Mer om ayurvedisk massage

Abhyanga:  Helkroppsmassage med olja. Massagen ges med ett ganska lätt tryck och med varm specialpreparerad olja. Systematiskt masseras hela kroppen med långa, lugna, svepande rörelser. Behandlingen stärker nervsystem, ökar cirkulationen och skapar djup avslappning i kropp och sinne för såväl kund som terapeut. Behandlingen tar 60-80 min.

Vishesh:  Helkroppsmassage med olja. En lite kraftigare massage där trycket ökas jämfört med Abyanga. Terapeuten lägger lite mer tryck bakom de svepande rörelserna för att öka muskelstimuleringen. Massagen har abyangans effekter men kan också lösa djupare liggande spänningar. Behandlingen tar ca 60 min.

Garshan:  Helkroppsmassage med sidenvantar. Garshan är en torrmassage med sidenvantar, som renar lymfsystemet och ökar förbränningen i fettvävnaden, stärker matsmältningen, ämnesomsättning, cirkulation samt motverkar celluliter och trötthet. Behandlingen avslutas med oljemassage. 60 min.

Shiroabyanga:  Huvudmassage, nacke, ansiktet, axlar. Massagen ges med eller utan varm olja och löser upp stress, ger ökat lugn och mental klarhet. Stress och spänningar sätter sig ofta som värk i huvud, nacke, axlar och skuldror. Massagen stimulerar cirkulation och flöden i huvudet samt lugnar ner tänkandet och sinnet. Tar 20-25 min.

Marma behandling:  Aktivering av marmapunkter Med hjälp av mycket lätt beröring, eterisk olja och uppmärksamhet stimuleras och renas kroppens marmapunkter. Marma är punkter där kropp och sinnet som livligast kommunicerar och punkter som står i relation till andra delar i kroppen (triggerpunkter). Stress och orenheter sätter sig i dessa punkter. Behandlingen ger snabbt en djup vila för kund och terapeut. Behandlingen avslutas med att terapeuten låter sina händer vila på kroppens tre ”Mahamarmapunkter” mage, hjärta och huvud. Behandlingen tar 60 min.

Swedana:  Värmebehandlingar. Värme har en viktig terapeutisk funktion för att balansera och rena kroppen. En enkel typ av värmebehandling är att använda varmvattenflaskor eller heta handdukar. Behandlingen kan ges efter en helkroppsmassage och tar 5-10 minuter. Värmen gör att toxiner som lösts upp under massagen lättare borttransporteras. Helkroppsbehandling med värme görs i ett Swedanatält. Huvudet är utanför tältet och kroppen värmebehandlas med vattenånga. Behandlingen tar 30 min och passar bra efter en helkroppsmassage men kan också tas separat.

Shiorodhara:  Olja på pannan. En ström av olja rinner över pannan och skalpen. Det är en lugnande och avstressande behandling där spänningar och huvudvärk kan lösas upp och hela nervsystemet får lugn och ro. 20-30 min.

Kati Basti:  Ryggbehandling, axlar, nacke, skuldror. Traditionell ayurvedisk ryggbehandling bestående av värmebehandling, lätt oljemassage och massage med örtknyten. Behandlingen avslutas med att terapeuten masserar ryggen med varma tygbollar fyllda med örter och oljor. Behandlingen tar 35-50 minuter att utföra och är som balsam för stela ryggar och axlar.

Andra exempel på behandling (det är inte helt säkert att de utförs i Sverige):

Pinda swedana:  Kombinerad massage och värmebehandlng. Med speciella varma örtknyten masseras hela kroppen. Traditionell behandling för stela leder och värk i kroppen. Pizzichili: Kombinerad massage och värmebehandling. Kunden dränks i varm olja och masseras av 2 terapeuter. Udvarthana: torrmassage med örtlera. Viktreducerande behandling där örtlera används.

Shirobasti:  Huvudet. En oljedamm byggs upp på skalpen och fylls med olja. Ger lugn och avspänning. Netra tarpana: Ögonbehandling Renande för ögonen och lugnande för nervsystemet.

Kati Basti:  Dammar fyllda med olja och örter placeras över korsrygg, njurar, hjärta, nacke eller hals.

Text: Johan Ljungsberg