Publicerad januari 10, 2019

Madeleine Gustafsson: "Händerna ville gå sin egen väg"

Det var absolut ingen självklarhet att Madeleine Gustafsson skulle bli massageterapeut. Ännu mindre att hon skulle stå inför publik och prata. Men hon gjorde upp med sin blyghet och nu både utbildar hon framtidens massageterapeuter och driver nätverk för andra verksamma inom friskvården.

Att Madeleine Gustafsson skulle bli företagare, utbilda blivande massageterapeuter och driva ett stort nätverk för verksamma i friskvårdsbranschen låg inte direkt i korten. 2008 stod hon utan arbete och var tvungen att lägga ut en ny riktning i livet. Det började med en utbildning till medicinsk massageterapeut. Hon trivdes så bra att hon helst ville gå utbildningen en omgång till direkt när hon var färdig. Det var förstås inte aktuellt. Istället fick hon chansen att börja som lärling på utbildningen, för att själv kunna utbilda framtida massörer.

Att jobba intuitivt och behandla utifrån klientens behov har blivit Madeleines signum. Hon säger att hon alltid har haft svårt att följa en manual när det gäller massage:

- Under andra terminen på utbildningen märkte jag att händerna ville gå sin egen väg. Min lärare uppmuntrade mig att lära mig de olika greppen och utifrån dem köra på känsla.

Samtidigt som massagen flöt på bra, så var möten med alla människor och inte minst rollen som lärare en stor utmaning för Madeleine.

- Jag insåg snabbt att om jag ska kunna bli en bra terapeut, så behöver jag vända och vrida på varenda sten hos mig själv. Jag har jobbat djupt med min egen personliga utveckling.

Helt orädd för känslor

Kopplingen mellan kropp och själ har alltid fängslat henne och även om det är klassisk svenska massage som är utgångspunkten i behandlingarna, så är det inte ovanligt att samtalet blir centralt:

- Jag väver in det i behandlingarna där det känns rätt – och det är verkligen inte i alla sammanhang som det gör det, det gäller att vara inkännande. Men ju mer jag öppnar upp det emotionella i mig, desto mer öppnar mina klienter upp och hittar avslappning. Ofta genom att sätta ord på vad som orsakar spänning i kroppen. Får man loss en spänning kan känslan som triggar den också vilja komma ut.

- Jag är helt orädd för känslor och det tror jag att klienterna märker. Här är det öppet för alla slags känslor och skiftningar. Redan när jag drog igång min mottagning så var min ambition att här ska alla kunna känna total trygghet och att det ska vara hundra procent meningsfullt att komma hit.

För att skydda sig själv mot att dras in i klienternas emotionella upplevelser har Madeleine ett antal rutiner som hon tycker hjälper: Tydliga gränser mellan jobb och privat genom att använda arbetskläder, rengöringsritualer i lokalen, dusch innan hemgång med mera.

Nätverk av kompetenser

Redan från start har Madeleine varit noga med att bygga upp ett nätverk av andra kompetenser, som kan ta vid där den egna förmågan inte räcker till.

- Som företagare insåg jag att jag ville dela med mig av och lära av andra i samma bransch. Så jag ringde näringslivschefen i kommunen och 2010 startade jag Well network, som nu har om kring 60 medlemmar och drivs som en ideell förening.

Nätverket arrangerar bland annat en hälsomässa och håller utbildningar inom områden som är relevanta för företagare inom friskvården, som exempelvis sociala medier, marknadsföring med mera.

- Det är ett sammanhang att utvecklas i. Vi kör ”guerilla office”, då vi samlas på café och arbetar tillsammans, vi hjälper varandra och för ett tag sedan anordnade vi exempelvis en HLR-kurs.

Att det rent faktiskt innebär att man nätverkar med sina konkurrenter ser hon inte som ett problem:

- Jag mötte en del kommentarer kring det i starten, när jag var ny. Men jag svarade bara att ”det finns ingen som har mina händer”, vilket ju är sant. Och var och en av oss kan inte massera alla här i världen. Det går inte. Vi har alla nytta av att samarbeta och hjälpa varandra.

Att Madeleine är nöjd med sitt yrkesval går inte att ta miste på. Till och med de mindre positiva sidorna vänder hon till något positivt:

- Som att det är fysiskt krävande till exempel. Det har gjort att jag har fått ta tag i min egen kropp, och det har ju varit en positiv sak. Och så är det ju ganska utmanande att vara egen företagare och dra in sin egen ekonomi. Jag brukar inte vara sjuk, men det var ett tillfälle jag fick en långdragen hosta. Det skapade en viss panik, man är så sårbar som företagare! Men det gjorde också att jag insåg att det är ok att vara sjuk, även som företagare.

Hon har också varit övertygad om att hon inte ska jobba som massageterapeut på heltid. Så för att blanda upp behandlingarna jobbar hon som lärare och administratör på Svenska Hälsoteamet, där hon själv gick sin utbildning.

Nästa år väntar en coachutbildning, för att få bättre redskap att kunna coacha sina klienter.

- Det mest intressanta är att försöka se vad klienterna behöver, egentligen. Att lyssna och känna in. Lär dig lyssna ordentligt, då har du klienter för evigt.

Själv ser hon sin styrka i att skapa goda relationer och att våga vara rak och ärlig i sin kommunikation, något hon tror flera skulle ha glädje av:

- Ibland möter jag människor som säger att de vill ha min energi. Men den är ju ett resultat av mitt arbete och den är jag ju rädd om. Jag vet att det är många som gillar att jag är rak i min kommunikation och det tror jag många skulle må bra av att vara. Lite som barn, de är ofta helt raka och säger rakt ut; ”Jag vill inte!” istället för att skylla på tid, pengar och annat. Var inget offer, smit inte undan och skyll inte ifrån dig!

Fakta:

Namn: Madeleine Gustafsson

Gör: Massageterapeut i eget företag, lärare och administratör på Svenska Hälsoteamet samt grundare av nätverket Well network.

Antal år i yrket: 10

Verksam i: Ronneby

Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeutern Nr 4 2018.

Foto: Sofie Andersson