Publicerad april 23, 2019

Mia Ahl: ”Jag behöver ha ett yrkesliv där jag gör nytta!”

När Mia Ahl träffade sin man för tio år sedan uppstod ljuv kärlek – men det fanns ett problem: Hon hade katt. Och han hade kattallergi. Men med hjälp av kinesiologi kunde både katt och man samsas hemma hos Mia.

- Jag blev förstås väldigt fascinerad av kinesiologi, men då hade jag inte en tanke på att jag själv skulle jobba med det. När Sabine Rosén, som var den som hjälpte min man i och med att de var vänner sedan tidigare, startade sin utbildning, var jag med på introduktionsdagarna. Jag fastnade totalt! Nu är detta mitt kall, som jag också kan jobba med!

Mia Ahls mål är att hjälpa så många som möjligt att må så bra som möjligt, både fysiskt och psykiskt. Därför jobbar hon halva veckan på sin praktik med klienter. Den andra halvan arbetar hon som anställd med rekrytering och ledarskapscoaching. En perfekt kombination för att fortsätta uppleva att arbetet som kinesiolog är ett brinnande intresse.

- Mitt arbetsliv har alltid varit så centrerat kring budget, resultat och pengar. Jag måste förstås ta betalt för mina behandlingar, men jag behöver ha en annan motivationsfaktor än ekonomiskt resultat i mitt arbete som kinesiolog. Jag skulle inte må bra av att behöva ha sju-åtta klienter varje dag. Samtidigt behöver jag ha ett yrkesliv där jag gör nytta, men där det också finns utrymme för umgänge med familj och vänner och där jag mår bra i kropp och själ.

Klienterna söker för alla tänkbara problem: Nedstämdhet, sömnsvårigheter, huvudvärk, allergier, knäbesvär och så vidare.

Att säga upp sig, starta eget och hitta ett nytt konsultjobb på deltid var inte helt självklart.

- Jag kände mig fastlåst med bra jobb, bra lön och så vidare. Många tyckte att jag var galen som kastade mig ut i eget företagande direkt efter utbildningen. Men också att jag var modig. Jag är snart 50 år och skulle inte orka fortsätta i samma spår hela livet.

Att använda hemsida, sociala medier och Bokadirekt har satt snurr på verksamheten, men främst är det de nöjda klienterna som sprider sina upplevelser vidare som ger nya klienter. Det gör det också enklare att få nya klienter att förstå vad hon kan hjälpa till med, något som kan vara svårt att förklara i ord:

- Det är jättefrustrerande att inte enkelt kunna förklara exakt vad jag gör, mer än att balansera upp kroppens olika system. Men när man ser någon man känner få hjälp, blir det ofta lättare att själv söka hjälp.

Fakta: Mia Ahl

Gör: Kinesiolog. Driver Mias hälsorum samt arbetar med coaching och rekrytering på JK Resurs.

Antal år i yrket: Ett år som egen företagare. Utbildade sig för två år sedan.

Verksam i: Jönköping

Texten är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 1 2019,

Foto: Privat