Intäkter och kostnader - vilken lön kan jag ta ut?

När det kommer till ekonomi och medlemsfrågor är det ofta liknande frågor som cirkulerar. Vad ska jag ta för en timmes behandling? Vilken lön ska jag ta ut?

Här kommer en enkel modell du kan använda dig av för att få en enkel överblick på din ekonomi inför nästa år. På det här viset får du också klart för dig vad som krävs för att du ska kunna ta ut den lön du önskar.

Det finns alltid några olika variabler att ta hänsyn till, kommunalskatten är ett sådant exempel. Det finns dessutom flera olika sätt att räkna på.

Börja med att göra en lista över vilka kostnader du har per månad. Några av dessa är ”fasta” kostnader såsom lokalhyra och telefonräkningen. Andra är rörliga som till exempel utbildning och bokföring. Följ exemplet nedan.

Dags att räkna på intäkterna

Om man vill göra det enkelt för sig när man räknar på sin lön då ska man dubblera nettolönen. Då kommer man med viss marginal att täcka A-skatten (somi Stockholm är 30 %) och egenavgifterna (29 %). Alltså, om du vill ha 20 000 kr i plånboken varje månad, s.k. nettolön, då ska du fakturera 40 000 kr i månaden + moms.

Om du har större intäkter än kostnader går företaget med vinst.

Räkna ut timlönen

Hur beräknar man timlönen? En grovuppskattning av antalet arbetsveckor
brukar se ut så här. Det går 52 veckor på ett år, 1 vecka går bort på grund av olika helgdagar och 5 veckors semester = 46 arbetsveckor på ett år.

Som anställd brukar man räkna med 39,5 timmars arbetsvecka, men vi som är egna företagare, måste räkna bort tid för marknadsföring, bokföring och möten då vi inte får betalt. Ett förslag är att räkna på 30 timmar i behandlingsrummet.

30 timmar x 4 veckor= 120 timmar per månad.

Nu delar vi summan för de kostnader vi har, 50 000 kr enligt exemplet, med 120 tim och då får vi 416 kr per timme.

Detta är de intäkter du behöver tjäna i timmen för att täcka kostnaderna. Då går ditt företag runt och du får lön, men företaget gör ingen vinst.

Bankerna brukar rekommendera att man ska ha två månadslöner på kontot för oförutsedda händelser. Det gäller både sin privatekonomi och i sitt företag.

Påverka ditt resultat

Det finns några olika sätt att förändra ditt resultat.

- Se över dina kostnader

- Höj antal ”intäktstimmar”

- Höj priset på dina behandlingar

Några tankeställare

  • En rabatterad kund idag, är en fullt betalande kund imorgon.
  • Merförsäljning till din kund kostar inte tid.
  • I behandlingsrummet är man terapeut – i receptionen företagare. Våga ta betalt!
  • Ibland kan det löna sig att sätta upp mål för kliniken för att hålla kostnader nere och/eller att sträva efter att träffa ett visst antal kunder per vecka.

Källa: http://www.driva-eget.se, www.skatteverket.se

HÄR KOMMER ETT RÄKNEEXEMPEL.

(Fyll i dina egna uppgifter och vips så har du en budget)

Budget

I exemplet Kalle behövs 416 kr per timme (exkl moms) för att gå jämt upp. Men Kalle har inte så höga kostnader. Du har säkert andra/högre eller lägre kostnader och andra önskemål om storlek på lön. Det är mycket rimligare om dina beräkningar innebär att du kanske ligger närmare 600–800 kr (inkl moms) per timme. Obs! Lägg alltid på moms i dina beräkningar.