Publicerad juni 07, 2019

Hans Eriksson: ”Jag tycker aldrig att det tar emot”

"hans eriksson massageterapeut"Dry needling var pusselbiten som saknades i Hans Erikssons – mycket välfyllda – palett. Med det hittade han ett komplement till de 20-tal massage- och zonterapibehandlingar han ger varje vecka. Samtidigt jobbar han fortfarande heltid som idrottslärare på gymnasiet i Timrå.

Hans Eriksson utbildade sig till zonterapeut 1984 och ett par år senare till massageterapeut. 1992 startade han sitt företag, Kroppshälsan, men behöll jobbet som idrottslärare på gymnasiet i Timrå.

– Visst hade jag kunnat gå över på enbart mitt eget företagande, men det är just kombinationen som jag tycker är det bästa. Möjligheterna på idrottsgymnasiet är ju fantastiska, vi har till exempel två ishallar, en sporthall, en fotbollshall, en tennishall och dessutom fantastisk natur. Så det har jag inte haft lust att släppa.

Lärarjobbet innebär också att han undervisar gymnasieelever i massage. En kurs om 100 gymnasiepoäng ger eleverna en bra introduktion, även om de inte blir diplomerade.

Efter lärarjobbet åker han vidare till Gula Villan i Sundsvall, där han hyr in sig tillsammans med naprapater och fysioterapeuter.

– Det är jätteviktigt att jobba tillsammans med angränsande yrkesgrypper. Vi hjälper och kompletterar varandra.

En följd av att ha naprapater tillgängliga på jobbet är bland annat att Hans börjat använda dry needling* som komplement i sina behandlingar. Något han tycker är effektivt, till och med mer effektivt än stötvågsbehandling och laser:

– Det började med att jag fick hjälp av en naprapat med en klient. Resultatet blev jättebra och jag gick utbildning i dry needling själv. Vid allt från tennisarmbåge till ischias och till och med diskbråck är det effektivt. Jag har också fått bra resultat på hockey- och fotbollspelare som har problem med benhinnorna. Ibland har det räckt med en enda behandling och därefter rehab, så har de kunnat spela resten av säsongen utan problem.

De klienter och problem Hans möter i sitt arbete som terapeut är en salig blandning:

– Det är blandat; idrottare och kontorsfolk. Men det är mycket värkande ryggar och idrottmassage, då jag jobbar för Timrå IK.

Trots långa arbetsdagar har han inte svårt att hitta arbetslusten.

– Jag tycker aldrig att det tar emot, varken lärarjobbet eller jobbet på mottagningen. Det är klart att jag försakar mig själv och sociala relationer, men jag får så mycket energi av mitt arbete. Ofta är jag piggar efter kvällsjobbet på mottagningen, än innan.

 

*Dry needling innebär att akupunkturnålar sätts i triggerpunkter för att få muskler att slappna av.

 

FAKTA:

Namn: Hans Eriksson

Bor: Sundsvall

Gör: Idrottslärare, massageterapeut och zonterapeut

Antal år i yrket: Lärare sedan 1981. Zonterapeut sedan 1984 och massageterapeut sedan 1987. Företagare sedan 1992.

Texten är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först I Kroppsterapeuten Nr 2 2019

Foto: Privat