Publicerad mars 12, 2019

Hallå där Peter Martin...

..läkare med funktionsmedicin som specialitet och föreläsare på Inspirationsdagen den 30 mars. 

Vad ska du prata om?
- Det blir en introduktion till vad funktionsmedicin är, för att ge en inblick i hur man tänker och vilka metoder vi jobbar med inom funktionsmedicinen. Det är mycket som en kroppsterapeut kan plocka upp och inkorporera i sin verksamhet. Dessutom tar jag sannolikt upp något patientfall, där jag beskriver vilka biokemiska obalanser som ligger bakom olika symptom som kroppsterapeuter kan stöta på.

Berätta mer om funktionsmedicin!
- Framför allt så jobbar vi med att hitta de underliggande orsakerna till olika symptom. Vi är inte så fokuserade på diagnoser som inom skolmedicinen, där det ofta handlar om att ställa en diagnos och sedan behandla den. Vi ser mer till hela livsstilen; stress sömn, motion, näring och vi börjar med en omfattande provtagning för att kartlägga kroppens biokemiska obalanser.

Hur kan en behandling se ut?
- För att kunna optimera sin hälsa, så är det logiskt att man behöver prioritera olika insatser. För de flesta börjar det med kosten. För andra börjar det med sömnen. Det beror helt och hållet på individens obalanser. En depression kan vara ett symptom av många olika bakomliggande faktorer. För någon beror det på för litet intag av fisk och omega-3 fettsyror. För en annan kan det bero på för högt intag av fisk, som lett till en kvicksilverförgiftning. För en tredje kan problemet härstamma från en dysbios, en obalans, i tarmen. Inget behandlingsförlopp är det andra likt.

Hittar man inte alltid något om man gräver så djupt, som kanske inte egentligen är ett problem…?
- Jo, det finns alltid något som går att optimera och ofta hittar vi ett underliggande problem till flera symptom. Men vi är olika, har olika förutsättningar, olika gener och tål samma belastning olika bra. En högpresterande VD med högt tempo kanske klarar en viss belastning. En annan person som utsätts för samma belastning kanske hamnar i utmattningsdepression. VD:n kanske klarar sig psykiskt, men kanske får en hjärtattack senare i livet.

Vilka är det som söker din hjälp?
- Allt från små barn, som jag kan behandla i och med att jag är läkare, till nittioåringar. Men den typiska patienten är en kvinna mellan 35 och 55, med utmattningssymptom, magproblem och ofta autoimmuna sjukdomar.

Vad är ditt intryck av funktionsmedicinens ställning i Sverige idag?
- Många läkare jag möter lägger ju armarna i kors och frågar var forskningen finns på området. Och det har jag förståelse för, jag är ju själv läkare och har jobbat i systemet länge. Och ju längre man har jobbat i systemet, desto mer präglad blir man av att det handlar om att ställa diagnos och behandla med medicin. Samtidigt är patientintresset enormt, och det är många hundra som vill komma till oss.

Förhoppningsvis är vi snart fler läkare som kan ta emot patienter, men det är fortfarande på privat basis och kommer så att förbli i flera år framöver.

Text: Ulrika Hoffer. Intervjun har publicerats i Kroppsterapeuten Nr 1 2019.

Läs mer om Inspirationsdagen den 30 mars!