Publicerad juni 07, 2016

John Carrier: ”Specifik kunskap krävs för behandling av gravida”

gravidmassage

John Carrier är massageterapeuten som specialiserade sig på behandling av gravida kvinnor. Idag behandlar han och hans team både gravida och nyförlösta. De arrangerar även utbildningar och betonar att specifik kunskap krävs för att behandla gravida.

John är född i Sverige, men har under många år även bott i olika stammar i skogen i Indonesien. Det var där han började intressera sig för massage.

– Jag började som massör 1996 och blev tidigt intresserad av just gravida – de var så närvarande med sin problematik. Jag tyckte det var spännande att se hur kroppen förändrades vecka för vecka.

Intresset för gravidas specifika problematik ledde till att han för 10 år sedan kom att specialisera sig inom området.

– Jag ville arbeta resultatinriktat med patienter som var dedikerade, säger han.

John Carrier har studerat till massageterapeut i Sverige, läst i England på Well Mother (wellmother.org) samt besökt Eric Dalton på Freedom from Pain Institute i USA, och varje år åker han till Bangkok till Watpo Thai Traditional Massage School som är världens äldsta massageskola. En del av utbildningen på skolan är med inriktning mot behandling av gravida.

Tre inriktningar

Behandlingsteam John Carrier består av sju personer. Företaget har tre in
riktningar; gravida, nyförlösta mammor samt utbildningar.

– Man behöver specifik kunskap för att kunna behandla gravida eller nyblivnagravid mammor, konstaterar John Carrier. När jag tittar i backspegeln så tycker jag inte att man ska behandla gravida kvinnor om man inte har speciell utbildning. Däremot kan man ge en avslappningsmassage.

Vanliga åkommor vid graviditet är till exempel bäckenrelaterade problem eller problem med ländrygg, bröstrygg och bröstkorg. Även andra problem är vanliga, såsom till exempel ödem, karpaltunnelsyndrom och nackproblem.

– Någonstans mellan 50 och 70 procent av alla gravida har problem med rygg och bäcken och om det då är 120 000 gravida i Sverige per år så är det åtminstone runt 50 000 som har enbart den problematiken. Det blir enorma siffror när man börjar titta på det.

John tycker att det är viktigt att man tar reda på var någonstans i vårdapparaten den gravida kvinnan befinner sig.

– Alla som går på våra utbildningar uppmanar jag att ha kontakt med barnmorskan som är den som är vårdnadsansvarig.

– Man måste också hela tiden tänka framåt och ställa sig frågan vart kvinnan är på väg, fortsätter han. Vad händer om en månad, om två månader? Vilka hormoner påverkar i just detta stadie? Och för varje centimeter som magen växer måste hon till exempel sträcka sig framåt för att nå tangentbordet. Det påverkar kroppen i allra högsta grad.

Få färdigutbildade

I Sverige idag är det inte så många terapeuter som är utbildade inom detta område, runt 35-40, tror John Carrier.

– Vi har färdigutbildat cirka 30 personer och ytterligare 50 är under utbildning just nu, säger han.

Behandlingsteam John Carrier har mottagningar på Östermalm och på Kungsholmen i Stockholm.

–Vi tittar även på Malmö och Göteborg, men det krävs någon där som driver det. Själv gillar jag det kliniska, att lösa problem. Och det gäller att hålla hög kvalitet så att inte mödravården tappar förtroendet för oss.

Du kan läsa mer om utbildningar och Johns tips på www.gravidmassage.se

Artikeln är skriven av Kajsa Jacobsson och publicerades först i Kroppsterapeuterna Nr.2, 2015. Foto: Jenny Puronne.