Publicerad maj 19, 2016

Paola Voigt, rosenterapeut: ”Det är så härligt att kommunicera med händerna”

– Rosenmetoden är något bortom orden. Det är en närvaro med en annan människa för att klienten ska kunna bli mer av sig själv.

Orden är Paola Voigts. Själv är hon både rosenterapeut och massageterapeut.

rosenterapeut_Paola_Voigt

Doften av massageolja avslöjar att någon i hemmet utövar massage. Paola Voigt har sin klinik i ett prydligt rum med vårgröna väggar – mitt i villan i skånska Höör. En dinglande drömfångare hänger utanför ingången.

För sju år sedan började Paola Voigt utbilda sig till rosenterapeut efter att ha jobbat som massör sedan år 2000.

–Som massör provade jag olika terapier och något berörde mig när jag gick till en rosenterapeut.

Paola berättar om Rosenmetodens upphovskvinna, tyska Marion Rosen, som bland annat bodde i Sverige under en period. Hon var sjukgymnast och hade ett stort intresse för hur kroppen och människan fungerade. Marion Rosen kom att undervisa i Sverige ändå upp till hon var över 90 år gammal.

En förändringsprocess

Paola citerar gärna Marion Rosen:

– Detta arbete handlar om förändring – från den person vi tror vi är till den person vi verkligen är. I slutändan kan vi inte vara någon annan.

Vad är Rosenmetoden mer specifikt?

– För mig är det en fördjupning inom kroppsterapi. Det är en varsam metod som samtidigt går på djupet. Rosenmetoden är både en muskelavspänningsmetod, en personlig utveckling för klienten och ett förändringsarbete. Under behandlingen ligger du på en massagebänk och terapeutens händer möter kroppen där det finns möjlighet till mer utrymme och rörlighet. Man gör kroppen medveten om muskelspänningen, förklarar Paola och demonsterar på mig med mjuka händer.

– Rosenmetoden kräver en stor närvaro som terapeut, fortsätter hon. Man når klienten djupt, både fysiskt och psykiskt. I muskelspänningar sitter ofta både sorg och ilska, men det kan även finnas glädje. En del klienter berättar saker som berör mig djupt. Och jag har lärt mig att våga vara i ett lyssnande tillstånd.

rosenmetoden_kroppsterapeuterna

Det viktiga lyssnandet

Paola är onekligen en lyssnande och inkännande människa. Man blir lugn i hennes närvaro. Företaget hon driver kallar hon för Massagegreppet och på hemsidan står det: ”Vill du vara i din kropp precis som den är menad att vara?”

Från början är Paola förskolelärare och arbetade på flyktingförskolan i Höör.

– Det var fantastiskt att få möta människorna där. Det var då jag kom fram till att beröring är ett sätt att kommunicera. Och jag märkte att jag tyckte det var underbart att arbeta med händerna.

Efter att hon drabbats av ryggskott kom hon i kontakt med en massör och det var där och då ett första frö såddes till att själv börja arbeta inom området.

Klinik i hemmet

Att ha kliniken i hemmet tycker hon fungerar fint.

– I början fick familjen inte vara hemma när jag hade rosenklienter, men ganska snabbt upptäckte jag att om jag själv inte är berörd av ljuden så går det bra.

Flera av väggarna i villan pryds av Paolas egna målningar i starka färger.

– Jag målar i akryl och tempera. Konstarten heter Vedic Art och handlar om att komma tillbaka till den ursprungliga skaparprocessen. Man målar bortom intellekt och tanke för att nå sin skaparglädje och kraft.

Just nu förbereder Paola Voigt sig för att hålla sin första utbildning i just Vedic Art.

Artikeln är skriven av Kajsa Jacobsson och publicerades först i Kroppsterapeuterna Nr.2, 2015. Foto: Peter Brinch.