Medicinsk fotterapeut


Behovet av medicinsk fotvård är stort. En medicinsk fotterapeut har ett fritt yrke, nära kontakt med patienterna och får mycket uppskattning.

Med en god utbildning i medicinsk fotvård kan du arbeta med friskvårdsföretag, på massageklinik eller kanske ett lyxigt spa. Självklart kan du också öppna egen fotvårdsmottagning.

Alla behöver sköta om sina fötter, men för vissa grupper är det speciellt viktigt. Det gäller främst äldre personer, sjuka personer med funktionsvariationer, diabetiker, reumatiker och psoriasispatienter, men också yrkesgrupper som står och går mycket. Dessa kan vara helt beroende av medicinsk fotvård för att kunna upprätthålla en god livskvalitet.

Medicinsk fotvård har också blivit något som allt fler yngre och friska personer vill ha, i takt med att wellness-trenden växer. Förhårdnader, skavsår, nageltrång och liknande är något alla kan råka ut för, och att gå bra på sunda fötter är essentiellt för välmående. Den medicinska fotvården kan naturligtvis utövas sida vid sida med exempelvis massage, hudterapi, spa och liknande.


Vid medicinsk fotvård behandlar man bland annat:

Nageltrång, liktornar, förhårdnader av olika sorter, svampnaglar, vårtor, ger fot- och underbensmassage samt fotvård vid diabetes, reumatism och psoriasis.

Medicinska fotterapeuter har god kännedom om fotens anatomi, fotortopedi, fotdeformiteter, hygien och om sjukdomar som påverkar fötterna och huden.


Läs om aktuella utbildningar