Publicerad juni 13, 2016

Susanne Blohmé: "Det är viktigt att se helheten"

susanneblohme-2För att fira att Kroppsterapeuterna i år fyller 15 år som förbund vill vi lyfta dem som vi finns till för - våra medlemmar. Under året kommer vi därför att göra kortintervjuer med några som varit med enda sedan starten.

Susanne Blohmé är utbildad hälsopedagog och massageterapeut som drivit det egna företaget, kropps-hälsan.se, sedan slutet av 90-talet. Hon har varit medlem i Kry sedan vi startade för 15 år sedan.

Varför valde du att jobba som kroppsterapeut?

– Jag jobbade först med mode och inköp på NK och tänkte att friskvård skulle vara mer av en hobby. Men sen blev förutsättningarna andra och jag valde att satsa på min hobby på heltid. Jag har ett brinnande intresse för kropp och själ, och började min karriär med en hälsopedagogutbildning följt av en utbildning till massageterapeut. Jag har alltid gillat att arbeta med människor. Jobbet är fortfarande lika roligt som när jag började 1996.

– Jag jobbar mycket med att hjälpa mina klienter i flera steg, och att se helheten. Man ska lägga fokus på det som är viktigt för klienten just nu - ibland är ett problem med ryggen det akuta men andra gånger kanske de behöva någon att samtala med. Det ena kompletterar det andra. Jag har gjort kompletterande utbildningar genom tiden för att vara bred, och att kunna ta hand om mina klienter på ett professionellt sätt.

Vad är ditt bästa minne från karriären?

– Det är svårt att säga en sak, för allting har varit väldigt roligt. Jag tycker om att kunna använda mig av min egna erfarenhetsbank, för att se hur saker och ting förhåller sig. När det sen visar sig att teorin stämmer känns det väldigt stimulerande. Att ex kunna förebygga allvarliga skador i tid eller att kunna se vilka personlighetstyper som ligger i riskzonen för att bli utbrända känns mycket bra.

Vad är ett tips du brukar ge dina kunder för att må bra?

– Lita på dina känslor! Det är du som känner din kropp bäst, mår du bra av det du gör så är det bäst för dig.

Och vilka tips vill du ge andra terapeuter för att lyckas att hålla igång med det här yrket så länge som du har gjort?

– Det är viktigt att man skaffar sig mycket kunskap om helheten. Man ska inte rikta in sig på bara ett område, utan hellre försöka förstå hur det förhåller sig till varandra. Ibland kan en spänd muskel bara vara en spänd vadmuskel, ibland kanske det kan bero på något annat. Var flexibel och lyhörd, och använda hela din erfarenhet för att hjälpa dina klienter.