Publicerad maj 26, 2016

Shiatsu – energikick och djupavslappning i ett

shiatsu_kroppsterapeuterna

En dag ska Naja Rehn besöka den japanska kulturen som inspirerat henne så mycket i sitt yrkesval. Ja, så mycket att hon låtit avbilda sig själv som en mangafigur på hemsidan.

– Rehn blir Len på japanska eftersom de inte kan uttala r. I vissa sammanhang betyder det lotusblomma. Det är jag väldigt nöjd över.

Naja Rehn har varit shiatsuterapeut sedan 2009. Hon är utbildad vid SCOA – Scandinavian college of Acupuncture i Köpenhamn - och har arbetat med shiatsu sedan dess – både som egenföretagare i Danmark och som anställd vid Yasuragi Hasseludden utanför Stockholm. Numera bor och verkar hon som egenföretagare i Hökarängen söder om Stockholm.

Hon beskriver shiatsu som en energikick och djupavslappning. Behandlingen utförs traditionellt på en mjuk madrass på golvet, men kan även utföras sittandes eller på massagebänk.

– Man når ut i varenda fiber genom att trycka, rotera leder och stretcha. Vissa punkter kan göra ont när man behandlar kroppens meridianer, alltså kroppens energibanor. Längs med dem finns akupunkturpunkter som ofta är känsliga. Men man kan anpassa behandlingarna, behandlingen kan vara mjuk och snäll och tas emot av alla.

Zen-meditation

Hon fortsätter:shiatsu_kroppsterapeuterna_behandling copy

– Helst vill jag koppla det jag gör till zen-meditation, säger hon och berättar att shiatsu handlar om energi och att hon vill bemästra qi-flödet.

– Både mitt eget qi-flöde och andras – i hjälpande syfte, förtydligar hon.

Qi är den mest fundamentala delen inom kinesisk medicin. Det är livsenergin som rör och förflyttar allting, en osynlig energi som endast kan observeras genom dess effekter.

Naja berättar att hennes namn betyder lillasyster på grönländska och att hon har ett grönländskt påbrå. Men den kultur hon intresserar sig för ligger så långt bort man kan komma från den grönländska, nämligen den japanska.

Naja har ännu aldrig själv varit i Japan, men en dag ska hon komma dit, deklarerar hon bestämt och berättar om planerna på att söka stipendium.

– Jag vill se och känna kulturen på nära håll för att få en direkt känsla för var det jag håller på med härstammar från. Och så vill jag hitta en shiatsumästare som kan lära mig mer.

– Det är inte så lätt att veta hur man ska profilera sig. En dag skulle jag gärna vilja kalla mig shiatsumästare, säger hon.

Kampsportar på fritiden

Det var redan tidigt i livet som Naja fick upp ögonen för japanska traditioner – till en början i form av kampsport. Hon började med karate som 13-åring och senare även med aikido. Som vuxen har hon fortsatt med karaten på fritiden, närmare bestämt inom karatestilen Goju Ryu. Och det var just genom karaten hon kom i kontakt med shiatsun.

– Första gången jag själv fick shiatsu var som tonåring på ett träningsläger med karatemästaren Sensei Shuichi Aragaki. Det var i Stockholm 1991. Jag hade under en tid haft ont i ländryggen och nämnde det för min egen sensei. Efter träningspasset blev jag kallad till Sensei Shuichi Aragaki, som bad mig att lägga mig på trägolvet. Han började trycka på min rygg och mina ben, drog och sträckte. Sedan bad han mig resa mig upp och jag märkte direkt att all smärta i ryggen var borta. Detta var mitt första möte med shiatsu och jag glömmer det aldrig.

Artikeln är skriven av Kajsa Jacobsson och publicerades först i Kroppsterapeuterna Nr.1, 2016. Foto: Peter Brinch.