Publicerad januari 16, 2017

Sofie är Sorseles enda massör

SofieHolmqvist - webb

Sofie Holmqvist - massageterapeut i Sorsele.

Att jobba som massör i Sorsele betyder inte bara att man får hjälpa  gammal som ung, stillasittande som kroppsarbetande. Det innebär också att man
kan få ge små minikonsultationerpå såväl 50-årsfester som i mataffären.

Det är dock något Sofie Holmqvist, Sorseles enda massör, har jobbat vänligt men bestämt med att avstyra och få bygdens invånare att förstå att det finns gränser mellan arbete och fritid – även för en massör.

Många vill prata krämpor

– Det här är en liten ort och jag möter många som vill prata krämpor i olika sammanhang. Jag har blivit ett slags ”smärtans ansikte”, men jag ber alla att höra av sig på arbetstid och boka en tid, så att det blir en tydlig gräns mellan vad som är professionellt och vad som är privat. Det är inte alltid jag vill känna på folks stela axlar när jag är på bröllop, till exempel, och det förstår folk om man säger ifrån, säger Sofie, som jobbat i sitt företag Hela Livet Kroppsterapi sedan 2002.

Just nu väntar hon sitt andra barn och funderar över hur det kommer att fungera rent praktiskt. När första dottern kom för fyra år sedan, var det inte konstigare än att hon ibland fick vara med när Sofie gav behandlingar.

– Det var enda sättet att kunna hjälpa kunder med smärta ibland, så jag fick säga att ”’visst får du komma, men jag vet inte riktigt hur det går, jag kanske måste amma eller byta en blöja…” De flesta tyckte att det var okej och till och med att det var lite rart med barn i närheten, men jag kunde ju inte garantera några lugna, avslappnande upplevelser.

Ryktet sprider sig

Hon säger att ryktet är allt för en massör på en liten ort, något som gör att hon varken har hemsida eller marknadsför sig i sociala medier.

– Jag kan inte ge en dålig behandling, då vet alla om det direkt. Inklusive alla i grannkommunen. Men det är tvärtom också: Det jag gör bra sprids också.

Mottagningen har hon hemma i huset, där hon tar emot både privata kunder och företagskunder. Ett par dagar i veckan är hon ute på arbetsplatser och ger kortare behandlingar. Kommunen och företag inom åkerinäringen och skogsbranschen är överrepresenterade, vilket innebär allt från personer som sitter mycket stilla i en bil eller på kontor, till andra som arbetar hårt med kroppen.

Långa avstånd

Förhållandet till avstånd och tillgänglighet är lite mer avspänt i Lappland än i storstadsregionerna:

– Att köra tio mil för en massage är inget konstigt här uppe. Ibland rekommenderar jag en kund att söka hjälp av en osteopat. Närmaste finns i Vilhelmina, 15 mil bort.

Sommarsäsongen är möjligen ännu kortare i Sorsele än i övriga Sverige, vilket gör att allt ska tas om hand under de månader som grönskar. Det innebär lågsäsong för Sofie, men den vänder så snart kylan kommer och musklerna stelnar till.

– Absolut, kylan spelar in för hur stor beläggning jag har. Dels spänner man sig mer, men man sitter också stilla, inomhus mera när det blir kallt och mörkt.

– Jag behandlar i snitt sex timmar per dag, det är vad jag bedömer att jag klarar av för att hålla kvalitet. Men det varierar ju över året också, det kan bli mer vintertid och mindre på sommaren.

Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 4 2016.
Foto: Privat