Publicerad juni 28, 2016

Mia Josjö om vikten av inlyssnande, både som terapeut och ordförande i Kry

Mia Josjö är utbildad naprapat, shiatsuterapeut och akupunktör, och även ordförande i Kry sedan 2015. Hon har jobbat som kroppsterapeut sedan slutet av 80-talet, och blev inspirerad till yrket efter att ha kommit i kontakt med olika terapeuter under sin tid som volleybollspelare på elitnivå. Idag driver hon en praktik på Karlbergsvägen i Vasastan i Stockholm.

Mia_kry

Mia Josjö - ordförande i Kry.

– Jag började med naprapati efter att själv ha fått hjälp av duktiga naprapater under min idrottskarriär. Jag ville ta mig an rollen att vara den som hjälpte andra med behandlingar. När jag senare kom i kontakt med österländska metoder gillade jag det holistiska synsättet – att se både det fysiska, mentala, känslomässiga och själsliga. Idag jobbar jag både med de mjukare delarna av naprapati och med energitänket från shiatsu och akupunktur, säger Mia.

Hennes tid som elitidrottare och hennes roll som terapeut har haft positiv inverkan på hennes roll som ordförande i Kry, menar Mia själv.

– Jag har alltid gillat att engagera mig, att vara närvarande för andra människor och att se dem växa. Jag är en utpräglad lagspelare och ser gruppen som en enorm tillgång där alla är viktiga med det dom bidrar med. Som terapeut har jag en inlyssnande roll; att vara lyhörd för mina klienter. Båda delarna präglar min roll som ordförande i Kry – där jag strävar efter att alla ska få ta plats och komma till tals.

När Mia kom i kontakt med shiatsu för första gången, på ett SPA i Finland, öppnade den upp en ny värld för henne.

– Jag kände direkt att ´wow, det här gav något mer´. När jag kom hem till Stockholm igen tog jag fler shiatsubehandlingar. Jag var naprapat sedan länge men kände att shiatsun kanske passade mig bättre och jag gjorde min grundutbildning i shiatsu mellan 1995-1997. Sedan dess har jag fortsatt att vidareutbilda mig för olika lärare.

Shiatsu som ordlös kommunikation

– För mig är shiatsu en form av ordlös kommunikation. Du kontaktar en annan människas nervsystem via behandlingen. Det är så lätt för oss människor att gå upp i huvudet och bara tänka rationellt, men kroppen vet alltid – den ljuger inte. Shiatsu hjälper människor att öka sin medvetenhet och hitta de inre svaren. För mig är det meditativt – ett sätt att jobba med lugn-och-ro-hormonerna, att aktivera den parasympatiska delen av det autonoma nervsystemet. Shiatsu hjälper den som behandlas att komma ner i varv,  och det är viktigt att ge sig själv den tiden för återhämtning och läkning.

Mia satt som ordförande i Shiatsuförbundet under 5 år, tills det att förbundet gick upp i Kry år 2010. Som behandlingsform menar Mia att shiatsu är extra passande idag då vi har så mycket stress i samhället.

Ursprung i japansk kultur

Shiatsun har sitt ursprung i japansk kultur, med rötter i den kinesiska medicinen. Det är en gammal tradition, där energi står i fokus, och där behandlingar går ut på att skapa balans av den energin i kroppen.

– I enklare termer kan man jämföra ett symptom med trafikstockning. Om vi har ont i mage, axlar eller huvud, då vill man sprida den stagnerade energin – man vill omdirigera trafiken och få energin att börja flöda. Men det viktigaste är att hitta roten till symptomen och förklarat i energitermer så är det där tomheten finns och den behöver stödjas och näras, oftast är det behov som inte tillgodoses.

– Shiatsu är lite som att knacka på en inre dörr hos klienten och fråga om det är okej att lämna den dörren lite på glänt. Som terapeut finns man där på klientens villkor. Jag gillar både att hjälpa andra, och hjälper samtidigt mig själv. Jag har lärt känna mig själv och min egen kropp bättre genom kroppsterapier, och det är något som hjälper mig i alla aspekter av livet – både privat och i yrkeslivet.

Mia_shiatsu