Publicerad september 07, 2020

Soma move – lustfylld rörelse för en funktionell kropp

 

Med en blandning av rörelser med inspiration från yoga, dans och funktionell träning, i ett konstant flow till suggestiv musik, som alla kan följa med i, oavsett takt och tempo. Ungefär så kan träningsformen Soma move beskrivas, och filosofin bakom är mer sofistikerad än så.

Det var när fysioterapeuten Linus Johansson skrev sin första bok om den funktionella kroppen, där han med inspiration från Tom Myers tecknade ner sina tankar om kroppen som en enhet, som han blev uppmanad att även utveckla en metod som omsatte dessa tankar i en rörelseform.

-  Min förläggare sa att folk inte kommer att nöja sig med teorin, de kommer att vilja veta hur de ska göra också.

En träningsform tog form, som både till namnet (kroppsbaserad atletisk träning) och utförandet kunde uppfattas som lite fyrkantig och – med Linus Johanssons egna ord – ”typiskt utvecklad av en karl”.

När han stötte på Cecilia Gustafsson på en träningsresa i Turkiet, gick de på varandras klasser och upptäckte att de hade ett väldigt samstämmigt synsätt på kroppen och rörelse och med mer inslag av hennes bakgrund från dans och yoga, utvecklades träningsformen till en serie mjukare och flowigare rörelser.

Träningsformen döpte de till Soma move, som nu, åtta år senare, finns tillgänglig på 260 anläggningar i Norden och över 400 personer håller klasser.

- Jag tror att det stora genomslaget beror dels på att vi hade våra egna, stora nätverk, där det fanns ett behov av något som kunde vara en kontrast till både mjukare träningsformer som yoga och dans, men samtidigt som en mjukare alternativ till exempelvis crossfit. Soma move hamnade lite mitt emellan, och kunde locka utövare från båda håll.

Efter ett pass är det svårt att svara exakt vad det är man nyss har varit med om: Ett styrkepass, ett konditionspass eller ett rörlighetspass? Hela passet genomförs stående eller på alla fyra. Man ligger aldrig på mage eller rygg, sitter aldrig ner. Det ger ett konstant flöde och kan vara utmanande för såväl konditionen, musklerna och rörligheten.

- Jag brukar säga att Soma move gör den mjuke stark och den starke mjuk, säger Linus Johansson och fortsätter:

- Det är egentligen inget nytt, utan det är mer en fråga om hur man sätter ihop rörelser. I Soma move får man verkligen möta sig själv i rörelse, det är som en hel bredsida med rörelse; upp och ner, hit och dit. Alla kommer att kunna hitta någon utmaning, oavsett vad man har för styrkor innan.

Linus Johansson

Linus Johansson betonar att en viktig komponent i Soma move är att hitta en nivå som på samma gång både är utmanar och känns behaglig:

- Det bästa är om man är utmattad, men känner sig lyckosam. Det är inte meningen att man ska känna sig tillplattad eller hopplös, utan att du ska hitta rörlighet, rotation, balans, i exakt den grad där du både bemästrar det och känner att du blir utmanad. Då blir du belönad av kroppen och på sikt kommer du att kunna gå djupare, röra dig snabbare, kraftfullare.

Även om vissa rörelser kan kännas igen från exempelvis yoga, så skiljer sig mycket annat: Här finns inget bestämt tempo, eller takt som ska hållas och alla byter rörelse samtidigt. På så vis slipper den vane att bli uttråkad och den ovane slipper känna sig stressad och långsam. Alla kan alltså hålla sitt eget tempo och hålla sig i rörelse hela tiden.

 

Vad är det som händer i kroppen när man tränar Soma move?

- Det som är utmärkande, förutom styrka, rörelseträning och så vidare, så fokuserar vi på det som på engelska kallas fascia recoil, eller ”återstudsbarhet”. Det handlar om hur väl bindväven drar ihop sig, och liksom studsar tillbaka, ungefär som att lungorna drar ihop sig helt automatiskt efter ett andetag. Den här elastiska effekten i strukturen, är grunden i kroppens energieffektivitet, som är viktigt när man till exempel springer; en effektiv löpstil är energisnål, där benen liksom går av sig själv. Ett annat sätt att beskriva effekten är skillnaden mellan att göra tåhävningar, som ganska snart ger mjölksyra och stumma muskler. Om du däremot studsar på tårna, så kan du utnyttja vadmuskulaturens ”gummibandseffekt”, och du kan göra betydligt flera studs än tåhävningar i ett svep.

- Det pågår ju mycket forskning om bindväv just nu, men en sak man sett är att det måste finnas vissa kvaliteter i träningen för att stimulera den här ”återstudsbarheten”. Bland annat ett visst tempo och dynamik. Det gör att yoga och långsam stretching inte fungerar särskilt bra för att stärka just den här effekten.

När elasticiteten kommer på plats koordinerar sig kroppen mer som en enhet. På sikt menar Linus Johansson att det kan bidra till en känsla av att kunna röra sig lättare:

- När man springer, styrketränar och stretchar var för sig, sker det ingen integrering. De har var för sig jättebra effekter, men just det där att det ena förstärker det andra, så kallad spill over-effekten, den uteblir.

Soma moves är inget som ger dig kondition för att springa ett maraton, men om du är löpare och vill ha en mer funktionell kropp kan det vara ett komplement. Och det är inget för den som vill bygga stora muskler heller, men om man är motionär och vill ha en stark, spänstig och smidig kropp, så kommer man ganska långt med Soma move, som enskild eller kompletterande träningsform.

- För motionären är det ju en fråga om vad man vill och behöver: Kunna springa 42 kilometer eller bli smidigare?

 

OM SOMA MOVE

Soma move – för alla?

I princip finns det något att hämta för de flesta: den starke kan träna smidighet och den uthållige kan träna styrka. Träningsformen kräver att man är någorlunda frisk och stark i kroppen. Har man skador kan  exempelvis varianterna Soma slow och Soma mind vara alternativ för att komma igång. Dessa varianter är lite lugnare än ursprungsmetoden. 

Den typiska utövaren?

Soma move kan användas både som grundträning för motionärer och som komplettering för såväl uthållighetsidrottare som styrkeidrottare. Extremt vältränade gymnaster och dansare, kan använda träningsformen som skonsam kompletteringsträning och personer i medelåldern med en värkande rygg och liten erfarenhet av att träna kan använda det för rehab och för att komma igång. De kan vara med på samma pass och träna i sitt egna tempo, efter egen förmåga, och på så vis få ut lika mycket av sitt träningspass, fast de har helt olika förutsättningar.

Musiken

Musiken på ett Soma movepass är suggestiv och lite medryckande. Helt medvetet är den helt fri från de klassiska ”åttorna”, som är den vanliga takten till gruppträning. 

Soma move – i flera varianter

Soma finns i tre versioner: Move, Mind och Slow, där de två senare är lite lugnare och den första varianten är mer dynamisk. 

 

Läs mer på www.somamove.com

 

Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 2 2020.

Foto: Sofia Kallner