Publicerad november 11, 2019

Hur har du det på jobbet, Jan Johansson i Varberg?

Jan Johansson, massageterapeut på Varbergs massageterapi/Varbergs Kiropraktik.

Lär känna dina förbundskollegor bättre genom att följa med i deras arbetsvardag!

”Jag jobbade med handikappade ungdomar under många år och ville göra något nytt. Eftersom jag alltid ägnat mig mycket åt idrott, så låg det nära till hands att söka mig vidare på det spåret – men jag ville inte vara tränare. Jag utbildade mig till massör och började jobba på Varbergs kurort 2005. Det var egentligen inte SPA-miljön som lockade, men det var perfekt för mig som var nyutbildad; det svåra som ny är att få kunder och här fick jag ge 50 behandlingar per vecka! Det var en bra erfarenhet.

Allt eftersom började jag jobba mer och mer i egen regi, med företagsmassage och idrottare. Till slut släppte jag min anställning och satsade helt och hållet på min egen verksamhet, i samarbete med en kiropraktor. I början var Varbergs innebandyklubb en stor kund, de låg i högsta serien då. Det gjorde att jag etablerade mig inom idrotten, även om kunderna idag är av varierande ålder och fysisk form.

Jag ger främst behandlande massage, på människor som har besvär av olika slag. Dessutom jobbar jag med stötvåg och laser. Det ger en enorm tillfredsställelse när man lyckas förändra någons smärttillstånd.

Mina arbetsdagar börjar som regel vid 9, och så behandlar jag fram till lunch. Sen tar jag en låg lunchpaus fram till 15, både för att kunna erbjuda tidiga och sena tider, som jag vet efterfrågas, men också för att hinna träna själv. Jag tränar mycket och tävlar i triathlon och Ironman. Normalt slutar jag arbetsdagen vid 18.

Jag är på kliniken totalt tre dagar i veckan i nuläget, resten är jag ute på olika företag. Det är betydligt enklare att åka ner till kliniken och jobba, än att åka runt med bänken till företag, så kanske kommer jag att dra ner på företagsmassagen framöver.

Idag var jag ute på företag på förmiddagen och gav sex behandlingar. Sen har jag behandlat två plantar fasciit med laser, en ny klient och en som är under behandling. Jag har också gett ett par massagebehandlingar. Bland kunderna finns många idrottare, många av dem håller på med uthållighetsidrott, men även kampsportare, handbollsspelare och så hjälper vi även ett par fotbollslag här. De kommer in för punktinsatser för stela baksidor med mera, på kanske 15 minuter. Nu ska jag också hjälpa en body builder som ska tävla i SM och har svårt att komma ut i positionerna, så jag ska hjälpa till att se vad det är som tar emot.

Det ökade intresset för större, fysiska utmaningar genererar ganska mycket jobb till mig. Inför Kalmar Ironman var jag rätt fullbokad. Sen blir det trångt i kalendern inför de olika loppen som ingår i den svenska klassikern, många börjar springa mer än vad de är vana vid inför lopp och då är det lätt att de skadar sig.”

Dagens starkaste intryck: Den 65-åriga kvinnan som har svår artros i knäleden, så att det svällde upp och blev så besvärligt att hon varken kunde gå eller räta ut benet. Så kom hon tillbaka efter ett par laserbehandlingar, då hade svullnaden hade lagt sig och hon kunde gå promenader igen.

Text: Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 3 2019.

Foto: Privat