Publicerad november 25, 2019

Peter Logozar: ”Jag har alltid gillat muskler och människor"

Peter Logozar har jobbat med kropp och styrka sedan han var 14 år och började träna taekwondo*.
Idag är han internationell domare i sporten och massageterapeut med egen verksamhet i småländska Ljungby. Nyligen tävlade han även i massage-VM i Köpenhamn och hoppas på att snart få utmana sina svenska kollegor i ett svenskt mästerskap.

I somras samlades 200 massageterapeuterfrån 42 olika länder i en stor tävlingslokal i centrala Köpenhamn för att tävla om titeln Världsmästare i massage. En av dem var Peter Logozar från Ljungby, som ser tillbaka på sitt deltagande som en lärorik workshop och möjlighet att knyta många nya kontakter.

– Under två dagar gav jag behandlingar, fick och bedömde andras behandlingar, tittade på när andra behandlade. Det var en fantastisk upplevelse, med så mycket att ta med sig hem till sin egen arbetsvardag.

Under mästerskapet tävlades det bland annat i svensk och asiatisk massage, och att se människor ge behandlingar inom olika traditioner var lärorikt, menar han:

– Alltså framför allt deltagarna från USA och Kanada, de hade ett sådant flow och växlade mellan massage, stretch, mobilisering – för att direkt glida över i massage igen! Ibland förde det tankarna till en dans, eller capoeira**, och även om jag definitivt inte tycker att man ska ändra klassisk svensk massage, så fanns det mycket jag kan ta med mig in i mina behandlingar. Det är innovativt både för mig och för mina klienter. 

Utbildningen till massageterapeut gick Peter i Malmö och jobbade deltid med det ett par år. Sedan sex år tillbaka driver han egen verksamhet på heltid. På förmiddagarna är han ute på företag och behandlar, eftermiddagarna tillbringar han på Rygg- och idrottskliniken, där han driver sin verksamhet tillsammans med en kiropraktor.

– Han sökte efter en massör och det passade bra för mig, så vi träffades och har ett jättebra samarbete sedan dess, där vi kan slussa klienter till varandra då våra egna kunskaper behöver kompletteras.

Det föll sig ganska naturligt att jobba i ett sådant här sammanhang, där det är fokus på lite djupgående behandlingar,där bindväv och triggerpunkter behandlas. Jag tror att det ligger i min läggning från kampsporten; jag har alltid gillat muskler och människor.

När arbetsdagen på kliniken är over fortsätter Peter Logozars engagemang för kropp och styrka i egenskap av tränare på taekwondoklubben, som han varit ansvarig för sedan 17 års ålder och som engagerar omkring 140 aktiva barn och ungdomar.

Engagemanget innebär också att hanär domare i internationella sammanhang,exempelvis ska han vara domare i EM under hösten. Engagemanget gör också att han själv håller igång sin träning:

– Jag tränar med mina elever varjedag; styrka, stretch och kondition. Detär viktigt att hålla igång som massör, det är ett fysiskt krävande jobb.

Fysiskt jobb och fysisk fritid, får du det att gå ihop?

– Jag sover gott! Men ja, det tycker jag. Jag började jobba som massageterapeut när barnen blivit större. Dessutom är jag väldigt bra på att ta tillvara på de stunder som ges att vara tillsammans med familjen, cykla eller bara läsa en bok. På semestern vill jag dock gärna ligga på stranden och ta det lugnt.

I anslutning till taekwondo-lokalendriver Peter Logozar ett gym, där bådeföräldrar till de aktiva ungdomarna tränar och där han via samarbete med en tränare kan erbjuda personlig träning.

Efterfrågan på hans tjänster är stora i Ljungby, en småstad med mycket tillverkningsindustri. Det ger ett stabilt kundunderlag och dessutom har han etablerat bra relationer och samarbete med företagshälsovård, ergonom och sjuksköterska – utöver kiropraktor och personlig tränare – där den egna kompetensen inte räcker till.

– Vi är en bra resurs när sjukvården inte hinner eller kan hjälpa patienter. Jag får kunder som blivit rekommenderade av både fysioterapeut och läkare att uppsöka massage och träning.

Några konkreta planer på att expanderaoch kanske anställa finns inte, men tanken har föresvävat.

– I nuläget ger jag 150 behandlingar i månaden och det finns inte tid för mer. Men Ljungby är en liten stad och jag är etablerad, så visst är det trist att jag ibland måste säga nej till företag som vill anlita mig.

Så har det förstås inte alltid varit. Peter Logozar sticker inte under stol med att i början krävdes det väldigt många samtal, mejl och flyers – och ibland såg det dystert ut. Men från taekwondon har han med sig ett motto: ”Attityd och ansträngning bygger mästare” och det menar han går att applicera på mycket här i livet:

– Jag vet ju, kanske tack vare min idrottsliga bakgrund, att man måste kämpa för att nå dit man vill. Det förmedlar jag till ungdomar som jag tränar, som har det kämpigt på alla fronter emellanåt, men i alla lägen gäller det attkämpa. Det går inte att göra på något annat vis. Och ibland får man sig en smäll,men då reser man sig och går vidare.


*Taekwondo är en koreansk kampsport.

** Capoeira är en brasiliansk kampkonst, med inslag av dans och akrobatik.


Fakta:
Peter Logozar

Gör: Massageterapeut och gymägare

Bor: Ljungby

Antal år i yrket: 6

Aktuell: Har nyligen deltagit i VM i massage

Kuriosa: Har en bakgrund som undersköterska och svetsare

 

Peter Logozar tillsammans med Jeppe Tengberg, grundare av IMA, The International Massage Association.

VM i massage

Tävlingen hölls för tredje året i Köpenhamn och de deltagande tävlade i sex olika klasser; svensk massage, asiatisk massage, wellness-massage, fristilsmassage (västinspirerad), fristilsmassage (östinspirerad) samt stolsmassage.

Inom varje klass tävlar man i grupper om tre, som ger varandra massagebehandlingar (nummer 1 masserar nummer 2, nummer 2 masserar nummer 3 och nummer 3 masserar nummer 1) och blir bedömda både av varandra och av ambulerande domare.

Bedömningen kan förstås ifrågasättas, men deltagarna uppmanas att vara rättvisa och skulle en deltagares bedömning skilja sig allt för mycket från domarnas, riskerar denne att diskvalificeras.

Efter en final med de bästa ur varje grupp koras vinnare i respektive klass.

Läs mer om tävlingen

Text: Artikeln är skriven av Ulrika Hoffer och publicerades först i Kroppsterapeuten Nr 3 2019

Foto: Anna Gummeson