Publicerad november 22, 2018

Maria Johnson: "Det viktigaste är att bli riktigt bra på sitt område"

När Maria Johnsons mamma lämnade efter sig ett arv för drygt femton år sedan stod det specifikt att en del av pengarna skulle användas till utbildning. Det blev startskottet för en ny yrkesbana, där hon lämnade jobbet som barnskötare bakom sig för att fortsätta som egen företagare och massageterapeut.

Idag delar hon lokal med sex andra terapeuter, som tillsammans är med och gör Borlänge lite friskare.

-  Jag upplever att det var tyngre i början, både ekonomiskt och att bedöma hur många kunder man orkade ha. Nu är det lättare, jag har många trogna kunder och är i stort sett fullbokad och vet att jag klarar runt 30 behandlingar per vecka. Mer än så blir för tungt för kroppen.

För att lätta lite på arbetet som massageterapeut, har hon även utbildat sig till spa-terapeut för att kunna varva in det mellan de tyngre behandlingarna. Dessutom vaxar hon ben och färgar fransar och bryn, något som många efterfrågar.

- Spa-behandlingarna är inte riktigt lika kostnadseffektiva, för det är ganska dyra produkter man ska använda, men samtidigt så är det mindre slitsamt för kroppen.

Ett viktigt beslut för Maria var att köpa upp två företag av massageterapeuter som skulle avveckla sin verksamhet. På så vis kunde hon överta både företagsuppdragen och de regelbundet återkommande privatkunderna.

I dag är det en mix av företagskunder och privatkunder, och stora arbetsgivare som ICA-lagret och Trafikverket ger bra kundunderlag.

- En stor fördel är också att ha kollegor här i huset som jobbar med laser, kiropraktik och osteopati. Det är viktigt att kunna hänvisa kunder vidare, när de behöver hjälp som ligger utanför vårt eget område.

Stor del av arbetet handlar om att inspirera kunder att tänka förebyggande, ta pauser från skrivbordet och prioritera bland annat styrketräning – även för den som har ett fysiskt krävande arbete. Själv är Maria Johnson noga med att träna för att kroppen ska orka.

- Jag tränar ganska mycket ben, eftersom jag står stor del av tiden och så har jag insett att jag ska undvika hantlar, eftersom det ger mig problem med handlederna. Och jag behöver ju kunna använda händerna, så istället använder jag vikter jag kan fästa med kardborrband runt handlederna.

Vidareutbildning är hon i allmänhet generös med och förutom spa-utbildning har hon bland annat byggt på med öronakupunktur, tejpning, basmedicin, lymfmassage och taktilmassage.

- Det är kul att fylla på, men det får inte bli för mycket. Det viktigaste är att bli riktigt bra på sitt område.

Fakta

Namn: Maria Johnson

Yrke: Massageterapeut

År i yrket: 15

Bor: Borlänge

Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 3 2018.

Foto: Privat