Publicerad juli 02, 2019

Karin Thyr – musikern som hittade rytmen i yoga

Regler och gurus var inget för Karin Thyr. Även om hon fastnat för yoga, hade hon svårt för alla gamla traditioner som bortförklarades med att det är en del av yogatraditonen; ”så har man alltid gjort”. När hon väl hittade sin mentor Sadie Nardini, som kunde presentera en mer modern och funktionell syn på yoga, gick hon från att yoga lite då och då, till att utbilda sig till yogalärare själv och att skapa sin egen utbildning.

Yogan har kommit och gått i Karin Thyrs liv genom åren. För 25 år sedan blev hon introducerad för solhälsningar av en lärare i scenisk framställning, vilket skulle leda henne vidare på en spretig upptäcktsresa genom många olika yogaformer. Men det var först när hon hittade Sadie Nardini som bitarna föll på plats och hon förstod hur hon kunde yoga utan prestationskrav eller den skaderisk hon såg gav många av hennes yogalärare problem med lederna.

Då, för drygt tio år sedan fanns det inte så mycket yoga tillgänglig online, men ett par filmer med Sadie Nardini hittade Karin och hon fastnade direkt för Sadies sätt att närma sig yogan.

– Jag tog kontakt med henne och sa att jag ville gå hennes yogalärarutbildning som jag visste att hon hade i New York. Men att jag hade en liten son och skulle ha svårt att klara alla resor.

Sadie å sin sida visade sig vara väldigt öppen för att undervisa en person på distans:

– Vi yogade på Skype och när hon har i Tyskland kunde jag åka dig och träffa henne. Sen slutförde jag utbildningen i New York och hon blev min mentor.

Karin fick själv fyra lärlingar som hon kunde utveckla sitt uttryck tillsammans med.

– Allt eftersom fick jag fler och fler påstötningar om att själv skapa en utbildning. Det tog tid att tänka igenom och planera den, men Yoga alliance godkände den direkt och jag fick jättebra gensvar.

Vad var med Sadie Nardini som lockade?

– Jag var van vid att yoga efter en mall och sträva efter raka linjer som de man ser på olika yogaposters. Sadie hade en helt annan stil, en mer avslappnad och tillåtande inställning som helt och hållet handlar om ens eget, personliga uttryck. Det passade mig som artist väldigt bra. Sen har hennes yoga utgångspunkt i ny forskning, biomekanik och uppdaterad anatomi. Vägen in och ur positioner är anpassade utifrån det och det kan vara bra med tanke på att de flesta som utövar yoga idag är i medelåldern och inte starka indiska 12-åringar.

– Sadie förmedlade också ett perspektiv som kom inifrån och ut, och jag kunde på riktigt känna att jag räcker och duger som jag är. Både fysiskt och filosofiskt. All yoga räknas och det kan finnas ett värde i att sitta ner med ett glas vin och samla mina tankar på papper också. Jag tycker det är viktigt att anpassa yogafilosofin till den värld vi lever i. Det är ju trots allt inte så många av oss som bor på ett ashram.

Yogaformen kallas Core strength yoga och tar avstamp i ett personligt måtto som får genomsyra ens förhållningssätt, ett så kallat core message.

– Mitt är ”du är tillräcklig” och det har stor betydelse för mig. Det är ingen hemlighet att jag kämpar varje dag. Ibland är livet lätt, men ibland får man ju en knuff i fel riktning. ”Du är tillräcklig” genomsyrar allt jag gör och det ger mig förutsättningar att samla de människor runt mig som är rätt för mig. Att man inte är rätt för alla, alltid, betyder inte att man är en dålig yogalärare. Varje elev måste hitta sin lärare, som är rätt för dem

Karin har sin bakgrund i musiken, både som låtskrivare och som körsångerska till andra artister. Det ligger till stor del på is tills vidare, till förmån för yogan.

– Yoga är ett verktyg för att utveckla mig själv och det ger mig också möjlighet att uttrycka mig personligt. Både när jag håller egna klasser och när jag utbildar. Det är ett gemensamt skapande, där jag hittar nya uttryck via elever, som ofta har väldigt mycket kunskap att bidra med. Fastar man i gurutänkande så missar man ju alla dessa möjligheter till utveckling.

Det där med gurus, regler och precision som biter sig fast i vissa yogatraditioner och något Karin vänder sig emot:

– Allt handlar ju om syftet med yogan. Om jag till exempel flyttar foten en bit för att minska belastningen på en led och för att det ska känna bättre för min kropp, är det inte längre yoga då? Försvinner syftet med positionen? Nej! Riv ner de gamla strikta affischerna och glöm den auktoritära gurukulturen. Så fort det blir för många regler slår en motreaktion in: Regler kan man ju bryta! Jag trivs i ett sammanhang som är mycket mer tillåtande och förlåtande.

 

FAKTA:

Namn: Karin Thyr

Gör: Musiker och yogalärare

Aktuell: Med sin yogalärarutbildning

Läs mer: karinsyogaworld.com

 

Texten är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 2 2019.

Foto: Nikola Stankovic