Publicerad augusti 10, 2020

Hur har du det på jobbet, Monica Gustafsson?

Monica Gustafsson är massageterapeut och fotvårdsterapeut i Kumla.

 

”Jag delar min arbetstid mellan att dels vara på min egen praktik, där jag ger massage och fotvårdsbehandlingar, dels att ge fotvård på äldreboenden och i kundernas hem. Normalt sett är jag ett par förmiddagar i veckan på olika äldreboenden, men nu i dessa tider har de besöksförbud och många av de äldre jag behandlar vid hembesök eller på min praktik, har satt sig själva i karantän. Då är det tur att jag har massage som ett andra ben att stå på, för de kunderna finns kvar i än större utsträckning nu. Många har friskvårdspeng, så de har ännu inte svikit. Det har gjort att jag har fått justera mina arbetstider så att de passar dem bättre, då de ofta jobbar dagtid. Mina arbetsdagar som normalt sträcker sig från åtta på morgonen till sex på kvällen, kan nu dra ut till klockan åtta på kvällen, med luckor under dagen.

När jag ger fotvårdsbehandlingar i hemmet och på äldreboenden har jag med mig det jag behöver: Fotbalja till fotbad, slipmaskin för att slipa och fila naglar och vissa förhårdnader samt en pall som kunden kan lägga upp fötterna på. Dessutom har jag med mig alla verktyg, som nageltång, fotfil och skalpell.

Jag brukar sträva efter att kunden ska sitta så bekvämt som möjligt, vilket ofta gör att min egen arbetsställning blir lite tokig. Ibland måste jag till och med sitta på golvet! Det innebär att behandlingarna som utförs på äldreboenden och i hemmet inte riktigt kan bli så omfattande som det på praktiken, där jag har behandlingsstol, bättre belysning och förstoringsglas, men det fungerar bra som underhåll.

Bland de vanligaste problemen jag möter är svamp, både nagelsvamp och fotsvamp, något som också kan vara ganska svårbehandlat. Liktornar är också ganska vanligt, medan vårtor är mer sällan.

Min praktik ligger centralt i Kumla, så att de pensionärer som brukar komma till mig, lätt kan gå hit. De flesta är mellan 80 och 90 år, och det är just det som gör mitt jobb så fantastiskt; att få träffa dessa livserfarna människor med spännande berättelser från sina liv. Dem jag möter på äldreboenden kan vara svårare att ha kontakt med, då de ofta är dementa, så det blir inte alltid samma kontakt.

Jag känner absolut av tiderna med Coronaviruset, och jag har nästan halverat min omsättning som fotvårdsterapeut, eftersom de äldre inte kan få behandling på samma sätt i nuläget. Jag har å andra sidan kunnat halvera kostnaderna, men visst är det tråkigt att det som blir över i stort sett helt och hållet går till utgifter i nuläget. Samtidigt hade jag faktiskt förväntat en ännu värre situation.

Jag började jobba med massage 2007, då jag också startade mitt företag. I början var det en bisyssla, jag jobbade heltid på Ericsson då. Men sedan 2017 har jag kompletterat med fotvård och jobbar heltid i mitt företag. Det är stor brist på fotvårdsterapeuter, här i Kumla är vi bara två, tre stycken, så det finns gott om jobb. Dessutom har vi ju en allt äldre befolkning.

Det är tyngre för mig att jobba med massage än med fotvård, och jag har bland annat slutat erbjuda 75 minuters helkroppsmassage. Det blir för monotont att jobba med en kund så länge, så nu har jag bara 30 och 50 minuter, vilket ger möjlighet till pauser i arbetet. Jag jobbar både med taktil massage och klassisk massage, och brukar vara bra på att känna efter vad kunden behöver mest av, just för stunden.

En dag brukar innebära mellan sex och sju behandlingar. Det kan vara svårt att hinna mer när man jobbar med äldre, saker och ting kan ta lite mer tid, det går inte att skynda sig med dem. 

Att jag började jobba som massage- och fotvårdsteapeut beror till mycket på att jag själv har gått en del på både massage och fotvård – och uppskattar det. Jag försöker gå på behandlingar själv regelbundet, både för min egen skull, men också för att få inspiration. Men njutningen kanske var större innan jag själv utbildade mig, nu är jag ju hela tiden medveten om vad terapeuten gör och så ligger jag och tänker på det! Vi är ett fem, sex massageterapeuter här i Kumla, som alla har lite olika inriktning, vilket gör att vi kompletterar varandra fint. Jag upplever inte att vi konkurrerar, även om vi egentligen kanske gör det. Men vi hjälper varandra när vi ställs inför utmaningar och problemställningar som vi är ovana vid och det är värt jättemycket.

När jag kommer hem efter en arbetsdag känner jag mig alltid nöjd, jag vet att jag har hjälpt människor och jag har fått så mycket tillbaka. Det hade förstås varit ännu bättre om jag hade tjänat lite mer på mitt arbete, men jag känner verkligen att mina arbetsdagar är givande.

Mest utmanande med mitt arbete: Man märker att människan är bekväm. Det kan vara en stor utmaning att få kunden att ändra på sin livsstil och att det inte alltid är bäst att ta den kortaste vägen. Jag möter många fotvårdskunder som har försvagade muskler i ben och fötter. Att försöka få dem att förstå att det är viktigt att styrketräna och inte bara cykla eller gå promenader, är en utmaning. Men en del får en aha-upplevelse när de förstår sammanhanget mellan svaga muskler och fotställningar, hammartår och nedsjunkna fotvalv, och att de faktiskt själva kan påverka.

 

Berättat för: Ulrika Hoffer och tidigare publicerat i Kroppsterapeuten Nr 2 2020

Foto: Privat