Publicerad juni 29, 2017

Kerstin Nordman: "Vi föds med en livets mening och min är att få människor att må bättre"

Kerstin Nordman har varit verksam inom TCM, akupressur och akupunktur i 22 år.

Kerstin Nordman har utsetts till Årets medlem i Kroppsterapeuterna. Hennes gedigna kunskaper inom TCM, ett personligt sätt att behandla och ett glödande engagemang för akupressur är några av anledningarna.

Den långa resa som leder fram till att Kerstin Nordman utnämns till Årets medlem i Kroppsterapeuterna 2017 tog sin början i Indien. Det var mitten av åttiotalet och hon hade bott i fler olika länder under många år. Hon är van att anpassa sig och att åka på andra typer av åkommor än hemma, men nu hade hon bihåleinflammation för tredje gången på kort tid, en vanlig konsekvens av 40 graders utomhustemperatur varvat med iskall luftkonditionering.

Det var dags att prova ett alternativ till de upprepade antibiotikakurerna.

- Jag gick förbi en indisk läkare som hade utbildning i traditionell kinesisk medicin. Jag gick in och han lät mig vara där och se på när han behandlade andra patienter med akupunktur. Tids nog beslöt jag mig för att testa ett behandlingsförlopp, som gick ut på att jag gick behandling fem dagar, sedan höll jag två dagars paus. Därefter fem dagars behandling igen. En betydligt intensivare behandlingsförlopp än vi kanske är vana vid, men det var kravet för att få han skulle behandla mig.

Akupressurutbildning på Axelsons

Hon blev fri från bihålebesvären – och helt såld på kraften i TCM. Läkaren rekommenderade henne punkter att själv behandla och böcker att läsa.

- Jag provade på familjen och på vänner i svenskkolonin. Det var så fascinerande, konstaterar hon.

Från Indien gick flyttlasset till Portugal, där hon kom i kontakt med akupunktur och andra terapier så när det var dags att flytta hem till Stockholm igen efter 20 år utomlands, var en kurs i akupressur på Axelsons en av de första punkterna på listan över saker att göra.

Just Axelsons har varit en central plats för Kerstins arbete. När hon själv var klar med akupressurutbildningen läste hon vidare, basmedicin och sedan till akupunktör.

Inget quick fix

- Ofta är det kombinationen av att få prata av sig och få behandling som ger resultat, säger Kerstin Nordman.

Sin mottagning har hon sedan många år på Torsgatan, alldeles runt hörnet från Axelsons, något som underlättade att aktivt delta i undervisningen som assisterande lärare.

- När man går utbildningen ska man själv prova olika behandlare och jag har behandlat väldigt många som varit under utbildning. Det är viktigt att förstå att det aldrig kan var en quick fix och att det finns bättre förutsättningar att få resultat om man behandlar direkt när problemen uppstår. Det är en utmaning att få folk att förstå det, liksom det kan vara svårt att förmedla hur viktigt det är att följa sin behandlingsplan.

Kerstin medger att det är passionen för metoderna som har drivit henne, aldrig pengarna.

- Det har inte varit särskilt lönsamt, men jag har haft andra inkomster och pension, vilket jag tror är nödvändigt för den som vill jobba med TCM och som terapeut.

Akupunkturens ställning har stärkts

När hon ser tillbaka på de 22 år hon varit aktiv har det hänt mycket för TCM:s ställning i Sverige. På hemmaplan inte minst.

- Min man ville inte alls veta av mina tokerier i början. Men så snart jag blev akupunktör så var det som bortblåst. Då hade akupunktur börjat användas i vården som smärtlindring och hans kollegor börjat gå på behandlingar för tennisarmbågar och annat. Jag tycker att det är många som är öppna även i andra sammanhang. Jag har tagit pulsar och kollat tungor på många näringslivstoppar. Faktiskt har jag till och med förmått dem att göra qi gong!

Hon ser också tillbaka på en utveckling som innebär att akupressur har fått stryka på foten, medan akupunkturen varit på frammarsch. På gott och ont.

