Publicerad januari 05, 2015

Viktigt med försäkring för kroppsterapeuter

En massör torktumlade sina tvättade handdukar och la dem i en plastkasse. Bara ett par timmar senare hade de självantänts av oljerester.

Olyckan sätter fokus på vikten av att ha en fungerande försäkring och som aktiv medlem i Kroppsterapeuterna ingår en obligatorisk försäkring.

– Som medlem i Kroppsterapeuterna har man t ex skydd om en brand skulle inträffa i lokalen. Då får man hjälp med att återställa lokalen. Det finns inga säkerhetsföreskrifter för kroppsterapeuter så som det finns i vissa branscher, säger Inger Björn, försäkringskonsult på Nordic Försäkring och Riskhantering.

Händelsen inträffade i augusti 2014 i Kalmar. Av brandkårens rapport framgår det att massören använde badlakan och handdukar vid behandlingar och tvättade dem efter att ha använt dem en gång.

Den här dagen skulle familjen resa bort och kassen med de tvättade och torktumlade handdukarna placerades därför i en klädkammare under en trappa.

Välfungerande brandvarnare

Tack vare en fungerande brandvarnare larmades brandkåren till platsen av en granne efter bara drygt två timmar.

"Med slutsats av hur brandskadorna på golv och väggar samt resterna av kassen och dess innehåll såg ut, kan man med största sannolikhet anta att branden startat i kassen med handdukar", skriver Kalmar Brandkår i sin rapport.

Massageoljan som användes innehåller bland annat solros- och tistelolja, samt sheasmörsolja och det är kombinationen oljerester/ackumulerad värme som är boven i dramat. Handdukarna hade använts en tid och därför med stor sannolikhet innehållit rester av olja.

Vattenskador omfattas till viss del

Kroppsterapeuternas obligatoriska försäkring omfattar även vattenskador, men de är mer luriga, precis som vid en Villa-Hem försäkring.

– Vattnet ska komma från ett ledningssystem. Det kan vara ett vattenrör eller avloppsrör som springer läck, eller en toalett som översvämmar. Försäkringen gäller inte om vatten tränger in via grunden, alltså fukt från väggarna eller taket – det räknas som underhållsrelaterat och går inte att försäkra, säger Inger Björn på Nordic Försäkring och Riskhantering.

Med skyfallen i somras i färskt minne så gäller försäkringen också om man har en källarlokal och vatten rinner in från gatuplan.

– Om man har inkomstbortfall under tiden som lokalen repareras så finns det även en avbrottsförsäkring som enkelt förklarat hjälper till så att man kommer i ekonomiskt samma läge som om skadan inte skett, förklarar Inger Björn.

Kajsa Jacobsson