Publicerad augusti 05, 2019

Hur har du det på jobbet Carina Johansson i Helsingborg?

Lär känna dina förbundskollegor bättre genom att följa med på en arbetsdag! Vi börjar hos Carina Johansson på Ryggakuten i Helsingborg!

Jag jobbar som massageterapeut på en mottagning tillsammans med fem naprapater. Ofta är det långa arbetsdagar, så som det ofta är för oss egenföretagare.

Ett par timmar i veckan är jag anställd i Helsingborgs simsällskap och har ett rum i simhallen, där jag tar emot elitsimmare. De laddar just nu inför SM i sommar och börjar bli allmänt slitna, så de vill ha mycket massage just nu.

Ett par timmar i veckan är jag på ett stort företag, som köper 100 behandlingar i stöten, som jag betar av allt eftersom. Mest tid tillbringar jag på kliniken och idag började jag klockan 7 med två idrottare. Den ena ägnar sig åt Ironman och behöver hjälp med återhämtning och för att ladda om inför nästa tävling. Den andra är golfare och behövde hjälp med trötta ben.

Klockan 9 kommer en klient in som har skadat en tå i samband ed att han flyttade möbler. Han kom in då med smärtor i leden och nagelbädden var helt blå. Vårdcentralen ville de inte röntga, så han kom hit och jag fick hjälp av en naprapat för att bedöma om tån var bruten. Det fanns inget som tydde på det, så jag behandlade med laser och skickade hem honom med kryckor. Nu en vecka senare kommer han in för laserbehandling igen, utan kryckor och med en betydligt bättre tå!

Laser har jag jobbat med i sex år och tycker att det är bra som komplement vid exempelvis akuta ryggskott, som jag inte vill ha så länge på bänken där det är risk att de ligger och stelnar till.

Därefter hjälper jag en man som alltid får ont i ryggen när han åker skidor och nu har han åkt skidor – och fått ont i ryggen.

Efter en halvtimmes lunchpaus har jag en företagskund, 25 minuter. Ofta tycker jag att de korta behandlingarna är mer utmanande, då har jag kortare tid att bedöma vad som ska prioriteras.

Jag avslutar dagen med fyra 50 minuters massage, varav en är en kvinna som tyvärr har gått in i väggen. Trots det underhåller hon mig från början till slut, hon pratar glatt hela tiden!

En klient är en student som kommer med smärta i axlar och rygg med jämna mellanrum. Hon har dålig ekonomi och har svårt att komma regelbundet.

Därefter kommer en hantverkare som har ont i rygg och vader och sist denna dag kommer en kvinna och som har jobbat på kontor hela sitt liv. Hon har ont i hela kroppen och jag och en naprapat gör vad vi kan för att hon ska klara av att arbeta vidare.

Texten är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 2 2019.

Foto: Privat