Publicerad mars 13, 2018

Gerd Erland: "En kris kan vara en vändpunkt i livet"

För Gerd Erland började resan mot en ny karriär i en brant uppförsbacke: Utbränd, nyskild och utan jobb utbildade hon sig till massageterapeut – och det var en lyckträff. Idag är hon en eftertraktad terapeut som prioriterar kontinuerlig vidareutbildning.

2006 drog Gerd Erland igång sin verksamhet som massageterapeut i Linköping. Det var en befrielse att få arbeta med händerna, efter många år som butikschef med bland annat budget- och personalansvar. Ganska snart insåg hon dock att det var långt ifrån tillräckligt för henne att jobba med massage. Kinesiologi, kraniosakral terapi och fibromassage är bara några av de vidareutbildningar som gett henne en större palett att välja från.

- Det är allt färre som kommer för att de vill ha en massage, det är vanligare att de kommer med ett problem som de vill att jag ska hjälpa dem att lösa. Och då kan jag själv välja verktyg utifrån problemet, säger hon.
Idag är Gerd Erland ledig en vardag varannan vecka. Övrig tid är hon fullbokad och har väntetider på mellan tre och fyra veckor. Så var det inte för 12 år sedan när hon startade sin verksamhet.

- Det är klart att det var nervöst; skulle jag kunna ta ut lön och skulle jag ha råd att ta semester…? Men allt eftersom jag blivit mer trygg i min egen yrkesroll och vågar vila i att jag är bra på det jag gör, så har det löst sig.

Många av dem som söker sig till Gerd Erland tampas med stress och det har hon också själv gjort. Hennes tidigare jobb som butikschef blev för krävande och hon drabbades av en utmattningsdepression som hon idag ser som en viktig erfarenhet. Inte minst för att kunna ingjuta mod i de kunder som befinner sig i liknande situationer och har svårt att se vägen ut.

- Det kan vara en tillgång att ha gått igenom en eller ett par kriser, det visar att det finns sätt att ta sig ur situationer som ibland kan kännas hopplösa. En kris kan faktiskt vara en vändpunkt i livet.

Egen stress förebygger hon med meditation, en stark tillit till att saker ordar sig och genom att ta hjälp med saker som ekonomi och bokningssystem.

- Jag använder till exempel Bokadirekts nätbokning och telefontjänster, så det frigör ju väldigt mycket tid.

Men det som främst gör att stressnivåerna hålls i schack idag, är den drastiska kursändringen yrkesmässigt:

- Hjärnan är väldigt bra att ha, men det är underbart att få jobba hands on, med händerna. Jag trivs med det och det blir bra för både mig och kunderna. Jag skulle aldrig klara av att gå tillbaka till ett jobb som butikschef. Det skulle kicka igång alla mina stressreaktioner igen.

Högt upp på prioriteringslistan står också den ständiga vidareutvecklingen, både den personliga och den yrkesmässiga.

- Jag är nyfiken av min natur, så jag går kurser inom olika områden och så väljer jag att använda det som passar mig. Allt gör ju inte det, så man får sovra och lägga en del saker åt sidan. Andra saker måste man träna på och utveckla för att trivas med.

Fakta:

Namn: Gerd Erland

Arbetar som: Massageterapeut med utbildning inom bland annat kinesiologi, kraniosakral terapi, fibromassage, Lotorpsmetoden.

Företag: Hälsohuset Linköping

 

Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 1 2018.

Foto: Satu Knape