- När läkare och sjukgymnaster utbildades så dippade intresset för behandlingar hos akupunktörer, plötsligt kunde man ju få behandling bekostad av landstinget. Men patienterna blev sällan nöjda, det är inte alls samma typ av behandling, den går inte ut på att korrigera obalanser.

Fingertoppskänsla för vad som fungerar

Kerstin, tillsammans med Krys ordförande Mia Josjö och generalsekreterare Peter Feldt vid utnämningen till Årets medlem.

Kerstins eget intresse styrs allt mer i riktning mot den starka kopplingen mellan kropp och själ.

- Det hänger ihop, ofta är det kombinationen av att få prata av sig och få behandling som ger resultat. Till mig kan man ju säga allt det där man inte kan säga till familjen, vänner och kollegor. Och det bästa av allt är att det stannar hos mig, jag brukar nämligen glömma det mesta!

Många års träning har gett en tydlig fingertoppskänsla för vad som fungerar och inte.

- Jag känner om en patient ljuger, om det är en person som vill bli hjälpt eller ej. Och jag är inte den som stryker medhårs. Jag kan inte fixa allt med en behandling, det är jag tydlig med. Ofta behövs ju insatser från patienten själv, med övningar och rutiner på hemmaplan mellan behandlingarna. Vill man inte följa de råden, så är jag ärlig med att jag inget kan göra.

Kerstin beskriver sig som en högsensitiv person, med stor livvisdom och erfarenhet av att bo i många delar av världen.

- Jag försöker alltid göra mitt bästa för att alla ska må bra, såväl barn och barnbarn som patienter. Det mår jag bra av. Jag tror att man föds med en livets mening och min är att få människor att må bättre – i kroppen och själen. Det är som en slags medberoende.

Ser du några hierarkier inom ditt arbetsområde?

- Ja, akupunktörer har en längre utbildning, det krävs längre studier i basmedicin och man måste följa ett internationellt regelverk. Det gör nog att akupunktur står lite högre än akupressur, som också är lite på nedgång.

Vi ser den psykiska ohälsan öka drastiskt. Vad kan akupunktur och akupressur göra där?

- Den kan hjälpa till att balansera energier för att man alls ska orka ta tag i sina problem. Och där tror jag att det är viktigt med fortbildning, så att vi som behandlare blir bättre på att vägleda patienter att själva kunna lösa sina problem. Där tycker jag också att akupressuren ligger i framkant. De som kommer för akupressurbehandlingar kommer sällan för den fysiska behandlingen, även om de själva tror det. De kanske är med på att de har ont i huvudet, men de förstår inte att värken beror på något som inte är fysiskt.

Bland de som uppsöker Kerstin för hjälp finns många utmattningsdeprimerade kvinnor, personer med huvudvärk och allmänt trötta.

- En del skulle nog avfärdas som ”kärringgnäll”, men mår man inte bra är det ju viktigt att hitta ett sätt att ändra på det.

Hur är det att jobba med TCM när man inte är kines?

- Både en nackdel och en fördel. När jag gjorde praktik i Kina så var det många som inte ville låta oss västerlänningar sätta nålar. Här på hemmaplan har man kanske en annan trovärdighet omman är kines, men jag får ju många patienter som tycker att det är svårt med språket och som uppskattar att kunna prata och förstå.

 

Kerstins råd till andra terapeuter:

  • Testa olika behandlingsformer
  • Lägg in mer samtal i behandlingen
  • Ställ krav på patienten och var tydlig med att förloppet kräver att de följer de råd de får

 

FAKTA

Namn: Kerstin Nordman

Bakgrund: Har bott i Argentina, Colombia, Indien, Portugal och på Kanarieöarna.

Utbildning: Barnsköterska i grunden. Akupressurutbildning och basmedicin på Axelsons samt akupunktör.

Familj: Man, tre barn och sex barnbarn

 

Text och foto: Ulrika Hoffer.
Artikeln är tidigare publicerad i Kroppsterapeuten Nr 2 2017.