Publicerad oktober 15, 2019

Gabriella Neüman: ”Jag tror att de flesta önskar att de kunde göra mer för varje klient!”

Att lämna en etablerad verksamhet i Södertälje, med kunder som Astra Zeneca, Posten och Scania, är ingen självklarhet. Men kärleken gjorde att Gabriella Neüman flyttade till Gotland och då var det bara att bygga upp en ny kundkrets. Nu siktar hon mot nästa mål: Att bli polis!

 Att flytten från Södertälje innebar en total nystart avskräckte inte, även om det var en utmaning:

- Jag lämnade ju alla kunder och kontakter och fick anpassa företagets utformning. Det är ganska stor skillnad att jobba i en stad där det finns flera företag som har tusentals anställda och en stad som Visby. Men Visby och Gotland är en relativt företagstät region, här finns både små och stora företag. Svenska Spel är en av Gabriellas större kunder, som både köper massage och träning. De har dessutom eget gym, så förutsättningarna är goda. Men bland kunderna finns också mindre företag och klienterna är en blandning av allt från hantverkare till revisorer.

- Jag skulle nog säga att snittåldern är 40-45 år, med en jämn fördelning mellan män och kvinnor. Många av klienterna är högpresterande individer och stress sätter sig lätt som spänningar i kroppens muskulatur, och många gånger påverkar det andningen negativt som i sin tur skapar fler besvär.  Många har också ett stillasittande arbete som skapar spänningar.

Medan vissa upplever att massagebehandlingar på företag kan vara svåra att utforma och anpassa till de enskildas behov, är Gabriella av en annan åsikt.

- Dels har de möjlighet att boka två 30-minutersbehandlingar direkt efter varandra och på så vis få en längre behandling. Sen lär man jag känna varje individ, jag har en återkommande krets som jag vet ganska väl vad de har för utmaningar och hur jag kan ge dem en skjuts i att ta eget ansvar för sitt välmående. Dessutom tror jag att de flesta önskar att de kunde göra mer för varje klient, oavsett om man jobbar med privatkunder eller på företag. Det lär man sig hantera.

Jobbet på Gotland skiljer sig åt från jobbet i Södertälje på flera sätt.

- Det är lättare att skapa relation med klienter på Gotland och jag blir ofta rekommenderad, något som gör det lätt att ta kontakt med nya, potentiella kunder. Men jag upplever också att det är lite kärvare att samarbeta med andra friskvårdsaktörer. Jag var van vid att man inom sitt kontaktnät kunde skicka kunder till varandra när det passade. Här upplever jag att fler tänker i termer som ”min kundkrets” och det får man ju respektera. När jag hör att ett företag har en leverantör som de är nöjda med, då går jag inte in och försöker skapa en relation där.

Att åka till fastlandet för att vidareutbilda sig och delta i träningskonvent är en självklarhet för Gabriella

- Jag har alltid varit flitig med det och går regelbundet utbildningar och ser till att få inspiration på flera sätt. Det är viktigt att inte fastna i gamla banor, man behöver nya infallsvinklar.

Och nya infallsvinklar får hon, för alldeles nyligen inledde hon en ny fas i livet: Som polisstudent på Polisutbildningen i Växjö.

- Det har funnits med som en dröm sedan jag började gymnasiet. Jag valde mellan idrott och polisförberedande redan då. Nu är det dags att ta tag i den drömmen, säger hon och tillägger att studierna är på distans, så företaget rullar på, om än i något mindre omfattning.


Fakta

Namn: Gabriella Neüman

Bor: Visby

Antal år i yrket: 16

Gör: massageterapeut och friskvårdskonsult


Text: Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 3 2019.

Foto: Privat