är ett ensamt yrke, men jag har ju alltid människor runt mig. Eftersom jag är på samma företag regelbundet, så blir de som jobbar där lite som ens kolleger.

Framtidsdrömmarna ser dock något annorlunda ut. Då är hon gärna en del av ett större sammanhang, och jobbar integrerat med läkare, kiropraktorer och massörer. För att kunna hjälpa fler, bredare.

- Vi får ju ofta otroligt många frågor som går långt utanför våra kunskapsområden, ibland undrar man nästan om kunder tror att vi är läkare. Det är vi ju inte, men det vore fantastiskt att få jobba tätt ihop med andra vårdande yrken.

Någon brist på jobb i framtiden tror hon inte att man ska oroa sig för:

-  Vi går mer och mer ifrån det vi är byggda för. Så länge vi fortsätter åt det hållet, så kommer vi att ha mycket jobb, vi som jobbar med kroppsterapier. På gott och ont.

Ewelinas bästa tips för ett lustfyllt företagande:

  • Egen träning. För att själv må bra och för att kunna hjälpa andra så behöver jag ett starkt verktyg (min kropp).
  • Något att se framemot – som egenföretagare saknar jag naturliga sammankomster som AW, fester och kick-offer. Inga arbetskollegor att göra det tillsammans med, därför ser jag till att själv resa utomlands och hitta på saker som ger mig guldkant i tillvaron.
  • Planering. Jag försöker ligga steget före i planeringen, månadsvis, så att jag får ihop en bra balans med både jobb och privata saker. Det kanske låter lite tråkigt, men det så viktigt för att känna sig trygg och lugn.
  • Dela saker med kunder. Ge tips på olika sätt och berätta om egna erfarenheter som gynnar kundens välmående. Om det gäller även resor, böcker eller bra produkter eller något annat.
  • Fira. Se till att fira positiva saker som händer, inte bara födelsedagar och högtider utan att man fakturerat mer eller fått en till ny kund eller vad det nu kan vara.
  • Ta hjälp! Ekonomi, till exempel. Det finns ingen anledning att sitta med det själv om man inte tycker att det är roligt.

 

Texten är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 1 2017.

Foto: Ulrika Pousette